Haber Merkezi
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Mersin’de yaşanan sel felaketi sonrasında tarım üreticilerinin yaşadığı sorunları meclis gündemine taşıdı. HDP’li Turan, konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması için soru önergesi verdi.
“İMAR RANTLARI SEBEP OLDU”
Mersin’de yaşanan sel felaketi sebebiyle 2 vatandaşın hayatını kaybettiğini ve çok büyük maddi zararlar oluştuğunu vurgulayan HDP’li Turan, “Öncelikle ölenlerin ailelerine ve yakınlarına başsağlığı dilerim. Mersin’de yaşanan sel felaketi bugünün meselesi değildir. Sel sularının yıkıcı etkileri önceki yıllarda da görülmesine rağmen, yetkililer yaşananlar karşısında hiçbir ders çıkarmamış, imar planlarında bu tür felaketleri önleme yönünde bir düzenleme yapmamıştır. Tam tersine kentte yıllardır imar planlarında rant uğruna değişiklikler yapılmaktadır. Rant yüzünden dere yataklarının üzeri kapatılmakta, tarım arazileri de dahil olmak üzere bu alanlar imara açılmaktadır. İmarla birlikte toprağın yapısı bozulmakta, inşaatlar artmakta ve kent giderek daha da betonlaşmaktadır. İmara açılan bu alanlarda aşırı yağışlar olduğunda, sel suları önündeki yapısal engellerden dolayı dere yataklarından akamamaktadır. Akamayınca da sel suları dere yataklarının dışına çıkarak başka yollar üzerinden akmaya başlamaktadır. Bu yollar nerelerdir? Yerleşim yerleri ve tarım arazileridir. Hal böyle olunca yerleşim yerlerindeki yurttaşlar, tarım arazilerindeki işçiler maddi ve manevi olarak etkilenmekte ve felaket kaçınılmazdır” ifadelerini kullandı.
“YETKİLİLER 3 MAYMUNU OYNUYOR”
“Mersin kentinde denize dik şekilde kuzeyden güneye doğru akan dereler, imara açılmamış olsa dün yaşanan sel felaketini çok küçük hasarlarla atlatabilirdik. Çünkü aşırı yağış durumlarında bile bu sular dağdan gelerek doğrudan denize ulaşabilecekti” diyen Turan, açıklamasına şöyle devam etti: “Ancak yaşananlar karşısında yetkililer 3 maymunu oynamakta doğru dürüst bir açıklama yapmamakta hiçbir devlet yetkilisi sorumluluk almamaktadır. 12 saatte, metrekareye 140 kilogram yağış düştüğü bir şehirde Mersin valiliği okulları dahi tatil etmemiştir. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu tarz doğal afetlerle ilgili tarım işçilerinin akıbetine yönelik bir acil eylem planı bulunmamaktadır. Tarım işçileri kendi imkanları ve Büyükşehir Belediyesi vasıtasıyla sadece hayatta kalmayı başarabilmişlerdir. Zorlu yaşama koşulları selden ötürü daha da kötüye gitmiştir. Daha büyük felaketler yaşanmaması adına buradan yetkililere sesleniyorum: Rant uğruna dere yataklarının, imara açılmasına izin vermeyin, sel sularının önüne set çekmeyin.”
“TARSİM ZARARLARI KARŞILAYACAK MI?”
HDP’li Turan, önergesinde, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin cevaplaması için şu soruları sordu; “Bakanlığınız tarafından Mersin’de yağışlardan olumsuz etkilenen üreticiler zararlarının karşılanması amacıyla TARSİM dışında herhangi bir girişim olacak mıdır? Eğer olacak ise nedir? Mersin’de yağışlardan dolayı kaç üretici mağdur olmuştur? Ve ne kadar tarım alanı zarar görmüştür? Hemen her sene sağanak yağışlardan olumsuz etkilenen mevsimlik tarım işçileri için bakanlığınız tarafından herhangi bir çalışma yapılmamasının gerekçeleri nelerdir? Mersin’de sağanak yağışlardan dolayı çadırları sular altında kalan mevsimlik tarım işçileri için bakanlığınız tarafından herhangi yardım veya destek mahiyetinde çalışma olacak mıdır?”