CHP Mersin Milletvekili ve TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Cengiz Gökçel, 200 TIR muzun transit ihracatının engellenmesini eleştirdi. Korona kriziyle birlikte İran gerçekleştirilen ihracatta çözülemeyen sorunlar yaşandığını belirten Gökçel, son dönemde özellikle muz ihracatında yaşanan sıkıntılara dikkat çekti. Iğdır Dilucu Sınır Kapısından Nahcivan’ın Culfa Serbest Bölgesine geçerek yük boşaltan TIR’ların çıkışına izin verilmediğini söyleyen Gökçel, 10 günlük bekleyişin ardından TIR’ların Van Kapıköy Gümrük Kapısına tren vagonlarıyla sevkiyat için yönlendirildiğini ancak burada da sevkiyatın gerçekleştirilmediğini ifade etti. Gökçel, sektör temsilcilerinin tren ile sevkiyatın yaş meyve ve sebze sevkiyatı için uygun olmadığını aktardı.
200 TIR MUZ ÇÜRÜYOR
Van Kapıköy Gümrük Kapısına yönlendirilen 200 TIR muzun burada da bekletildiğini ve muzların çürüdüğünü söyleyen CHP’li Vekil, “Bu muzlar transit ihracata konu olan ürünler. Mersin Limanına geldikten sonra ya Mersin Serbest Bölgede paketlenerek ya da doğrudan İran’a ve Türki cumhuriyetlere sevk ediliyor. Hem ihracatçımız ülkemize döviz kazandırıyor, hem lojistik sektöründe çalışanlar bu işten ekmeğini kazanıyor. İç piyasaya sürülmeyen bu muzların çürümesi demek ihracatçının kazanamaması demek. Lojistikçiye ücretinin ödenmemesi demek. Bu ihmal sonucunda yüzlerce aile ekmeğinden oluyor. Bu uygulama sadece bugünü değil yarını da etkiliyor. İhracat ve lojistik sektörünün ciddi uyarıları var. Böyle giderse transit ihracat işi Dubai, Kuveyt ve Um Kasr Limanlarına kayacak. Önemli bir ticaretimiz sona erecek ve kaybeden Türkiye olacak. İhracatçımız, lojistikçimiz kaybedecek. ” dedi.
ÇÖZÜM KOLAY UYGULAYAN YOK
Muz transit ihracatının hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için sektör paydaşlarının çözüm önerileri olduğunun altını çizen CHP’li Cengiz Gökçel, fiziki şartları uygun olan Doğubeyazıt Gürbulak Sınır Kapısına tampon bölge oluşturulabileceğini veya bu ürünlerin Hakkâri Esendere Sınır Kapısı kullanılarak İran’ın Sero kapısına boşaltılabileceğini belirtti. “İhracatçı kan ağlıyor, lojistikçi kan ağlıyor. Yaş meyve ve sebze ihracatı gerçekleştiren tüm paydaşlar tedirgin. Muz ihracatı için ödenen paralar muzlarla birlikte çöp olmasın istiyoruz. Yarın sert çekirdekli kayısı, şeftali ve nektarin ihracatı başlayacak. Üreticiden ihracatçıya herkes tedirgin. Ülkece zor zamanlardan geçtiğimiz bu günlerde hem üreticilerimize hem de sektörde faaliyet gösteren tüm iş kollarına güvence vermemiz gerekir. Ancak ne yazık ki uygulama tüm tarım sektörüne endişe veriyor. İktidar kulağını açıp sektörün taleplerini ve önerilerini dinlese çözüm çok kolay ama uygulayan yok.”