Adem GÜNEŞ
Akdeniz Belediye Meclisi eylül ayı toplantısı, Mustafa Gültak başkanlığında, konferans salonunda gerçekleştirildi. Korona virüs (Covid-19) salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında, toplantı öncesinde meclis üyelerine maske dağıtılarak, konferans salonunda birer koltuk boş bırakılarak oturma düzeni sağlandı. Toplantıda, gündem maddeleri içinde “Kentsel Dönüşüm Projeleri” ve “Çankaya İlköğretim Okulu” ile ilgili komisyon raporları ön plana çıktı. Çankaya İlkokulu ile ilgili kamuoyunda yaratılan tartışmalara değinen Başkan Gültak, kendisinin de bu okuldan mezun olduğunu hatırlatarak, “Bu okulumuzla ilgili, ticari alana dönüşeceği, ranta açılacağı gibi dedikoduları ben göğüslüyorum. Tabi bu dedikodular ne zaman biter? O okulu kreş olarak hizmete açtığımız zaman biter. Bütün kaygılar da böylece ortadan kalkar” diye konuştu.
2002 YILINDAN BERİ KİMSE SAHİP ÇIKMAMIŞ
Çankaya İlköğretim Okulu ile ilgili meclis üyelerinin taşıdığı kaygıyı anladığını belirten Başkan Gültak, “Aşırı kaygı insanı depresyona sokar, moralini bozar. İş yaptırmaz. Kaygılar var evet doğru. Benimde başka konularda kaygılarım oluyor. Çankaya İlköğretim Okulu ile ilgili hiçbir kaygım yok. Çünkü eğer bir riskse 3 sene sonra önüme gelecek bir riskin altına imza atıyoruz. Bunun farkında olmanızı istiyoruz. Acele etmiyoruz. Çünkü 2002 yılından beri bu okula hiç kimse sahip çıkmamış. Boş. Yetmemiş, içine bir bina yapmışlar. Absürt bir bina yapmışlar. Kim yapmış neden yapmış o da belli değil. Biz bununda takibini yaptık ve kuruldan yıkım kararını çıkarttık. Orayı Kültür Müdürlüğü’nden devralınca ilik işim o binayı da yıkmak. Çünkü o bina oraya yakışmıyor” dedi.
5 BİNLİK PLANA UYDURMAK ZORUNDAYIZ
Çankaya İlköğretim Okulu ile ilgili gerekli tüm mercilerle görüşüldüğünü de söyleyen Gültak, “Doğrudur biz sizlerle bir karar verdik ve ticari konut olarak böyle olması değil de sosyal tesis olması gerektiğini söyledik. Büyükşehir Belediye Başkanımızla özelde de mecliste de konuştum. Kendisinin de burayı istediğinin vakıflara yazdığını ve sonucunda buranın bir akar olarak özel vakfa devredildiğini akar olduğunu kanun gereği akar olan yerlerde muhakkak kira gelirinin olması gerektiğini kendilerine izah ettiklerini söylediler. Bundan dolayı bizzat kendisi bu işi bu şekilde yapamazsın 5000’lik plana uymak zorundasın diye bana söyledi. Ben bunun üzerine bölge müdürünün yanına gidecektim. O ben geleyim başkanım dedi. Ekibiyle geldi. Bizim ekibimizle birlikte burada bu konuyu saatlerce tartıştık. Biz ikna olmadık. Genel Müdür ile görüştük. O bizi ikna etti. Vakıflar kanununda akar olduğu için burayı kiraya vermemiz gerektiğini anlattı. Eğer siz burayı ticari konut olarak 5000’like geçirmezseniz biz burayı mahkemeye taşıyacağız. Mahkemeye taşırsak da artık bir 5 yıl daha mı sürer, 10 yıl 15 yıl daha mı sürer belli değil dedi. Bizde burayı alıp plan notlarına bunları not düşeceğiz dedik. Bu şekliyle sıkıntı olmadığını söyledi. Dikkat ederseniz kreş, eğitim binası, müze ve sosyal tesis gibi dipnotlar düşülmüş. Bu önemli” ifadelerini kullandı.
AVM GİBİ YAPILARIN YAPILMASI MÜMKÜN DEĞİL
Çankaya İlköğretim Okulu’nun yerine kamuoyuna bahsedildiği gibi AVM benzeri yapıların yapılmasının mümkün olmayacağını da söyleyen Başkan Gültak, “Biz bunu tekrar Büyükşehir Belediye Başkanımız ile görüştüm ve önergeyi ben geri çektim. 1 yıldır biz bunu bekliyoruz. Alelacele alınmış bir karar değil bu. 1 yıldır bekliyoruz zaten. Aksi takdirde hareket ettiğimizde mahkemelik olacağız. Belki 5-10 sene daha bekleyeceğiz. Bu konuda hassas olduğunu düşündüğüm dernekleri de bizzat ziyaret ettim. Bir kısmı benim yanıma geldi. Bir kısmını da telefonla aradım. Köşe yazısı yazan bir çok kişiyi de bizzat aradım. Niyetimi, durumumu anlattım. Dedik ki biz buranın biran önce imarını bitirelim. Bakın aynısı yağ fabrikasında da oldu. İmarı olmadığı için Anıtlar Kurulu Vali Beye bile izin vermedi. Ne yaptık imarını değiştirdik. 5000’liğini değiştirdik. Şimdi 1000’liklerin 5000’liğe uyması gerekiyor. Ayrıca ben ticari konut yapmıyorum. Benim böyle bir yetkim yok. Zamanında Büyükşehir buranın 5000’liğini bu şekilde yapmış. İmar konularında sizde çok iyi biliyorsunuz ki alt belediye üst belediyenin imar planına uymak zorundadır. Kafasına göre yapamaz. Biz şuan Büyükşehir’in almış olduğu imar planlarına notlarına 1000’liğimizi uyduruyoruz. Yaptığımız bu” diye konuştu.
ÜZERİMİZE KARALAMALAR OLDU
“Bizim üzerimize bazı karalamalar da oldu” diyerek sözlerine devam eden Başkan Gültak, “Gültak orayı ticari konuta çeviriyor dediler. Ben çevirmiyorum. Benim görevim 5000’liğe 1000’lik yapmak. Bunun dışında meclis olarak bir yetkimiz yok. Biz yapmıyoruz bunu. Olana 1000’liğimizi uyduruyoruz. Plan notlarına düşme yetkimiz var. Bunların dışında hiçbir şey yapılamaz şeklinde plan notlarına düşüyoruz” dedi. Çankaya İlköğretim Okulu’nun tescilli bir bina olduğuna da dikkat çeken Gültak, “Yarın gece bir operasyon yapalım 2 tane TNT koyalım orayı havaya kaldıralım, yıkalım, yakalım. Ne istiyorsanız yapalım. Yapmayız da. Birileri yaptı diyelim. Ne olacak? Diyelim ki öyle oldu yıktılar. Camişerif, Nusratiye, Kiremithane’de böyle çok operasyonlar yapılmış zamanında. Bazı mahalle arasında otoparklar var ya hepsi sıkıntılı yerler onların. Hepsinin üstünde aslında tescilli binalar var. Burası tescilli binadır. Biz buranın restorasyonunda bile Anıtlar Kurulu’ndan izin almak zorundayız. Planı ona göre çizmek zorundayız. Yani burası yıkılsa da, yakılsa da yeniden yapılmak zorunda olduğunda Çankaya İlköğretim Okulu’nun fotoğrafları, mimarisi her şeyi Anıtlar Kurulu’nda kayıtlıdır. Onun aynısı yapılmak zorundadır. Yıktık, yaktık diyelim yarın 3-5 katlı bir bina çıkmak yada AVM yapmak mümkün değil” dedi.
BURADA BENİM HATIRALARIM VAR
Kendisinin Çankaya İlköğretim Okulu’nda okuduğunu ve bura ile ilgili çok önemli hatıralarının olduğunu da söyleyen Başkan Gültak, “18 yıl rahmetli Dondurmacı Halil amca benim okulda olmam için çok uğraştı. Kore Gazisi olan babam okulun önünde nöbet tuttu beni o okula yazdırabilmek için. Ben o okuldan mezunum. Benim anılarım var orada. Yapmayın. Bizim amacımız biran önce artık burası bitsin. Bugüne kadar kimse el atmamış. Ne el atması ben el atınca olay bir anda daha da karıştı. Bizim amacımız belli. 5000’liğe uygun 1000’lik yapıyoruz. Bu kadar. Bana güvendiğinizi söylüyorsunuz ya, ben zaten kendime güveniyorum da plan notlarına da not düşüyorum. Neden? Yarın ben öldüm. Haklısınız insanım ölebilirim. Plan notları var kimse onun dışına çıkamaz. Gelecek insanları da bağlıyoruz ki Allah ömür verirse biz zaten bunu 2-3 sene içerisinde açacağız. Kiralayacağız. Tahsisini de alacağız. Ondan sonrası da zaten bizden gelecek belediye başkanı ve meclis üyeleri de bunun aleyhine bir şey yapmazlar. Yapamazlar. Kamuoyuna mal olacak. Dolayısıyla arkadaşlar Büyükşehir’de oy birliği ile çevrilmesinin nedeni de o” ifadelerini kullandı.
BEN OLDUĞUM SÜRECE KREŞ DIŞI KULLANILMAYACAK
Çankaya İlkokulu’nu kreş yapacaklarını da söyleyen Başkan Gültak, “Kaygılarınızı anlıyorum. Çünkü hepimizin kendisine göre yaşanmış tecrübeleri, şüpheleri var. Bakışlarımız var birbirimize. Rozetimizi bir kenara koyduk ama sonuçta siyasi bir kimliğimiz var. Hedeflerimiz var. Bu hedefler doğrultusunda yürürken bu halka hizmet etmek istiyoruz. Bunun hesabını da ben vereceğim. Meclis verecek ama asıl ben vereceğim. Dolayısıyla bu konuda kaygılarınızı anlamak ile birlikte bu işi biran önce meclisimizde bitirip ardından Büyükşehir Meclisi’nde bitirip gidip artık vakıflarla görüşüp, buranın tahsisini almamız gerekiyor. Buraya en az 3-4 milyon lira gidiyor. Bununla ilgili Kültür Bakanlığı’ndan ödenek alıp, hızlı bir şekilde orayı Anıtlar Kurulu’ndan alıp, bu binayı yıkıp öbür binayı restore edip orayı kreş olarak düşünüyoruz ama farklı bir şeye de evrilebilir orası. Neden kreş istiyorum? Gelsin 3-4-5 yaşındaki bebeler orada cıvıl cıvıl oynasınlar. Benim isteğim bu. Ben hayatta olduğum sürece de bunun dışında bir şeyi hiç kimse buraya yaptıramaz” dedi.
ART NİYETLİ İNSANLAR VAR
Çankaya İlkokulu’nun eski bir yapı olmasından kaynaklı zaman kaybedilmemesi gerektiğine de vurgu yapan Gültak, “Belediyelerin de sosyal tesis olarak kullanacakları alanların alt başlıkları bellidir. Kafeteryaya veremezsiniz. Sosyal tesis dediğinizde yine kamu kuruluşu adı altında bir şey vermek zorundasınız. Alt başlıklarına iyi bakmak gerekiyor. Dolayısıyla biz hızlı bir şekilde burayı restore edeceğiz. Akdeniz’de çok fazla çalışan kadınımız var çalışan insanlarımız var. Çocuklarını rahatlıkla bırakabilecekleri bir alan olsun istiyoruz. Kaygılarınıza saygı duyuyorum. Şerh oyunuza da saygı duymak zorundayım. Burası demokrasi ile yönetilen bir meclis. Ama eğer ki biz bu işi bırakırsak benimde buranın 10-15 yıl daha kalacağı yönünde kaygılarım var. Çünkü mahkemeye gidecek süreç. Mahkemeye gittiği zaman biliyorsunuz o yazacak, öteki çizecek. Görüş alacaklar. Sürecekte, sürecek. O okulun bir 10-15 yıla daha zamanı yok. Dökülüyor, yıkılıyor. Dış boyalarını gördünüz, içerisi daha da kötü. Benimde vicdanım buna el vermiyor. Gözümün önünde o okulun eriyip gitmesine izin veremem. Yarın birgün her an bir şeyler olabilir. Orada tespitlerime göre art niyetli insanlarda var. Bu bizim girişimlerimizin altında birazda onlar ortalığı karıştırıyorlar. Tedbir aldık ama yarın bir gün bir operasyonda yapabilirler oraya. Biran önce burası Akdeniz Belediyesi’ni yetkisi altına girsin ki hem koruyalım, hem de hızlı bir şekilde hareket edelim diye düşünüyorum” diye konuştu. Çankaya İlkokulu’nu her ne olursa olsun Mersin’e kazandıracağını da sözlerine ekleyen Gültak, “Burayı yapacağım. Yapacağımı bildiğim için de ısrarcıyım. Burayı hizmete kazandırmak istiyorum. Başka bir derdim yok. Bunu da deklare ediyorum. Bunu yapmadığım zaman bunun faturasını ben ödeyeceğim. Ben niyetimi ortaya koyuyorum. Sizin kaygılarınıza da saygı duyuyorum. Bu şekilde sizlerin oylarına sunacağım. 5000’lik plana göre 1000’liğinin yapılması ve bu plan notlarının düşülmesini zaten oy çokluğuyla komisyonda karara bağlanmış” dedi. Başkan Gültak’ın konuşmasının ardından Belediye Meclisi, Çankaya İlköğretim Okulu’nun 1/5000 nasım imar planının 1/1000 imar planına uygulanmasını oy çokluğu ile kabul etti.