Haber Merkezi
Kent genelinde haşereyle mücadele konusunda titiz ve kapsamlı bir çalışma yürüten Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, bu kapsamda özellikle büyükbaş hayvanlarda rastlanan ve uçucu vektörler tarafından bulaşan Üçgün hastalığının yayılmasını önlemek amacıyla gerekli tüm tedbirleri alıyor. Kent genelinde rutin olarak yapılan ilaçlama çalışmalarının yanı sıra Mersin’de büyükbaş hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı kırsal alanlardaki ahır ve çiftliklerin çevreleri de hastalığa karşı ilaçlanıyor.
AHIRLAR DÜZENLİ İLAÇLANIYOR
Büyükşehir Belediyesi ilaçlama ekipleri, son yıllarda Adana, Mersin, Gaziantep gibi illerde büyükbaş hayvanlarda görülmeye başlanan Üçgün hastalığı ile ilgili vektörel mücadeleye aralıksız devam ediyor. Üçgün hastalığı büyükbaş hayvanlarda kısa süreli yüksek ateş, halsizlik, titreme ve kas tutulması şeklinde görülüyor. Buna bağlı olarak hayvanlarda iştahsızlık nedeniyle kilo kaybı, süt verimi düşüklüğü, topallama görülebiliyor ve ilerlemesi halinde ölümle sonuçlanabiliyor. Sivrisinek, tatarcık gibi uçucu vektörler tarafından taşınan ve hayvanlara bulaşan bir tür virüsten kaynaklanan Üçgün hastalığı konusunda alınan tedbirler kapsamında ekipler tarafından büyükbaş hayvancılık yapılan mahalleler ile kırsal alanlardaki ahır ve çiftliklerin çevrelerinde taşıyıcı vektörlere karşı mücadele ediliyor. Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, tüm bu olumsuzlukların giderilmesi ve yurttaşların temiz, sağlıklı ve huzurlu bir kentte yaşaması amacıyla 12 ay boyunca sivrisinek, karasinek, tatarcık zararlılarına karşı larva ve uçkun mücadelesini aralıksız sürdürüyor.
“RUTİN DEVAM EDEN ÇALIŞMALARIMIZ SONUCUNDA BU HASTALIKLA MÜCADELE EDİYORUZ”
Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı İlaçlama Birimi’nde saha denetim sorumlusu olarak görev yapan ziraat mühendisi Bülent Gül, hastalıkla ilgili yapılan çalışmaları şu sözlerle anlattı: “Üçgün hastalığı son yıllarda yurdumuzda özellikle Adana, Hatay, Mersin, Konya ve diğer illerde görülmeye başlanan, büyükbaş hayvanlarda kısa süreli ateş, kaslarda titreme, kaslarda halsizlik, kas tutulmasına neden olan, süt kaybına, verim kaybına ve ilerleyen süreçlerde tedavi edilmezse ölümüne kadar yol açan salgın bir hastalıktır. Üçgün hastalığı daha çok vektörler vasıtasıyla bulaşmaktadır. Bu vektörler özellikle sivrisinek ve kum sineği dediğimiz tatarcıklar sayesinde olmaktadır. Dolayısıyla vektörel bir virüs hastalığı olduğundan dolayı Büyükşehir Belediyesi olarak İlaçlama Birimi’nde özellikle büyükbaş hayvancılığın yapıldığı köy yerleri, yaylalıklar ve bunun gibi kırsal alanlarda, ahırların çevresi, besi hayvancılığı yapılan yerlerin etrafında tedbiri elden bırakmadan, rutin olarak devam eden çalışmalarımız sonucunda bu hastalıkla mücadele etmekteyiz. Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı olarak İlaçlama Birimi’nde sivrisinek, karasinek, tatarcık mücadelesi sürdüğü için köy yerlerinde, yaylalarda bu hastalıkla ilgili virüsün taşınmasını engellemek için çalışmalarımız aralıksız olarak devam etmektedir.”
AHIRLARI İLAÇLANAN ÜRETİCİLER ÇALIŞMALARDAN MEMNUN
Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı bünyesinde ilaçlama biriminde merkez 4 ilçenin köy ekip sorumlusu olan Yusuf Yalın, ilaçlama çalışmaları hakkında bilgi vererek, “İl genelinde 12 ay boyunca karasinek, sivrisinek ve genel haşere ilaçlamamız sürekli devam etmektedir. Mersin genelinde 114 araç ve 366 personelle ilaçlamayı sürdürüyoruz” dedi. Çavak Mahallesi’nde yaşayan Şemsettin Yer, ahırının Büyükşehir Belediyesi tarafından sürekli olarak ilaçlandığını söyleyerek, “Hemen hemen her hafta geldiler. Burada büyükbaş besicilik ve sütçülük yapıyoruz. Süt ineklerimiz var. 35 taneye yakın hayvanımız var. Bunlardan 10-15 tanesinden süt üretiyoruz. Süt olduğu için karasinek çok oluyordu. Büyükşehir Belediye Başkanı’na ilaçlamalardan dolayı teşekkür ederiz” dedi. Eşiyle beraber Çavak Mahallesi’nde 10 yıldan beri hayvancılık işi yaptıklarını söyleyen Sümeyya Başpınar, “Başkanımız’dan Allah razı olsun. Ayda 2 defa gelip ahırımızın etrafını ilaçlıyorlar. Çok memnunuz, gerçekten çok güzel. İlgilenmesi daha çok hoşumuza gidiyor. Tek bizim ahırımız değil tabi ki, bütün ahırları, her yönüyle ilaçlıyorlar. Sinek olduğu için sürekli ahır ilaçlama yapıyorlar” diye konuştu.