İş kazaları kader değil!


Az Tehlikeli İşyerlerinde İşyeri Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanı Çalıştırma Yükümlülüğü Uygulaması’nın 4’üncü kez ertelenmesine uzmanlardan tepki geldi. İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışanları Sendikası(İSG-SEN) Genel Başkanı İrfan Sayar, “İş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu 2024 yılının başına ötelendi. Türkiye iş kazası cennetidir. SGK verilerine göre her yıl 430 bin iş kazamız olmakta ve en az bin 500 can kaybımız olmaktadır. İş kazası sayımız bu kadar yüksek iken ve facia haberleri hemen hemen her ay yaşanıyorken yasanın bir kez daha ertelenmesi ile kazaların azalması istenmiyor düşüncesi akıllara geliyor. İş kazaları ve meslek hastalıklarının azalması neden istenmez bir ülke de?” dedi.

 

Tarih : 5 Ağustos 2020 Çarşamba 14:02

Haber Merkezi

 

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Sinan Can ile İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışanları Sendikası(İSG-SEN) Genel Başkanı İrfan Sayar, bir araya gelerek, 2012 yılında çıkarılan 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği yasasının bazı maddeleri yeniden ertelenmesini ve iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının çalışma koşulları ve iş cinayetleri hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. ÇMO Şube Başkanı Can, çalışma hayatının; çalışanın bedensel, ruhsal ve sosyal iyilik düzeyini belirleyen en önemli etkenlerin başında geldiğini söyleyerek, “İşçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili ulusal politikaların oluşturulması, kararların alınması ve işyerlerinde denetim mekanizmaları için birçok yönetmelik yayınlanmış ve uygulamaya konulmuştur. Ancak, çalışma yaşamı düzenleyen yasa yalnızca 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’ndan ibaret sayılmayacak kadar geniş kapsamlı ve ciddi bir iş çalışma alanıdır.Kamuya ait iş yerlerinde ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde yürürlükte olan maddeler ile ilgili yükümlülüklerin yerine getirilmemesinde yaşanan sıkıntılar birçok problemi de beraberinde doğurmaktadır” dedi.

 

“HAZİRAN AYINDA 188 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

 

Türkiye’de iş kazası ve ölümlü iş kazası sayısının her geçen gün arttığını belirten Sinan Can, “İSİG meclisinin Temmuz ayında yayımladığı rapora göre; Meslek hastalıkları teşhisi yok denilecek kadar az olup 2020 yılı ilk altı ayında 934 kişi ve haziran ayında ise 188 işçi iş kazalarından dolayı yaşamını yitirmiştir. Mersin’de ise Haziran ayı içerisinde iş kazası ve meslek hatalıklarından dolayı 1 kişi yaşamını yitirmiştir. Az Tehlikeli İşyerlerinde İşyeri Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanı Çalıştırma Yükümlülüğü Uygulaması 7252 Sayılı Kanunla 31/12/2023 Tarihine Ertelenmiştir.Daha önce bu uygulamanın 3 kez ertelendiği ve hali hazırda 4’üncü kez erteleme yapıldığı görülmektedir. Erteleme ile kamu maliyesi açısından iş güvenliği yük olarak görüldüğü anlaşılmaktadır. Az tehlikeli iş kolları, adı kadar masum olmadığını ve yasanın ertelenmesinin iş kazalarını ve meslek hastalıklarını sayısını azaltmayacağı, olası bir iş kazalarında sorumluk işverende olmadığı aksine sorumluluk iş sağlığı güvenliği uzmanlarına yüklenmektedir. Bu vesileyle iş kazaları ve ortaya çıkan sorumluluklar biz çevre mühendislerini yakından ilgilendirmektedir.  İş sağlığı ve güvenliği çalışma alanında işçilerin ve uzmanların kurban olarak seçilmediği, uluslararası normlara uygun, işverenin birinci dereceden sorumlu olduğu bütüncül ve kapsayıcı bir mevzuat değişikliğine ihtiyaç vardır” diye konuştu.

 

“ERTELEME KABUL EDİLEMEZ”

 

İSGSEN Genel Başkanı İrfan Sayar da, ertelemenin kabul edilemeyeceğinin altını çizerek, “2012 yılında çıkarılan 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği yasasının bazı maddeleri yeniden ertelendi. Kamu ve az tehlikeli sınıf işyerlerinin iş sağlığı ve güvenliği hizmet alımı yeniden ertelenmiş oldu. İş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu 2024 yılının başına ötelendi. Türkiye iş kazası cennetidir. SGK verilerine göre her yıl 430 bin iş kazamız olmakta ve en az bin 500 can kaybımız olmaktadır. İş kazası sayımız bu kadar yüksek iken ve facia haberleri hemen hemen her ay yaşanıyorken yasanın bir kez daha ertelenmesi ile kazaların azalması istenmiyor düşüncesi akıllara geliyor. İş kazaları ve meslek hastalıklarının azalması neden istenmez bir ülke de? Eğer para insan hayatından daha değerli ise bu mümkün. İşveren lobilerinin neredeyse tamamı yasanın yürürlüğe girmesini istemedi. İş sağlığı ve güvenliği alanında kurulmuş 60 civarında dernek 3 federasyon 2 vakıf 1 sendika var ve bunların tamamı ertelemeye karşı olduklarını açıklamışlardır. Ayrıca TMMOB, TTB ve STK’lar ertelemenin yanlış olduğunu söyledikleri halde Pandemi bahane edilerek kanun 3,5 sene sonrasına ötelenmiş oldu. Peki, bu 3,5 sene içinde iş kazalarından dolayı gerçekleşecek mağduriyetler ne olacak? Yasayı erteleyenler suçu kabul edecekler mi? Elbette ki hayır.  İstatistiklere göre önümüzdeki 3,5 sene içinde gerçekleşmesi muhtemel iş kazalarından 5 bin kişi hayatını kaybedecek. Bunlardan kaçı kamu kaçı az tehlikeli sınıf işyerlerinde meydana gelecek bilemiyoruz ancak sevindiğimiz nokta şudur ki her iş kazasında bir günah geçişi haline gelen iş güvenliği uzmanı bu işyerlerinde olmayacağı için suçlayacak kimseyi de bulamayacaklar. Mevcut yasa zaten iş sağlığı ve güvenliği çalışanlarını memnun etmezken yeni bir iş sağlığı ve güvenliği kanununun çıkarılması artık şart olmuştur. İhtiyaca cevap verecek ve iş kazalarının azalmasını isteyecek bir yasa çıkarılması için İSGSEN olarak kolları sıvıyoruz. Gelin insani ve vicdanı bir yasa çıkaralım ve iş kazaları ile meslek hastalıklarını azaltalım” dedi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA