Türkiye'de en verimli topraklara sahip Tarsus’ta olsun, Mersin ve Adana’da, Mersin’in diğer ilçelerinde olsun çiftçilik yapmak gerçekten zor.
Her ne kadar topraklarımız verimli olsa da, bol ürün elde ediliyor olsa da, hatta bir yıl içinde 2 hatta üç ürün elde etme imkanı bulunsa da, yinede çiftçilik kolay değildir benim memleketimde.
xx
Hele hele bu yıl çiftçilerimiz çok mağdur oldu. Çok perişanlık yaşadı..
Her ne kadar biz çiftçi olmasak da, çiftçi kardeşlerimizin yaşadığı sıkıntı ve mağduriyetler bizleri de üzüyor. Çiftçilerin yaşadığı don, sel baskını, fırtına, dolu gibi doğal afetlerin verdiği zararları görüp üzülürken, konuya duyarsız kalamıyoruz.
“Bana ne, beni ilgilendirmez “ demiyoruz, diyemiyoruz.
Çünkü tarım olmazsa, bu ülke insanı doymaz. Tarımda zarar olursa, üretim az olursa, ürün pahalı olur, soframıza koyacak ürün bulamayız.
xx
Biliyorsunuz.. Bu yıl önce Şubat ayında 3-4 gün süren bir don olayı meydana geldi. Bu don olayında birçok meyve ağacı çiçek açma döneminde olduğu için çiçekleri kurudu, yaprakları yandı. Narenciye ağaçları bile soğuktan, dondan yandı. bu nasıl bir meretmiş ki, ılıman iklime sahip bölgemizde yaşanan bu ani don olayında bile ağaçlar kurudu. Çiftçinin, üreticinin canından can gitti.
Her ne kadar geçtiğimiz aylarda Tarsus’ta Ziraat Odasında don olaylarına, dolu olaylarına ve sel baskını gibi doğal afetlere karşı çiftçiler uyarılmışsa da don ve dolu olayında yaşanan sıkıntılar engellenemedi. Çiftçinin ürününü sigortalatması, TARSİM (Tarım Sigortası) yaptırması anlatılıp bilgilendirme yapıldıysa da o toplantılara maalesef çiftçilerimiz beklenen ilgiyi göstermedi. Veya duymadığı için gidemedi. Birçok kişi tarlasına, bahçesine, serasına Tarım sigortası yaptırmadı. (yada yaptıramadı) Oysa son don olayından önce de çiftçi bilgilendirmiş, don ve dolu olaylarına karşı tedbirli olmaları istenmişti. Ve tahminler doğru çıkıp yaşanan don ve dolu olayında büyük zararlar meydana geldi. Bağını, bahçesini, tarlasını, serasını daha önceden tarım sigortası kapsamına aldıranların zararları tesbit edildi. Bu durumdaki çiftçilere Tarsim gerekli ödemeyi yapacak.
xx
TARIM SİGORTASI
Öncelikle bankalara borçları olanların borçları ertelenmeli, faizler işletilmemeli.
Buna rağmen son don olayında meyve ağaçları kuruyan, narenciye ağaçlarını don’dan kaybeden çiftçilerin bu ağaçlarını söktürüp yenilerini diktirmesi kolay mı? Bağını bahçesini yenilese bile 4-5 yıl ürün alamayacak olması karşısında bu insanlar ne yapacak?
Şimdi birileri “Sizde Tarım sigortası yaptıraydınız” diyebilir. Doğrudur. Tarım sigortasının önemi artık iyici kendini hissettiriyor. Ancak Tarım sigortası yaptırmak da kolay değil. Çiftçi traktörüne mazot alamayacak duruma gelirken, tarlasına, bağına bahçesine atacak gübreyi temin edecek parayı bulamazken aşırı yüksek olan Tarım sigortası primlerini de ödeyemeyecek durumda olanların bu son don ve dolu olayından sonra vay haline!
İşte bu durumdaki çiftçilerimizin karşılaştıkları duruma üzülüyoruz.
xx
Üzülmek bir yana içinde bulunduğumuz Nisan ayında; 9 Nisan’ı 10 Nisan’a bağlayan gece ani yağan dolu da yine bağlara bahçelere zarar verdi, Tarsus ve yöresinde..
Bağı, bahçesi doluya maruz kalan çiftçilerin perişan hali ve ağlanacak hale gelmesi de ayrı bir üzüntü kaynağı.
xx
Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı, önceki gün Okan Çalışkan ile kurucumuz gazeteci Mustafa Erdoğan’ın gerçekleştirdikleri “ Enine Boyuna” adlı canlı yayınına katıldı ve kısa bir süre önce bir gece sabaha karşı yağan doludan zarar gören Cinköy, Dedeler, Sayköy, Taşkuyu, Sarıveli gibi köylerde zarara yol açması nedeniyle çiftçilere geçmiş olsun dileklerini iletti. Bu konuda hükümetten destek beklediklerini söyledi.
Ani yağan dolu Tarsus köylerinde bağlık alanlara zarar verirken yine meyve ağaçları da bundan nasibini aldı.
Ziraat Odası Başkanı ve Belediye Meclis üyesi Veyis Avcı “Bölgemizde dolu kırsal alanda zarara yol açtı. Bu nedenle köylü ve çiftçi kardeşlerimize odamız üyelerine geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” dedi.
Sonuç itibariyle çiftçilerin bu gibi zararlardan kurtulabilmesi ve önlem alabilmesi için gerekli bilgilendirmeler sık sık yapılıp Tarım sigortasının da önemi hatırlatılmalı..
Velhasılı…
Türkiye’nin neresinde olursanız olun, çiftçilik zor zanaat..