Eskiden Kurtuluş Bayramına Çete bayramı denirdi. Yani bundan en az 50 yıl öncesinde yaşayanlar bunu bilir. O zamanlar bizler Tarsus’un Kurtuluş Bayramı 27 Aralık yerine 5 Ocak’ta kutlanırdı. 1980’li yıllara geldiğimizde bazı araştırmalar ve yazışmalardan sonra Tarsus’un Kurtuluş günü 27 Aralık’a çekildi. Çünkü Çukurova’da Adana ve Mersin’den önce Tarsus kurtarılmıştır. Tarsus Gülek Boğazında 44 yiğit, kurtuluş meşalesini yakmasaydı, Mersin ve Adana kurtarılabilir miydi? O yiğitleri bugün bile minnetle, şükranla, dualarla anmak boynumuzun borcudur.
xx
27 Aralık tarihi yaklaşıyor. Önümüzde yeni bir Kurtuluş Bayramı var. Takvimin yaprakları bir bir tükenirken içinde bulunduğumuz Aralık ayının son günlerinde 27 Aralık 2024 Cuma günü Tarsus'un düşman işgalinden kurtuluşunun 103’üncü yıldönümünü kutlayacağız. Bu yılki etkinliklerin daha görkemli olması için gerek Tarsus Kaymakamlığı, gerek Tarsus Belediyesi, gerekse Tarsus Kent Konseyi el ele vererek haftalar öncesinden hazırlıklara başladılar.
Kaymakam Mehmet Ali Akyüz başkanlığında birkaç toplantı yapıldı. Belediye de etkinlikler için hazırlıklara destek vermekte. Ayrıca sivil toplum kuruluşlarını ve basını ziyaret eden Tarsus Kent Konseyi Başkanı Musa Ceylan da kurtuluş törenlerinin değişik ve özlenen bir şekilde kutlanması için elini taşın altına koymuş.
Sağ olsunlar, Kent Konseyi işe ciddi bakıyor. Başkan Musa Ceylan'ı bu yılki etkinlikler öncesinde yapılan hazırlık döneminde hayli heyecanlı gördüm. Kendisi Tarsus’un yerlisi olup bu kentin kurtuluş bayramını eskisi gibi görkemli kutlaması için gecesini gündüzüne katıyor.
27 Aralık ve Tarsus'un Kent Hafızası Hazırlığı son hızla devam ediyor.
Bu konuda Tarsus Kent Konseyi Başkanı Musa Ceylan ‘’ Bu yıl 27 Aralık Tarsus'un düşman işgalinden kurtuluşu gününü geçmişte olduğu gibi bir bayram ( Çete Bayramı) havasında kutlayacağız’’ diyor..
Burada sözü Musa Ceylan’a bırakalım. Ceylan ne diyor? Dinliyoruz.. (burada okuyoruz) ‘’Bir kent ne zaman ölür? Bir kent hafızasını yitirdiğinde ölür. Kentleri yaşatan tarihsel hafızasının canlı tutulup yaşatılmasıdır.
Bu yıl 27 Aralık Tarsus'un düşman işgalinden kurtuluş gününü geçmişte olduğu gibi bir bayram (Çete Bayramı) havasında kutlayacağız.
Sevgili Belediye Başkanımız Ali Boltaç'ın dediği gibi kentsel hafızayı canlı tutabilmek için " Hafıza Korteji" oluşturacağız.
Esnaflarımız süslediği araçlarla kortejde yer alacak. Demirciler örste demir döğecek. Berberler müşterisini traş edecek. Kebapçı mangalını yakacak, fırıncı ekmek dağıtacak. Manavlar elma, portakal dağıtacak..
Bu kortejde Tarsus'un tarihsel değerleri olan Kleopatra, Filozoflar, Aziz Paul, Yedi Uyurlar canlandırılacak.”
Yani; “Bu yıl 27 Aralık geçmişte olduğu gibi kutlanacak.. Tarsus yeniden o özlediğimiz Tarsus haline gelecek.
Gündüzü ile, gecesi ile yaşayan bir kent olacak. Tarsus üzerinden ölü toprağını atıp bir dünya kenti haline gelecek. Buna inanıyoruz ve başaracağız...''
xx
Tarsus Kent Konseyi Başkanı Musa Ceylan, göreve geldiği günden bu yana hayli hareketli ve yeni yeni oluşumlar, yeni yeni projeler gerçekleştiriyor. Kendisi kent bilincinde olan, güzel Tarsus’umuzun geçmişini bugünlere taşıması için, yeni nesilinde eski Çete Bayramlarını görüp öğrenmesi, bilenlerinde hafızalarının tazelenmesi için bugünlerde hayli yoğun çalışıyor.
İnanıyorum ki, şurada kalan 11-12 günlük sürede tüm hazırlıklar net olarak tamamlanıp 27 Aralık günü Cetvel köprü başından kurbanlar kesilerek, çiçeklerle karşılanacak olan Çeteler, bundan 103 yıl önceki heyecan ve coşkuyu hem kendileri bir daha yaşayacak, hem de genç nesile yaşatacaklardır.
Tarsus esnaflarının da törenlere katılımını sağlayarak halkla birlikte coşku içinde yapılacak kutlamalar öncesinde Atatürk caddesi boyunca tüm evlerin ve işyerlerinin de Türk Bayrakları ile süslenerek Kurtuluş coşkusuna renk katması da sağlanmalıdır.
xx
İnanın.. Bende 27 Aralık 2024 Cuma günü kurtuluşumuzun 103’üncü yıldönümünü kutlamak için büyük bir heyecanla o günü bekliyorum..