Hüseyin KIRKGÖZ
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 2021 yılı Haziran ayı toplantısının birinci birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında Kongre ve Sergi Sarayı'nda yapıldı. Mecliste gündem dışı konular kısmında söz alan Akdeniz Belediye Başkanı Mustafa Gültak, Dünya Çevre Günü dolayısıyla Mersin'deki çevre kirliliğine dikkat çekti. Mersin’in değişim ve dönüşümünün, ancak Akdeniz’in değişim ve dönüşümü ile mümkün olduğunu bir kez daha tekrarlayan Gültak, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ve tüm Meclis üyelerinden destek istedi.
"MERSİN KAÇAK YAPILARLA DOLU"
Şehrin ciddi anlamda kaçak yapılarla dolu olduğunun altını çizen Başkan Gültak, Barış Mahallesi’nde, 1 Eylül’den itibaren toplu konut noktasındaki çalışmaların tamamlanacağını kaydederek, “Barış Mahallesi’nde insanlarımız, maalesef çok kötü koşullar altında yaşıyor. Proje sayesinde, orada da yeni ve modern konutlar, yeni caddeler, yeni yeşil alanlar, yeni parklar oluşacak” diye konuştu. Çay Mahallesi’nde ise, 142 dönüm arazi üzerinde 415 konutun tamamlandığı bilgisini veren Başkan Gültak; bölgede 300 konutun daha yapılacağını belirterek, “Toplam 142 dönüm içerisinde 700 konut yer alacak. Mersin’de başka bir örneği yok. Yemyeşil alanlar, kelebekler, arılar… Sabah ezanıyla öten kuşlar. Meclisimizde tekrar edeceğim ama Akdeniz’in sorunlarını çözmeden Mersin’in sorunlarını çözemezsiniz. Madem Akdeniz kentin kalbi; çalışmayan bir kalp vücuda kan pompalamaz, beyin çalışmaz, hiçbir organ çalışmaz. Çevre diyorsak, gelin Kürt, Arap, Yörük, Hıristiyan kardeşlerimizin de mağdur olmayacak şekilde, iknaları sağlanarak onlarla ortak noktada buluşarak bu şehri birlikte dönüştürelim" dedi.
“YILLARCA HALININ ALTINA SÜPÜRÜLMÜŞ BU SORUNU BIRLIKTE ÇÖZELIM”
“Eğer bu şehri dönüştürürsek, birçok park, otopark kazanır, yeşil alanları arttırırız. Lojistik alanlar, yeni sanayi alanları çıkarırız, limanı büyütürüz” diyen Başkan Gültak, “Ama bunun için sadece TOKİ’nin veya Akdeniz Belediyesi’nin kısıtlı imkânları ile yapılan çalışmalar yetmez. İşte tam da bu noktada hepinizden, tüm Meclis üyelerimizden destek istiyorum. Yıllarca bu sorun çözülmemiş, halının altına süpürülmüş. Gelin, Akdeniz’i hep beraber dönüştürelim. Akdeniz’de yaşayan Türk, Kürt, Arap, Yörük kadınlarının böyle yaşamaları, onların kaderi değil. Onlar da Yenişehir, Mezitli’de yaşayan insanların konfor imkânlarına kavuşsun, çocukların park alanları olsun” çağrısı yaptı. Akdeniz’de, kış aylarında, kömür ve odun kullanımından kaynaklı ciddi bir hava kirliliği yaşandığına da dikkati çeken Başkan Gültak; “Bakınız Yenişehir ve Mezitli’de bu durum yok. Toroslar’ın ise bir kısmında var. Peki, bunu nasıl çözeceğiz? Tek çözüm yolu var; Orada yaşayan insanları da ikna ederek bu bölgeleri dönüştüren projeleri hayata katmakla. Böylece şehrin havasını temizleyeceğiz. Alın size çevre projesi… Altı ay boyunca bu şehir, karbonmonoksit ve diğer zehirli gazlarla doluyor. Bu kirli havayı hepimiz soluyoruz. Kışın herkes sobasını yakıyor, göz gözü görmüyor. Alın size çevre sorunu! Gelin bu şehrin kaderini değiştirelim. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı olarak bize destek verin. Bir yandan TOKİ, bir yandan ben, diğer yandan siz, bir an önce bu şehrin dönüşmesi noktasında plan-projelerinizi hazırlayın. Hep birlikte bir ucundan tutup şehrimizi değiştirelim. TOKİ veya kentsel dönüşüm projeleri, sadece şehrin veya insanların modern bir yaşama kavuşmasını sağlamıyor, aynı zamanda bu dönüşüm çevreci de olacak” diye konuştu.
“MERSİN’DE ROMAN KÖYÜ KURALIM”
Türkiye’nin birçok ilinde olduğu gibi Mersin’de de yaşayan Roman vatandaşların sorunlarına da dikkat çektiği konuşmasında Başkan Gültak, Romanların yaşam koşullarının iyileştirilmesinin yanı sıra, kentte bir Roman Köyü kurulması için de çağrı yaptı. “Roman kardeşlerimizle de ilgili gelin bir dönüşüm projesi hazırlayalım” diyerek Meclis’e seslenen Başkan Gültak; “Büyükşehir Belediyesi’nin, Akdeniz’e göre imkânları ve sahip olduğu araziler vardır. Bu arazilerde Roman kardeşlerimiz için konut ve işyerleri yapalım. Onları Barış ve Turgut Reis’te insanlık dramı yaşadıkları ortamdan kurtaralım. Bir ‘Roman Köyü’ kuralım mesela. Onların sanatları, zanaatları, el becerileri, işleri var. Orada icra esinler, satış da yapsınlar. Mersin’den, Mezitli’den, Yenişehir’dan, Adana veya daha diğer kentlerimizden insanımız, ‘Ya orada bir Roman köyü varmış’ desinler ve gelsinler. Böyle bir köy kuralım. Bu insanlarımıza bir katkımız olsun. Akdeniz’in sorunlarını çözmeden Mersin’i düzeltemeyiz. Mersin’in merkezinde yer alan Akdeniz ilçesi kalp ve herkes de bunu kabul ediyor. Eğer çevreci isek bu sözde kalmasın. Sahillerden tutun tüm şehri; annelerimizin, kardeşlerimizin, ağabeylerimizin, hiçbir ayırım yapmadan, örf ve adetlerine dokunmadan dönüştürelim. Yeni parklar, yeşil alanlar, yeni bulvarlar elde edelim, kentimizi, çevremizi, doğamızı ve havamızı temizleyelim" ifadelerini kullandı.