TÜİOSB’nin temeli atıldı


Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Mersin’in ilk ihtisas organize sanayi bölgesi olacak Mersin Tarsus Tarımsal Ürün İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin temelini attı. Teknoloji ve İnovasyon Fonu ile Bölgesel Kalkınma Fonunu kurduklarını belirten Varank,”İlk etapta 3 bin, 5 yıl içinde 10 bin kişiye iş olanağı sağlayacak. OSB’leri, marka oluşturacak cazibe merkezleri haline getirmeye öncelik veriyoruz. 750 milyon liralık kaynağı teknolojiye, sanayiye, yeniliğe ve inovasyona mobilize ediyoruz” dedi.

 

Tarih : 28 Aralık 2019 Cumartesi 14:55

Necdet TAŞ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Mersin’in Tarsus ilçesi Kurbanlı mevkisinde yapılacak Mersin Tarsus Tarımsal Ürün İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin (TÜİOSB) temel atma töreni ve bir dizi ziyaret çerçevesinde Mersin’e geldi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve Mersin Milletvekili Lütfi Elvan’ın eşlik ettiği Bakan Varank’ın ilk durağı, Mersin’in ilk ihtisas organize sanayi bölgesinin temel atma töreni oldu. Törene, Mersin Valisi Ali İhsan Su, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, TÜİOSB Yönetim Kurulu Başkanı Gül Akyürek Balta, protokol üyeleri ve iş insanları katıldı.

“İLK ETAPTA 3 BİN, 5 YIL İÇİNDE 10 BİN KİŞİYE İŞ OLANAĞI SAĞLAYACAK”

 

Temel atma töreninde konuşan Bakan Varank, Mersin Tarsus Tarımsal Ürün İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin, tarımsal üretimi katma değere dönüştürecek bir yatırım olduğunu ve Mersin’in geleceğinde kritik bir rol oynayacağını söyledi. Bölgede, ilk aşamada 35 yatırımcının faaliyete başlamasını ve 3 bin kişiye yeni iş olanakları sağlamasını beklediklerini belirten Varank, “Önümüzdeki 5 yıl içindeyse 100 yatırımcıya ve 10 bin emekçimize ev sahipliği yapacak bir üretim alt yapısı planlanıyor. Türkiye‘de ilk defa bir kadın girişimci böyle bir işe kalkışıyor. Bu OSB, Gül Akyürek’in başkanlığında kuruldu. Attığı bu adımının da kadın girişimcileri sanayiye yatırım yapma konusunda cesaretlendirecek. Bu yatırımla birlikte, bölgesel bir tarım hamlesi de hayata geçecek. Mersin’in tarımsal ürün çeşitliliği önce yüksek katma değere sonra da bir endüstriye dönüşecek. Mersin, ülkemizde meyve üretiminde birinci, sebze üretiminde üçüncü sırada. Toplam narenciye ihracatının yüzde 35’i, bakliyat ihracatının ise yüzde 85’i Mersin’den yapılıyor. İlimiz ayrıca 8,5 milyar liralık bitkisel üretim değeriyle ülkemizde üçüncü sırada. İşte bu tarımsal alt yapı, temelini atacağımız OSB sayesinde sanayiyle daha yoğun entegre olacak. Burada katma değerce zenginleştirilmiş ürünlerden ve endemik bitkilerden yeni markalar çıkacak. Ayrıca, tarımsal değer zincirinde kümelenmenin sunduğu avantajlar yeni işbirliklerine de kapı aralayacak” diye konuştu.

“KAMULAŞTIRMA İÇİN 10 MİLYON LİRA AKTARDIK”

 

Mersin’de sanayi alt yapısını geliştirmek için sürekli destekler verdiklerinin altını çizen Varank, bu çerçevede Tarsus OSB 3. Bölgede 19 firmaya 25 parsel tahsis ettiklerini anlattı. 3. bölgenin alt yapısı bittiğini ve firmaların yatırımlara başladığını belirten Varank, çok yakında fabrikalar tamamlanarak üretime geçileceğini bildirdi. Bu sayede istihdama ilave 5 bin kişi daha katılacağını vurgulayan Varank, “Yine çok yakın zamanda Tarsus OSB’ye kamulaştırma için 10 milyon lira aktardık. Hayırlı uğurlu olsun. OSB’ler, planlı kalkınmanın önemli bir aracı. Bakanlık olarak OSB’leri marka oluşturacak cazibe merkezleri haline getirmeye ve tam kapasiteyle faaliyete geçirmeye öncelik verdik. Bunun için düşük faizli ve uzun vadeli kredilerle OSB’leri destekliyoruz. Bugüne kadar tüzel kişilik kazandırdığımız 315 OSB’de 1 milyon 900 bin emekçimiz çalışıyor. Bugün temellerini attığımız Tarsus Tarımsal Ürün İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi de önümüzdeki dönemlerde adından övgüyle bahsedeceğimiz bir proje olacak. Güçlü bir ulaştırma ve lojistik ağına sahipseniz, sanayi ve ticarette yarışa önde başlıyorsunuz. Bu avantaja sahip olan Mersin, 17 senede ihracat hacmini 5 katın üzerinde artırttı. Mersin, 170 ülkeye ihracat yapabilen bir üretim kabiliyetidir. Elbette bu başarı Mersin’e sunduğumuz desteklerin katkısıyla oluyor. İlimizde bugüne kadar 100 milyar liralık sabit yatırımı teşvik edip, 25 bin kişinin bu fabrikalarda istihdam edilmesini sağladık. Finansman, girişimcilik, AR-GE ve ÜR-GE gibi alanlarda 11 bine yakın KOBİ, KOSGEB’ten faydalanıyor. TÜBİTAK yenilikçiliğe yatırım yapan firmalarımıza katkı sağlıyor. Mersin sanayisini inovasyona teşvik etmek için Mersin Teknoloji Geliştirme Bölgesini kurduk” şeklinde konuştu.

 

“MODEL FABRİKA İNŞAATINA BAŞLIYORUZ”

 

Mersin’e ayrıca Model Fabrika da kuracaklarını belirten Varank, "Mersin’de Tarsus OSB ile Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğinde bu proje hayata geçecek. Model Fabrika’nın kurulumuna ilişkin ihale süreçleri tamamlandı. İnşaat sözleşmesinin imzalanmasını müteakip hemen inşaata başlıyoruz. Bununla beraber kurulacak merkezin iş planları ve sunacakları hizmetlere ilişkin metodolojiler oluşturuldu. Yerelde kapasite oluşturmak ve inovasyon uzmanları yetiştirmek için danışmanlık faaliyetleri ocak ayında başlayacak. Mersin'imize şimdiden hayırlı olsun" dedi. Çukurova Kalkınma Ajansının, Mersin’de 400’e yakın projeye 100 milyon liralık hibe verdiğini belirterek, projelerden örnekler veren Bakan Varank, şunları söyledi: “Cennet Cehennem Ören Yeri Çevre Düzenlemesi, Meryem Ana Kilisesi ve Zeus Tapınağının Restorasyonu için 10 milyon liralık bir hibe verdik. Gilindire Mağarası için de Ajans desteğimiz devredeydi. Akdeniz ilçesinde Çocuk ve Gençlerin Topluma Entegrasyonu için 11 milyon liralık hibe verdik. Mersin Genç Girişimci Merkezi Projesiyle girişimcilik kültürünü yaygınlaştıracağız.” Bu hafta teknolojiyi ve bölgesel gelişmeyi odağına alan girişimciler için çok vizyoner bir program açıkladıklarını ifade eden Varank, “Türkiye Kalkınma Fonu çatısı altında Teknoloji ve İnovasyon Fonu ile Bölgesel Kalkınma Fonunu kurduk. Böylelikle 750 milyon liralık kaynağı teknolojiye, sanayiye, yeniliğe ve inovasyona mobilize ediyoruz. Bu sayede işletmelere uzun vadeli sermaye desteği sunacak ve şirketlerin faiz yükü altında ezilmesine engel olacağız. Bahsettiğim bu kaynak KOBİ’lere, yenilikçi işletmelere ve iş kurmak isteyenlere açık. Yatırım yapmak için çok uygun bir dönemdeyiz. Finansman maliyetleri düşüyor, iç talep canlanıyor. İki gün önce sektörel güven endeksleri açıklandı. Hizmet, perakende ve inşaat sektörlerinde güven göstergeleri yukarı yönlü hareket ediyor. Üçüncü çeyrekte ekonomimiz tekrar büyüme eğilimine girdi. Canlanma önümüzdeki sene güçlenerek devam edecek. Dolayısıyla kaynaklarınızı yatırıma ve istihdama yönlendirmenin, sunduğumuz desteklerle işinizi büyütmenin tam zamanı. Girişimcilerimize, bakanlığımızın projelerini daha yakından takip etme zamanı diyorum” dedi.

60 YILLIK HAYAL GERÇEK OLDU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından tanıtımı yapılan yerli otomobile ilişkin de konuşan Varank, “Dün ülkece bir tarihe tanıklık ettik. Türkiye’nin Otomobili sayesinde 60 yıllık bir hayalin gerçeğe dönmesine hep birlikte şahit olduk. Ortaya koyduğumuz güçlü siyasi irade ve stratejik yönlendirme, özel sektörün dinamizmiyle birleşti ve bu başarıyı getirdi. Bugün savunma sanayimizle, yerlilik oranlarımızla, yetiştirdiğimiz mühendislerle ve ürün gamımızdaki çeşitlilikle ülke olarak gurur duyuyoruz. İşte Türkiye’nin Otomobili, sivil teknolojilerde geleceğe attığımız güçlü bir adım. Olay sadece bir otomobil üretmenin çok ötesinde. Olay, gelişen teknolojileri, otomobille birlikte bir ekosisteme yaymakta ki buna mobilite ekosistemi diyoruz. Biz bu yarışa tam zamanında girdik; milli teknoloji hamlesiyle bu yarışın kazananı olmak için var gücümüzle çalışacağız. Cumhurbaşkanımız başarının kriterini de bizim için koymuş oldu. Avrupa gibi yakın pazarlardan başlayarak, tüm dünyada bu otomobili yollarda gördüğümüz gün, hedefimize ulaşmış olacağız” diye konuştu.

 

ELVAN:  “9 OSB’Yİ HAYAL OLMAKTAN ÇIKARDIK”

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve Mersin Milletvekili Lütfi Elvan da, törende yaptığı konuşmada, TÜİOSB’nin kuruluş hikayesini anlattı. Bugün TÜİOSB’nin temelini, 3-4 ay içerisinde de Tarsus’ta diğer karma OSB’nin temelini atacaklarını söyledi. Bakan Varank’a, Mersin’e verdiği destekler dolayısıyla teşekkür eden Elvan, "Türkiye’de sadece iki ilimizde model fabrika var şu anda. Mersinimizde model fabrikamız bitmek üzere. Bakanımızın büyük desteğiyle bu fabrikayı inşa ediyoruz. Diğer taraftan karma OSB için ödenek ihtiyacımız vardı. Bakanımızdan rica ettim, bakanımız destek sağladı ve 10 milyon liralık kaynak gönderdi. Karma OSB’nin kamulaştırması için kullanacağız. Kendisine teşekkür ediyorum.  Yaklaşık 2,5 yıl önce Mersin’deki mevcut 3 OSB’yi 9’a çıkaracaklarını söyledik. Bazıları bunu hayal olarak gördük. Ama bugün 3. OSB’miz bitti, 4. OSB’miz 2020 sonu, 5. OSB’miz 2021 sonu itibariyle bitecek. Tarsus Tarımsal Ürün İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, 6. OSB’miz. 7. OSB’miz, Tarsus’ta birkaç ay sonra temelini atacağımız karma OSB. Mut ilçemizde bir OSB kuruyoruz, tüm çalışmaları tamamlandı. Sanayi ve teknoloji Bakanlığımız destekledi. Silifke’deki OSB’mizi ise genişletiyoruz. Bunların her birini yapma konumuna geldik, artık hayal olmaktan çıkardık. ‘50 bin istihdam’ demiştim. Bu gidişle 50 bini de aşacağız. Sadece Tarımsal Ürün İşleme Organize Sanayi Bölgesinin birinci bölümü için 5, ikinci bölümü için 5 bin kişi istihdam edildiğini düşündüğünüzde, yaklaşık 75 işletme 10 bin kişi istihdam edecek. Karma OSB’de yaklaşık 15 bin kişinin istihdamını hedefliyoruz. İlave 3., 4., 5. OSB’lerimizi de dikkate aldığımızda istihdama çok katkı sağlanabileceğini düşünüyorum. Odaklanılması gereken bir başka önemli alan katma değeri yüksek ürünlerdir. Artık tüm işletmelerin dijital dönüşümünü gerçekleştirmeleri gerekir. Model Fabrika bunda öncü olacak. Rekabet gücümüzü yüksek tutmak istiyorsak mutlaka dijital dönüşümü gerçekleştirmemiz, teknoloji yoğun yatırımlara ve katma değeri, rekabet gücü yüksek ürünlere yönelmemiz gerekiyor. Bu noktada adım atacağımıza, birlikte çalışacağımıza yürekten inanıyorum” diye konuştu.

VALİ SU: “BİTTİĞİNDE 10 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAYACAK”

Mersin Valisi Ali İhsan Su da törendeki konuşmasında, bugün çok güzel bir gün yaşadıklarını vurguladı. Mersin’de her alanda çok önemli gelişmeler olduğuna dikkat çeken Vali Su, “Hem kamu sektöründe çok ciddi yatırımlar gerçekleştiriyoruz hem de özel sektör bazında çok önemli yatırımlar gerçekleşiyor. Bugün de ilimizde ilk defa bir ihtisas OSB’mizin temelini atıyoruz. Bittiğinde 10 bin kişiye istihdam sağlayacak önemli bir yatırımı gerçekleştirmiş olacağız. Bu güzel yatırımın ilimize, ülkemize hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

BAŞKAN SEÇER: “ÜZERİMİZE DÜŞEN HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEYE HAZIRIZ”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise hem TÜİOSB hem de aynı bölgede yakında temeli atılacak karma OSB gibi bu tesisleşmelerin bölgeye ne derece önemli katkılar sağlayacağının farkında olduklarını ifade ederek, “Bu konuda üzerimize düşen her türlü desteği vermeye hazırız. Bölgenin en önemli sorunlarının başında gelen istihdam sorununa ve bölgemizin ve ülkemizin ekonomik gelişmesine önemli katkı yapacak bu tesislerin sadece kendi bölgemizde değil, komşu bölgelerde de artması yönünde başta merkezi yönetim olmak üzere biz yerel yönetimlere de önemli görevler düşüyor.” Bu bölgede çok değerli ve önemli tarımsal üretim kalemleri olduğunu, ancak topraktan elde edilen ürünlere katma değer sağlanamıyorsa dünya pazarlarında rekabet etme şansının da olmayacağına dikkat çeken Seçer, “Biz güçlü bir ülke, güçlü bir milletiz. Ortak paydamız ülkemiz ve kentimiz. Bu uğurda el birliğiyle ve samimiyetle çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Ben de belediye başkanı olarak üzerime düşen görevi gereğini değil, zorunluluk halinde bir görev addederek yerine getireceğim” dedi.

AKYÜREK: “TÜİOSB, ÇUKUROVA’NIN ÜRETİM ÜSSÜ OLACAK”

 

TÜİOSB Yönetim Kurulu Başkanı Gül Akyürek Balta ise Mersin Tarsus Tarımsal Ürün İşleme İhtisas OSB’nin, hammaddeyi mamule dönüştürerek Türkiye’ye katma değer kazandıracak girişimci, yatırımcı ve sanayicilerin bir araya gelmesiyle kurulduğunu söyledi. TÜİOSB’nin, bir üretim üssü olarak Çukurova’da uzun zamandır hayalini kurdukları yatırım hamlesinin en önemli adımlarından biri olacağını dile getiren Balta, “İlk yatırım alanımız 58 hektarlık temelini atacağımız alan, ilave alanla birlikte 120 hektara ulaşacak inşaat alanının ilk adımını bugün başlatacağız. Mevcut 35 yatırımcımız var. İlk istihdamımızda 3 bin kişi ile yola çıkacağız. İlave istihdamımız yeni yatırımlarımızla 2 bin kişi daha artarak, faaliyete geçtiğimiz 3’üncü yıldan itibaren 5 bin kişiye ulaşacak. İlk yatırım tutarımız 35 şirketimizin şu anda 664 bin 500 lira, alt yapı tutarımız 130 milyon lira olmak üzere toplam 794 bin 500 TL yatırımla OSB’miz ilk adımını atmış olacak” ifadelerini kullandı. Balta, destekleri için Bakan Varank, Elvan ve emeği geçenlere teşekkür etti. Konuşmaların ardından sonra Bakan Varank, katılımcılarla birlikte butona basarak, TÜİOSB’nin temelini attı.

 

 

Paylaş :
Etiketler :  TÜİOSB, Mustafa Varank, Lütfi Elvan, Gül AKyürek

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA