KKTC Deniz Geçişi İsale Hattı Borularının Güvenliğe Alınması ve Onarımı Hakkında konuşan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, "Kopmanın nedenini henüz öğrenilmiş değiliz ancak onarım çalışmaları sürüyor. İnşallah en yakın sürede eski haline getireceğiz. Zaten Kıbrıs'ta şuan mevcut yeterlilikte su stokumuz var. Onarım işlemi bittikten sonra 15 gün tuzlu suyunun borulardan tahliyesi için suyu boşa akıtacağız" dedi.
Necdet TAŞ
“Asrın Projesi” olarak adlandırılan “KKTC Su Temin Projesi” de 250 metre derinlikteki boruların patladığı ortaya çıktı. Anamur sahilinden 5 mil açıkta patlayan su boruları deniz yüzüne çıktı. 1.6 milyar liraya mal olan Asrın projesi 5 yıl sonra patlak verdi. Bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere Mersin’e gelen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Asrın Projesi” olarak adlandırılan “KKTC Su Temin Projesi” de 250 metre derinlikte patlayan su borularını helikopterle inceledi.
2015’TE AÇILMIŞTI
Türkiye’den Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)’ne su temin edilmesini öngören ve “asrın projesi” olarak adlandırılan projenin açılışı 17 Ekim 2015 tarihinde gerçekleştirildi. Mersin’deki törene dönemin AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu da katıldı. Davutoğlu, projeyi “Dünya çapında bir eser” olarak tanımlayarak, “Dünyada eşi benzeri olmayan muhteşem bir su köprüsü kuruyoruz. Her şeyiyle milli, her şeyiyle yerli” demişti. Tarafsız Haber Ajansı‘nın haberine göre, Erdoğan’da proje için “Biz karadan gemileri yürüten Fatih’in torunlarıyız. Yeri geldi boğazda denizin altından Marmaray’ı inşa ettik, Avrasya Tüneli de önümüzdeki yıl açılacak” ifadelerini kullanmıştı. Erdoğan, projeyi “Dünyada ilk kez uygulanan bir mühendislik çalışması” sözü ile tanımlamıştı.
5 YIL DOLMADAN BORULAR PATLADI
Tartışmaların odağında tamamlanan projenin üzerinden 5 yıl gibi bir süre geçmeden, patladı. Anamur sahilinden 5 mil açıkta patlayan borular deniz yüzüne çıktı. Yaklaşık 250 metre derinlikteki borular deniz yüzeyinden görülebiliyor. Borulardan su aktığı görülüyor. Boruların su yüzeyine çıkması, gemi geçişlerini de engelliyor.
4 YILDA TAMAMLANMIŞTI
Türkiye’den Kıbrıs’a boru hatlarıyla su getirilmesi projesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başbakan olduğu 2011 yılında Mersin’in Dragos Çayı üzerine Alaköprü Barajı’nın temel atma töreniyle başladı. 1.6 milyar liraya mal olan projede, Türkiye ile KKTC arasına 80 kilometrelik askılı boru sistemi kuruldu. Borular, denizin 250 metre altından şamandıralar ile bağlandı ve ilk su Eylül 2015’te Ada’ya ulaştı. Türkiye’den gelen su arıtma tesisinden geçtikten sonra Devlet Su İşleri’nin (DSİ) yaptığı KKTC tarafındaki Geçitköy barajına boşaltılmaya başladı.