Karaduvar’da polipropilen istemiyoruz!


Mersin’in Akdeniz İlçesine bağlı Karaduvar Mahallesi‘ne kurulmak istenen polipropilen tesisi hakkında çevre örgütleri, baro ve siyasi partilerin açtığı davalarla ilgili atanan bilirkişi heyeti bölgede ilk keşif çalışmasını yaptı. Bilirkişi heyetinin proje sahasına geldiği saatlerde çok sayıda Mersinli de arazinin sahibi Toros Gübre fabrikası girişinde toplanarak projenin iptal edilmesi çağrısında bulunarak, “Karaduvar’da polipropilen istemiyoruz” yazılı pankart açtı.

 

Tarih : 3 Kasım 2020 Salı 15:38

Yerleşim ve tarım alanlarına 60 metre mesafede kurulacak polipropilen tesisine karşı açılan davada hukuksal süreç başladı. Tekfen Holding’e ait Toros Gübre bünyesindeki bir arazinin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Özel Endüstri Bölgesi ilan edilmesine ve arazide polipropilen tesisi için ÇED olumlu raporu verilmesine karşı iki ayrı idari dava açılmıştı. Mersin İdare Mahkemesi’nde görülen davalar kapsamında bir bilirkişi heyeti görevlendirilmişti.

BİLİRKİŞİNİN KEŞİF RAPORU BEKLENECEK

Bilirkişi heyetinin, zemin, yerleşim, projenin tarım alanlarına mesafesi, bölgedeki rüzgar yönlerine ilişkin yaptığı keşfin sonuçları daha sonra rapor haline getirilecek. Mersin’deki çevre örgütleri, baro ve siyasi partiler, kurulmak istenen polipropilen tesisinin tarım ve yerleşim alanlarının arasında olduğu için insan sağlığını, doğal yaşamı ve tarımı olumsuz etkileyeceğini iddia ediyor. Tesisin 50 kilometre çapında bir alanı etkileyeceği, olası bir kazada 26 ton patlayıcıya eşdeğer bir patlamanın olabileceği de çevrecilerin iddiaları arasında. Bu iddialar, polipropilen tesisinin ÇED raporuna karşı açılan idari davalar kapsamında proje sahasında inceleme yapan mahkeme heyeti ve bilirkişi heyetine de sunuldu.

“BU BÖLGE POLİPROPİLEN TESİSİNİN YÜKÜNÜ KALDIRAMAZ”

Davacılardan Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan,  “Bu bölgede gübre, krom ve soda fabrikaları zaten çevreyi kirletiyor. Bu bölge bir de polipropilen tesisinin yükünü kaldıramaz” dedi. Mersin Kent Konseyi Başkanı Faik Burakgazi ise, “Kimseyle inatlaştığımız yok. Hakkımızı, hukukumuzu korumaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu. Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz da, insan sağlığını önceleyerek hem tesisin ÇED raporuna karşı, hem de Karaduvar mahallesindeki bir alanı ‘özel endüstri bölgesi’ olarak tanımlayan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne karşı iki ayrı dava açtıklarını söyledi. Mersin Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Aycan Özkan ise, olası bir kazada 26 ton patlayıcıya eşdeğer bir hasar yaratacak bu tesisi istemediklerini söyledi.  ADEM GÜNEŞ’İN HABERİ

 

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA