Haber Merkezi
Mersin Büyükşehir Belediyesi, tüm Türkiye’de olduğu gibi Mersin’de de önemli bir sorun olarak ortaya çıkan çöp toplayan çocuklarla ilgili önemli bir adım attı. Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’nın öncülüğünde çöp toplayan çocuklarla ilgili bir toplantı düzenlendi. Çocukların çöp toplamasının insan haklarına aykırı olduğu konusu üzerinde yoğunlaşan toplantıda, okula gitmesi gereken çocukların çöp toplayıcısı olarak çalıştırılmalarının çok büyük bir sorun olduğu değerlendirilerek, kurumlar tarafından yapılan çalışmalar ele alındı. Toplantıya, Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Haydar Ali Ulusoy, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Dr. Bülent Halisdemir, Zabıta Dairesi Başkanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı Asayiş, Trafik Denetleme ve Çocuk Şube Müdürlüğü, Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve merkez ilçe belediyelerinin temsilcileri katıldı.
ÇÖP TOPLAYAN ÇOCUKLAR, ÖNEMLİ RİSKLER TAŞIYOR
Toplantıda, Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri tarafından yapılan sunumda, il genelinde hırsızlık olaylarında ciddi bir azalma kaydedildiği, ancak çöp toplayan 8-15 yaş aralığındaki çocukların hırsızlık olaylarına karıştıkları, bu çocukların küçük yaşta olmaları ve yaptıklarının suç olduğunun idrakine varamadıkları gibi sorunlarla ilgili daha fazla çalışma gerçekleştirilmesinin önem taşıdığı ifade edildi. Bu çocukların çeşitli malzemeleri çalarak hırsızlık yaptıkları, yaşlarının küçük olması dolayısıyla istismara açık oldukları, uyuşturucu ticareti gibi olaylara karışabilecekleri hususunda riskler olduğu dile getirildi. Ayrıca, 8-15 yaş aralığındaki çocukların sosyal yaşamlarının düzeltilerek, toplumda sağlıklı bireyler olarak yer almaları için ilgili kurumların birlikte hareket etmesi gerektiği konusunda uzlaşı sağlandı.
ÖNEMLİ KARARLAR ALINDI
Sunum sonrası yapılan görüşmelerde, fikir teatisinde bulunan kurumlar, okul çağındaki bu çocukların ailelerinin bilinçlendirilmesi, eğitim hayatına geri dönmelerinin sağlanması, çöp toplama araçlarının ellerinden alınması, topladıkları atıkları sattıkları yerlerin tespit edilip, alım satımın engellenmesi konularını masaya yatırdı. Toplantıda, mevzuatlarda yaşanan sıkıntılar ve çözüm önerileri de konuşuldu. İlk adım olarak geniş katılımlı bir çalışma grubunun oluşturulması ve konuyla ilgili kurum ve kuruluşların katılımının sağlanarak, birlikte hareket edilmesi yönünde görüş birliğine varıldı. Çöp toplayan aileler ve çocuklarının envanterinin oluşturulması ve eğitimin ön plana çıkarılarak, ailelerin bilinçlendirilmesi toplantıda kararlaştırılan önemli konular arasında yer aldı. Sivil toplum örgütleriyle temasa geçilmesi ve uzun vadede proje geliştirilerek, AB veya benzeri kurumlardan maddi destek alınabileceği de toplantıda değerlendirildi.