Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ekipleri, tüm dünya ile birlikte Türkiye’yi de etkisi altına alan Koronavirüs salgınıyla mücadele sürecinde de ilaçlama çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bahar aylarında başlayan ve yaz aylarında sıklaşan haşerenin önüne geçmek şimdiden önlem alan ve yoğun bir ilaçlama çalışması sürdüren ekipler, hijyen ve sosyal mesafe kurallarına uyarak çalışıyor.
LARVA VE UÇKUN OLUŞTURAN 56 BİN 82 ALAN İLAÇLANDI
Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı İlaçlama Birimi ekipleri, Türkiye’de ilk Koronavirüs vakasının görüldüğü 11 Mart’tan bu yana ilaçlama ve dezenfeksiyon işlemlerini aralıksız sürdürürken, bu çalışmaların yanı sıra haşere ile mücadeleye de devam ediyor. Ekipler, bir aylık süre içerisinde aralarında ahır, bodrum, çöp konteyneri, denge tankı, dere yatağı, foseptik, gübrelik alan, havuz, mazgal, menfez, metruk alan, rögar, su birikintisi, su kanalı, su kuyusu, sulama havuzu gibi larva ve uçkun oluşturan kaynaklarda 56 bin 82 adet biyosidal uygulama yapıldı. Merkez 4 ilçede bulunan okullar, otobüs durakları, parklar, ATM’ler, üst geçitler ve 50 resmi kurumda dezenfeksiyon çalışması gerçekleştirildi. Ekipler, otobüs durağı, park, ATM ve üst geçitleri yaklaşık 3 kez periyotlar dâhilinde dezenfekte ediyor. Bunun yanında rutin olarak hastanelerin etrafında, vatandaşların bir arada olabileceği açık alanlarda dezenfeksiyon çalışması yapılıyor. Her gün 17:00- 20:00 saatleri arasında 22 personel ve 22 araç ile ULV yöntemi ile dezenfeksiyon çalışmaları yapılıyor.
480 CADDE 20 TONLUK ARAZÖZLERLE DEZENFEKTE EDİLİYOR
Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Temizlik Birimi, merkez ilçelerde 30 adet vakumlu yol süpürme aracı ile 180 cadde, bulvar ve sokakta temizlik çalışmasını günlük 3 vardiya olarak gerçekleştiriyor. Bunun yanında 480 adet cadde, bulvar ve sokakta 10 adet 18-20 tonluk arazözlerle dezenfeksiyon çalışmaları günlük rutin olarak yapılıyor.
FATİH MAHALLESİ’NDEKİ SU DOLU ARSA İÇİN KALICI ÇÖZÜM GETİRİLDİ
Ekipler ayrıca vatandaşlardan gelen talepler üzerine de ilaçlama çalışmalarını yapıyor. Mezitli İlçesi Fatih Mahallesi Muhtarı Leyla Üstündağ’ın talebi üzerine harekete geçen ekipler, bölgede yer alan, yağışlarla dolan ve temelden aldığı suyla adeta bir gölet haline gelen ve haşere üremesine neden olan arsadan düzenli olarak su çekerek, ilaçlama yaptıkları alan için bu kez kalıcı çözüm getirdi. Büyükşehir ekipleri, havaların ısınmaya başlamasıyla nemden dolayı sinek ve böceğin arttığı, mahalle sakinlerine sorun yaratan arsanın biriken suyunu, pompa aracı ile çekerek kurutmaya devam ediyor. Arsa zemini dolgu alanı ilan edilerek hafriyat doldurmaya başlayan ekipler, yaz aylarına yaklaşmadan haşere oluşumunu engelleyecek. Kamu yararı ve halk sağlığı gözetilerek, sürekli ilaçlanmak zorunda kalınan bölge, su dolu arsa tamamen doldurulduktan sonra sadece ihtiyaç halinde ilaçlanacak.
HALİSDEMİR: “AMACIMIZ SİNEKSİZ BİR MERSİN”
Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Dr. Bülent Halisdemir, Mersin’de bu yaz oluşabilecek haşere üremesini, sivrisinek oluşumunu minimuma indirmek istediklerini, Başkan Vahap Seçer’in konuyla yakından ilgilendiğini ve çözüme yönelik her türlü desteği verdiğini belirterek, bununla ilgili ekiplerin büyük gayret içinde olduğunu vurguladı. Sivrisineğin durgun su bulduğu her ortamda hızlı bir şekilde üreyebildiğini ifade eden Halisdemir, “Tabi vatandaşlarımızdan da destek istiyoruz. Kendileri bodrumlarını, meskun yerleri bize bildirsin. Biz ekiplerimizle gelip, her türlü yardımı yapacağız. Bu sene sineksiz bir Mersin yaşatmak istiyoruz. Bu amaçla tüm ekibimizle çalışıyoruz” diye konuştu.