Türküleri , şarkıları bir başka güzeldir Tarsus'umun...
Tarsus güzel olur da türkülere, şarkılara konu olmaz mı? Olur elbette..
Tarsus’un adının geçtiği ve güzel Tarsus’umuzu anlatan eserler, resimler, türküler her zaman ilgimi çekmiştir.
Yıllar evvel Tarsus Belediyesinin hazırlattığı Tarsus Türküleri ve CD’lerini hala unutamam. 2007 yılında Tarsus Belediyesi, geçmişten günümüze Tarsus’ta Halk Müziği adlı bir kitap yayınlatmıştı. Bunun galası yapılıp kitap ve türkülerimiz halka tanıtılmıştı. CD’leri çıkarılmıştı. Bu CD’leri gözüm gibi saklarım.
Bu proje; Tarsuslu hemşehrimiz Araştırmacı, Halk Bilimci, Söz yazarı, bestekar TRT Halk Müziği sanatçısı ve Kültür Bakanlığı Devlet Türk Halk Müziği Korosu şefi, Dr. Halil Atılgan’ın önderliğinde gerçekleştirilmişti.
Geriye baktığımızda bu projenin üzerinden uzun yıllar geçmiş. Tabi bu kitap yayınlandıktan sonra da çok güzel Tarsus Türküleri yazıldı, bestelendi ve söylendi. Bunları hala sosyal medya üzerinden çeşitli platformlarda dinlemekteyiz. Bu türkülerin sözlerinin içinde Tarsus lezzetleri, doğa güzellikleri, insanların birbirine olan sevgileri sevdaları anlatılmaktadır. Bundan dolayıdır ki, bu eserlerin adına Tarsus-i Türküler denilmektedir.
Bu adla geçtiğimiz günlerde bir Mersin Büyükşehir Belediyesinin katkıları ile TADEKA binasında bir Türkü dinletisi gecesi yapıldı. Bu etkinliği düzenleyen sanatçı kardeşlerimiz Gürhan Ötün ve Ahmet Özturşucu’ya (nam-ı diğer Mustafa Kemal Öztürkoğlu) teşekkür ederim.
Ahmet Özturşucu açılışta yaptığı sunumda olayı ne güzel özetledi:
“Tarsus sevdalıları.. Tarsus’taki Türkü dostları.. Bu kültürün sevdalıları. Tarsus’ta geçmişten günümüze Tarsus’ta bu kültüre hizmet etmiş Tarsus’un adını duyuran sanatçılarımızı minnetle şükranla anıyorum. Ahirete intikal edenlere rahmet, yaşanlara sağlıklı ve nice ömürler diliyorum.
Tarsus’lu Abdülkerim, Kaplan Tarsuslu, Bayram Koca, Fahri Işık, Gülcan Opel, Nurcan Opel, Sabahattin Sağbaş, Sabahattin Akdağcık, Necmettin Eser (Aşık Mahrumi), Niyazi Saltan, Ahmet Çiçek, Ahmet Kocayel, Nurettin Çevik sanatçılarımızın en bilinenlerindendir.
Tarsus’a has türkülerimizin sözlerini yazan, besteleyen, yorumlayan sanatçılarımızın emeklerine, yüreklerine sağlık. Tarsus’ta yaşamak, Tarsus’lu olmak bir ayrıcalıktır. Bu sanatçılarımızda bundan dolayı vefa borcu, aidiyet duygusu içinde kadim şehir Tarsus’umuza hoş bir seda bırakarak kültürümüze hizmet etmişlerdir. Kendilerine ayrı ayrı teşekkür ediyorum.
Tarsus için üreten, yazan, besteleyen Tarsus’umuzun sesini duyuran sanatçı arkadaşlarımıza sahip çıkılması gerekir. Kamu kurum ve kuruluşlarımızdaki yöneticilerimize de bu konuda görev üşmektedir. Şehrimizde, bölgemizde düzenlenen etkinliklerde bu sanatçılarımızın sahne almalarını sağlayarak Tarsus halkı ile buluşturmalarını dilerim.”
Daha sonra Tarsus üzerine türkü besteleyen ve yazan Hasan Basri Üstün, Gazi Beydemir, Gürhan Ötün ve Ahmet Özturşucu türkülerini seslendirdiler. Salonu dolduran konuklar da bu Tarsus Türkülerine eşlik ettiler. Bu arada geceye davet edilen Tarsuslu bir başka sanatçı Serkan Kara ise işlerinin yoğunluğu nedeniyle geceye katılamamış ve selamlarını göndermişti. (Ne acıdır ki, 47 yaşındaki sanatçımız Serkan Kara bu etkinlikten 3 gün sonra Mersin’de geçirdiği kalp krizi sonucu hayata gözlerini yumdu. Allah rahmet eylesin.)
Evet. Tarsus üzerine türkü yakan, besteleyen, yazan, yorumlayan tüm sanatçılarımızın yüreklerine, emeklerine sağlık.. Tarsus’a katmış oldukları değer, Tarsus kültürüne ve Tarsus Halk Müziğine kazandırmış oldukları eserlerden dolayı hepsine ayrı ayrı teşekkür ederiz.
Temennim bu kenti yönetenlerin de bu yerel sanatçılara sahip çıkması, onlara etkinliklerde şans tanıması, sahne almalarına olarak vermesidir. Bu hem sanatçılarımızı teşvik edecek, hem de bu kentte yaşayan insanlar kültürlerini öğrenecek daha çok sahip çıkacaklardır.
Unutulmasın ki…
Türküler bizim özümüzdür..
Türküler bizim sözümüzdür..