image

Okunma : 232  Tarih : 2.07.2024  E-Mail : yakupboncuk2019@gmail.com

 
Yakup Boncuk

Emekliler buruk!

İyi bir işte çalışan yada devlet memuru olan  insanlar  artık emekli olmak istemiyor, çünkü emekli olunca maaşı yarıdan daha aşağıya düşüyor.

“İnsan doğası gereği doğar, büyük, okur, meslek sahibi olur, evlenir, çalışır çabalar, hayatını öyle veya böyle yaşar.

Ama yaşamı boyunca en çok önem verdiği hususlardan birisi  sosyal güvencesinin olmasıdır. Yani sigortalı çalışıp belli bir süre sonra yaşı kemale erince de emekli olmak ve emekli olunca güzel ve rahat yaşamak ister.

Ama günümüzde emekli olanların durumu malum.

O nedenle özellikle devlet memurları kanunun kendilerine hak verdiği 65 yaşını dolduruncaya kadar çalışır. Çünkü çalışırken aldığı maaşın yarısını hatta daha azını emekli olunca alacağından  emekli olmak istemez.

Malum günümüzde emeklilere verilen maaşlar  geçimi sağlamaya yetmiyor. Bu nedenle çalışan devlet memurları emekli olmak istemiyor. Özelde çalışanlar ise emekli olsa bile yine ek iş yapmak durumunda kalıyor. Çünkü şu an en düşük emekli maaşı 10 bin TL olarak kayıt altına alınırken, bu para evi kira olan emeklinin sadece ev kirasına ve elektrik, su telefon parasına yetmiyor. Bu durumda emekli nasıl geçinecek, nasıl yaşayacak?

Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, emekliler için ne demiş:

“Bir milletin yaşlı vatandaşlarına ve emeklilerine karşı tutumu, o milletin yaşama kudretinin en önemli kıstasıdır”

xx

Bugün emekliler emekliliğin tadını çıkarmak yerine geçim sıkıntısı içinde yarın ne olacağını düşünmektedir. Aldığı maaş yetmediği gibi, bayram ikramiyesi de çok düşük kalmıştır. Oysa bir emeklinin günümüz şartlarında en büyük olarak 10 bin TL yerine asgari ücret baz alınarak güncellenmesidir. Yani bugün bir emekli en düşük 17 bin TL ve yukarısında maaş almalıdır ki, geride kalan günlerini rahat yaşasın..

Bu arada hatırlatayım… Her yıl 30 Haziran günü “Emekliler günü” olarak kutlanmaktadır. Atatürk anıtına çelenk koymak, saygı duruşunda bulunmak, istiklal marşı söylemek, ardından emeklilerin haklarının anlatıldığı konuşmalarla gün geçmektedir.

Büyük Önder Atatürk de 30 Haziran’da emekli olduğu için bu tarih biz emekliler için çok önem ve anlam taşımaktadır. Ama emekliye kimse önem vermemektedir.

xx

Zaman zaman yurt dışından ülkemize ve kentimize gelen turistlere bakıyorum. Erkek olsun, kadın olsun yaşları 70-80, hatta 85 olan yabancı ülkelerin emeklileri kentimize geldiklerinde gerçekten bizlerden daha dinç görünmektedir.  Üstelik bu insanlar dünyayı gezmekte, sağlıklı ve mutlu olarak emekliliğin tadını çıkarmaktadır. Bizim ülkemizde ise emeklilerin çoğu ya ayakta duramamakta, yada bastonla gezebilmekte. Buna birde maaşının düşük olması nedeniyle moral bozukluğu ve endişe eklendiğinde bu emekli insanlar ne yapsın?

Bizim emeklimiz geride kalan Ramazan ve Kurban bayramlarında aldığı 3’er bin TL ile  çocuklarına, torunlarına bile harçlık verememenin ezikliğini yaşadı. Kaldı ki emekli kendi üstüne başına zaten bayramlık almayı aklından bile geçiremez hale geldi.

Bu duygu ve düşünceler içinde yine bir 30 Haziran Emekliler gününü idrak ettik. Yine her şey sözde kaldı. Bu aylarda emeklilerin maaşlarında yapılması gereken artış ve iyileştirmelerden de umutlu haber çıkmayınca bizim emeklimiz yine kara kara düşünmeye  başladı. Oysa emeklisini mutlu etmeyen ülkelerde iç huzur olmaz.

xx

Yıllardır siyasetçiler emeklilerin sırtından iktidara gelirken verilen sözlerde maalesef tutulmamaktadır. Bu nedenle en onsunda emeklilerde kendi partisini kurmaya başladı. Gecikmeli de olsa bu yıl 2 ayrı Emekli partisi kurularak faaliyete başladı. Sayıları 15 milyonun üzerinde  olan emekliler  haklarını aramak adına güçlerini birleştirmiş olsalar, sanırım ilk seçimde iktidara bile gelebilirler diye düşünüyorum.

xx

Emekli adına sevindiğim bir hususu da arzedeyim. Birkaç yıl evvel Mersin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi’ne bağlı  Emekli Evleri kuruldu. Özellikle Belediye Başkanı Vahap Seçer’in talimatları ile Mersin’de Halkkent Sosyal Yaşam Merkezi bünyesinde Emekli Evi kurulurken, Tarsus’da da yine Emekli Evi eski park içinde faaliyete başladı. Böylece Mersin’de ve kentimizde emekli üyeler sürekli el üstünde tutuluyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi bünyesinde faaliyetlerini yürüten Emekli Evleri, yaş almış yurttaşların ikinci baharlarını daha sosyal ve aktif geçirmelerini sağlıyor. Geçen hafta Halkkent Sosyal Yaşam Merkezi bünyesinde yer alan Emekli Evi üyeleri, bu kapsamda Darısekisi Örnek Köyü’nü gezdi. Tarsus’taki emeklilerde geçen yıl bu bölgeye bir gezi düzenlenerek ağırlanmıştı.

Hem hareket etme hem de sosyalleşme imkanı bulan katılımcılara, Sağlık Dairesi personeli de eşlik ederek şeker ve tansiyon ölçümü yapmıştı. Yine zaman zamanda sağlık ile ilgili bilgilendirme ve konferanslar düzenlenerek emeklileri varlıklarına saygı gösterilmesi küçük de olsa insanlara moral veriyor. Emekliler için bu etkinlikler güzel moral oluyor. Emekliye değer veren Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Vahap Seçer’e bu nedenle teşekkür ediyorum.

Çünkü kendisi de bir emekli..

Yani.. Hepimiz emekliyiz.. Ama hayattan değil..

 




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz :

Güvenlik Kodu : Güvenlik Kodu
Kod :

 


 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA