İçerde tören, dışarda eylem!


Mersin Limanı’nın Atatürk Parkı’na doğru genişlemesini öngören projenin temeli Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun katılımıyla törenle atıldı. Temel atma töreninin atıldığı saatlerde bir grup Mersinli, “Parkıma dokunma” demek için Atatürk Parkı’nda eylemdeydi.

 

Tarih : 19 Mart 2021 Cuma 18:31

Atatürk Parkı’nın, konteynır limanının genişletilmesi kapsamında önünün betonla doldurulacak iddialarına yönelik tepkiler sürüyor. Mersin Atatürk Parkı önünde, CHP Mersin Milletvekilleri Ali Mahir Başarır, Cengiz Gökçel, Alpay Antmen, CHP İl Başkanı Adil Aktay, DİSK üyeleri ve çevreci sivil toplum örgütleriyle birlikte yapılacak olan konteynır limanı için protesto eylemi yapıldı.


BAŞARIR: "MERSIN’DEN ELINI ÇEK"


Eylemde konuşan CHP’li Başarır, “TBMM Genel Kurulu’nda belirttiğim gibi ben yatırıma, limana karşı değilim. Ben talana ve soyguna karşıyım. Mersin’le ilgili bir tasarruf olacaksa Mersinliye sorun. Bir firmayı zenginleştirmek için denizimizi doldurmayın. Biz Mersin’in talan edilmesine, doğasının, çevresinin katledilmesine karşıyız. Buradan Cumhurbaşkanına bir kez daha sesleniyorum: Mersin’den elini çek! Biz Mersin’i beton olarak görmek istemiyoruz. Benim babam burada denize girdi. Ben burada denize girdim. Çocuklarımın ve torunlarımın da burada denize girmesini, burada büyümesini istiyorum. Eğer ki bu kirli adımlara devam edilirse, tüm Mersin olarak gerekirse 365 gün bu parkta yatacağız. Gerekirse tüm Mersin olarak dozerlerin, greyderlerin önüne yatacağız. Buradan Sayın Bakan’a da bir şey söyleyeyim: Çayını iç, kahveni iç, Ankara’ya dön Sayın Bakan!” dedi.


GÖKÇEL: "ATATÜRK PARKINI FEDA ETMEYECEĞİZ"


CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel ise,  "Şunu söylemek gerekiyor. Mersin bir tarih kenti, doğası denizi yaylası kültürü ile Mersin, Türkiye’nin önde gelen yerlerinden. AK Parti iktidarının Mersin’e layık gördüğü nükleer santral, limanın denize doldurarak yapılması, Atatürk Parkı’nın yok edilmesi, Alata’nın yok edilmesi. Buradan sesleniyorum, liman genişletilmek istenilen alan, tarihi Atatürk Parkı’nın önünü kapatacak alandır. Atatürk Parkı, Mersinlinin ilk denizle tanıştığı yerdir. Burada, Demirtaş’ta, Sitelerde, Yenimahalle’de, Osmaniye’de, Turgut Türkalp’te, Çilek Mahallesinde, Çay mahallesinde, Kazanlı’da, Karacailyas’taki durumu iyi olmayan vatandaşlarımızın bir termos çay ile parkta çocuklarının denizle tanıştırdığı yerdir. Bir dolmuşla parka, denize ulaştığı yerdir. Burayı kimseye peşkeş çektirmeyiz. Burada biz denizin kirletilmesine rıza gösteremeyiz. Gidin balık reyonlarına, balıkların 100, 150 liradan aşağı fiyatı  yok. Burada balık üreme alanına müdahale ederseniz bu doğada balık olur mu? Bu insanlar balık tüketimine nasıl ulaşacak? Ulaşamıyorlar. Biz yatırıma karşı değiliz. Karaduvar’a yakın bölgede 9. Veya 10. Kalkınma planında yer alan ana konteyner projesi mevcut. Çed raporu alınmış. 4 milyon konteyner kapasiteli bir liman projesi. Buradan sesleniyorum bakana, eğer sen deniz taşımacılığını ve ülke ekonomisini düşünüyorsan, gelirsin bizimle beraber, Kalkınma Planlarında yer alan limanı hatta geçirirsin. Bizler yatırıma karşı değiliz. Biz Mersin’in katledilmesine, Mersin’in çocuklarının denize ulaşmasına, bizim ilk fuar festivalle, müzik dinletileriyle tanıştığımız Atatürk Parkı’nı size feda ettirmeyiz. Ettirmeyeceğiz" dedi. 


"MERSINLILER MERSIN’E IŞTE BÖYLE SAHIP ÇIKIYOR"


CHP Mersin Milletvekili Alğay Antmen de  "Mersinliler Mersin’e işte böyle sahip çıkıyor.  Biz günledir Mersin Milletvekilleri olarak, CHP’nin 3 milletvekili, Belediye Başkanımız Vahap Seçer, Mersin Çevre Platformu, Nükleer Karşıtı Platformu, sivil toplum örgütleri ve odalar niye karşı olduklarını, Atatürk Parkı’nın neden işgal edilmemesi için anlatıyoruz. MIP ve MIP’nın avukatlığını yapan siyasi iktidar, Cumhur İttifakı Atatürk Parkı’nı yok etmek istiyor. Bu Mersin’e ihanettir. Vatanına düşmanı, Mersin’e düşman, her şeyi ranta bağlamış ve rant için yaşayan bu emperyalistleri kınıyorum. Eğer Mersin’i bir damla seviyorsanız, Atatürk Parkı’nı seviyorsanız Mersin’de limanı buraya değil Cengiz Gökçel milletvekilimizin de dediği gibi doğu tarafına yeni bir liman olarak yapın.  Biz ranta karşıyız. Yatırıma karşı değiliz. 3,5 kişi Mersin’den kar edecek ve bunu Mersin’de harcamayacak diye Atatürk parkını peşkeş çektirmeyeceğiz. Mersinliler tek hücre halinde siyasi hiçbir şey gözetmeden tek yürek olarak Mersin için buradayız. Bunlar, havasına düşman, güneşine doğasın bize mersine düşmanlar. Mersin’e bunlara yedirtmeyeceğiz" ifadeleriini kullandı. 


YEŞİLBOĞAZ: "MERSİN’İ KATLETMEKTEN, MERSİN’İ KATLETMEKTEN VAZGEÇMİYORLAR"


Mersin Baro Başkanı Bilgin Yeşilboğaz,  "Burada yine tabanın Mersin’e , doğasına, havasına suyuna sahip çıktığı bir an yaşıyoruz. Onlar Mersin’i katletmekten, Mersin’i katletmekten vazgeçmiyorlar. Bizde aynı şekilde mücadeleden vazgeçmiyoruz. Polipropilen olduğu gibi Mersin halkı nasıl dayanışma içindeyse, nükleerde nasıl dayanışma içindeyse bugün de onun için burada toplandık. Burada yapılması gerekilen bir husus var. Yargıda olan bizimde müdahil olduğumuz bir süreç var. Bu deniz alanını dolduracaklar. Doğal yaşam alanını yok edecekler. Yarın bunu nasıl geriye çevireceksiniz yargı size dur dediği zaman? En azından yargı sürecinin beklenilmesi gerekiyor. Sivil topluma, sivil halka bunların bire bir anlatılması gerekiyor. Yangından mal kaçırır gibi alel acele yapmış oldukları ÇED raporu toplantısıyla bugün buraya geldik. Devlet yetkililerinden beklenilen şu, diğer tarafta zaten burada kalkınma planı içine alınan bir proje var. Onu hayata geçirin. Diyorlar ki 400 kişiye burada istihdam sağlayacağız. Biz de diyoruz ki orada 10 bin kişiye sağlansın. Burada 400 kişiyle beraber yaşayan aileleri değil, 10 bin kişiyle yaşayan aileleri düşünün. Kendi çıkarınızı değil Mersin halının çıkarını düşünün diyoruz" dedi. 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA