MİLYONLARCA FİDAN KURUDU MU?


CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, Geleceğe Nefes kampanyası ile toprakla buluşturulan fidanların yüzde 90’ının kuruduğu iddialarını verdiği soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. Gökçel, milyonlarca liralık kamu kaynağının boşa mı harcandığını sordu.

 

Tarih : 22 Ocak 2020 Çarşamba 12:22

Haber Merkezi

CHP Mersin Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi Cengiz Gökçel, T.C. Tarım Ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yazılı olarak yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi. 11 Kasım 2019 tarihinde ülke çapında yürütülen kampanya ile toprakla buluşturulan 11 milyon fidanın akıbetini soran Gökçel, Tarım Orman-İş Sendikasının Çanakkale Ayvacık’taki uygulama alanında yaptığı incelemeler sonucunda kamuoyuyla paylaştığı bulguların vahim olduğunu söyledi.

MİLYONLARCA LİRA BOŞA MI HARCANDI?

Ormanlarımızın son yıllarda maden açılması, yangın ve talan gibi sebeplerle hızla tahrip edildiğini hatırlatan Gökçel, toplumsal farkındalık yaratması gereken kampanyada meslek örgütlerinin ve uzmanların uyarılarının dikkate alınmadığını belirtti. CHP’li Gökçel, uzmanların kasım ayının toprağın yeterli nem doygunluğuna ulaşmadığı ve bu nedenle fidanların tutma ihtimalinin az olduğu bir dönem olduğunu ısrarla vurgulamasına rağmen kampanyanın bir gösteriye dönüşerek milyonlarca liralık kamu zararı oluştuğu iddiasını dile getirdi.

İŞTE GÖKÇEL’İN SORULARI

Geleceğe Nefes kampanyası ile ne kadar bağış toplanmıştır? Bu bağışlar nerede toplanmış, nereye harcanmıştır? Geleceğe Nefes kampanyasında dikilen bir fidanın tohumdan toprağa; nakliye, sulama, işçilik vb. dahil olmak üzere maliyeti ne kadardır?  Çanakkale Ayvacık’taki uygulama alanına dikilen fidanların %90’ının kuruduğu doğru mudur? Uygulama alanları ve dikilen fidan sayıları ayrı ayrı belirtilmek üzere Geleceğe Nefes kampanyası ile dikilen fidanların kaçı tutmuştur?  Geleceğe Nefes kampanyasının uygulama alanları neye göre belirlenmiştir? Söz konusu alanların toprak analizleri yapılmış, buna uygun ağaç fidanları kullanılmış mıdır? Kampanya kapsamında dikim yapılan tarihte uygulama alanlarındaki toprağın nem oranları kayıt altına alınmış mıdır? Nem oranı yetersiz olan alanlarda ek çalışma yürütülmüş müdür? 11 Kasım 2019 tarihinden sonra, kampanya kapsamında dikilen fidanların kontrolleri ve bakımları gerçekleştirilmiş midir? Geleceğe Nefes kampanyasının paydaşı olan meslek örgütleri hangileridir? Bu örgütlerden hangi aşamalarda destek istenmiş, görüş alınmıştır? 2002 yılından önergeyi yanıtladığınız tarihe kadar Türkiye’de maden açılması, yangın ve talan ile ne kadar ormanlık alan tahrip edilmiştir? Bunların bölgesel dağılımı nasıl gerçekleşmiştir?

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA