Gazeteciler Günü kutlandı


Mersinli gazeteciler, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutladı. Mersin’de görev yapan yerel ve yaygın basın çalışanlarının katıldığı törende, Başkan Kaya Tepe tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk konuldu. Törende bir konuşmaya yapan Mersin Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kaya Tepe, gazetecilerin zor bir dönemden geçtiğini belirterek, “Bu zor dönemde özellikle yerel yönetimin, devletin bu gazetecilere, basın kuruluşlarına destek olması, yardımcı olması lazım. Gazetelerin yaşaması lazım. Biliyorsunuz ne kadar güçlü yerel basınınız varsa o kadar güçlü demokrasiniz vardır. Demokrasinin güçlü olmasını istiyorsanız basını güçlü tutacaksınız. Bunun için herkesin çalışması, elini taşın altına koyması lazım” dedi.

 

Tarih : 10 Ocak 2020 Cuma 14:51

Adem GÜNEŞ

Mersinli gazeteciler, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutladı. Mersin Gazeteciler Cemiyeti (MGC) 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı'nda tören düzenledi. Mersin'de görev yapan yerel ve yaygın basın çalışanlarının katıldığı törende, Başkan Kaya Tepe tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk konuldu. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü etkinliğine meslek mensuplarının yanı sıra Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan da katıldı.

TEPE: “GAZETELERİN YAŞAMASI LAZIM”

Ardından saygı duruşunda bulunarak İstiklal Marşı okuyan gazetecilere seslenen Tepe, gazetecilerin zor bir dönemden geçtiğini belirterek, "Bu zor dönemde özellikle yerel yönetimin, devletin bu gazetecilere, basın kuruluşlarına destek olması, yardımcı olması lazım. Gazetelerin yaşaması lazım. Biliyorsunuz ne kadar güçlü yerel basınınız varsa o kadar güçlü demokrasiniz vardır. Demokrasinin güçlü olmasını istiyorsanız basını güçlü tutacaksınız. Bunun için herkesin çalışması, elini taşın altına koyması lazım. Gazeteciler kamu görevi yapıyorlar. Gazeteciler sonuna kadar demokrasiyi savunuyorlar. Mustafa Kemal Atatürk 1924 yılında 'basın Cumhuriyetin etrafında bir kaledir' demişti. Bu kaleyi zayıflatmamamız lazım. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'ne geldiğiniz için herkese teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. 

AKYOL: “HEM GAZETECİLİK HEM DE GAZETECİLER CİDDİ BADİRELER YAŞIYOR”

Genç gazeteciler adına konuşan Neslihan Akyol ise 4 Ocak 1961 yılında kabul edilen ve basın çalışanlarına bazı hak ve yasal güvence sağlayan 212 sayılı kanun düzenlemesinin Resmi Gazetede yayınlanışı dolayısıyla 10 Ocak'ın kutlama günü olduğunu ifade ederek, “1961-1971 arasında Çalışan Gazeteciler Bayramı adıyla 10 Ocak kutlanıyor. 1971 yılındaki askeri müdahaleden sonra ülkede gazetecilerin bazı haklarının geri alınması üzerine kutlama gününün adı, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü olarak değiştirilmiştir. Bir başka deyişle Türk basın tarihine dokuz patron olayı olarak geçen ve gazetecilerin haklarının ilk kez yasal güvence altına alındığı gün 10 Ocak 1961'dir" diye konuştu. O günden bugüne kadar kutlanan Dünya Gazeteciler Günü'nde hem gazetecilik hem de gazetecilerin ciddi badireler yaşadığını vurgulayan Akyol, "Günümüz sosyo ekonomik koşullarına bakındığında gazetecilik mesleğinin hak ettiği yerde olmadığını maalesef ki hepimiz görüyoruz. Ekonomik ve teknolojik koşullar, meslek dezerformasyonuna, kalifiye eleman ihtiyacına, itibara susamış bir meslek grubuna ve hak ihlallerinin zirve yaptığı bir dönemi yaşamamıza sebep olmakta. İşte tüm saydığımız ve daha sayamadığımız olumsuzluklar neticesinde yine bir 10 Ocak'ta bir arada bulunmanın haklı ve buruk gururunu yaşamaktayız" dedi.

GÜLTAK: “CEMİYETİMİZE GÜZEL BİR BİNA TAHSİS EDECEĞİZ”

Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak ise, gazetecilik mesleğinin önemine dikkat çekti, Basının; demokrasinin olmazsa olmaz, vazgeçilemez ayaklarından birisi olduğunun altını çizen Başkan Gültak, halkın doğru haber alma hakkı ve özgürlüğüne de vurgu yaptığı konuşmada, siyaset hayatı boyunca her zaman yerel basının yanında yer aldığını ifade ederek, “Bugün de Akdeniz Belediye Başkanı olarak, özellikle yerel basın noktasında gücümün yettiği kadar bunun için çalışıyorum. Nasip olursa Mersin Gazeteciler Cemiyetimize güzel bir bina kazandıracağız, bu konudaki çalışmalarımızda sona geldik. İnşallah bundan sonra Gazeteciler Cemiyeti, çok daha güzel ve nezih bir ortamda yönetim ve kadro olarak görevini yerine getirebilecek.  Sizler çok daha iyisine layıksınız. Yazın sıcak, kışın soğuk demeden, savaş demeden, zor demeden kutsal bir mesleği, insanlara, fırından yeni çıkmış ekmek gibi sıcak sıcak haber yetiştirmeye çalışıyorsunuz. Bu noktada da ben elimden geldiği kadar imkânlar dâhilinde Mersin’de basın mensuplarımızın yanında yer alacağımızın sözünü veriyorum. Gününüz bayram olsun. Mersin’de yakaladığımız bu güzel ortamın, barış ve kardeşliğin devam etmesi temennisiyle hepinize saygılarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.

SEÇER: “BASINA EL UZATMAK ZORUNDAYIZ”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de 10 Ocak’ın Türk basını açısından önemine dikkat çekerek, “Sorunlar yumağı haline gelmiş bir alanda bayram kutlamak gibi bir abesle iştigal olamaz. Bu alanda gazetecilik ve basın çalışanlarının sorunları, Türkiye’nin içinde bulunduğu siyasal süreç, burada basının aldığı rol, etkileri, basının etkilendiği durumlar, bunların konuşulması lazım. Hiç süslü laf etmeye gerek yok. Türkiye demokrasi anlamında çok olgunlaşmış bir ülke değil. Türkiye’nin 150 yıllık bir demokrasi deneyimi bulunuyor. Basın demokrasinin yücelmesinde, ihya olmasında, taçlanmasında en önemli unsur. Çünkü haber alma özgürlüğü diyoruz. İnsanların fikirlerini hürce yayma alanı diyoruz. Fikirlerim var, düşüncelerim var, ben Belediye Başkanıyım. Belediye Başkanı olarak fikirlerimi basın yoluyla halka aktarabilirim ya da bunun tam tersi. Belediye Başkanı olarak bazı uygulamalar yapıyorum, politikalar uyguluyorum ama bununla ilgili değerlendirme yapıp kamuoyuna sunacak olan bu konuda bilgisi olan, birikimi olan gazetecilerdir. Toplum böyle aydınlatılır. Demokrasi böyle gelişir, insan hakları böyle gelişir. Demokrasinin, insan haklarının, özgürlüklerin olduğu yerde de zaten ekonominin kötü olması mümkün değil. Demokrasisi ilerlemiş bir fakir ülke gösterebilir misiniz? Ama yeraltı zenginlikleri çok olup da demokrasisi gelişmemiş ülkeleri Ortadoğu coğrafyasında görebilirsiniz. Belediyeler olarak, basınla ilgili, onların yaşamlarını idame ettirebilmesi, emeklerinin karşılığını alabilmesi için yasalar çerçevesinde el uzatmak zorunluluğumuz olduğunun farkında olmamız lazım ki hepimiz bunun farkındayız. Bu bizim görevimiz. Basını koruyalım, basını yüceltelim bunda bir beis yok ama bunun karşılığında da doğru kalemler, doğru fikirleri, tarafsız değerlendirmeleri, yorumları olan, gerçekten toplumu iyi şekilde yönlendirebilecek bir basının olması, doğru haberi toplumla paylaşan bir basının olması yönünde de cemiyetin emek sarf etmesi gerektiğini düşünüyorum. Cemiyetler sadece tabelaları olan süslü binalar değil. Cemiyetin esasına girmek lazım. Basın etik kuralları çerçevesinde gereğini yapan meslektaşlarına sahip çıkması lazım. Ama bu alanı, bu mesleği kirletenlere de gerekli müeyyideyi uygulaması lazım” dedi. Törenin sonunda Başkan Seçer, gazeteciler ve diğer katılımcılarla birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.

 

 

 

 

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA