Tarımda 2020 Yılında 179 milyon destek verildi


Mersin’in tarım potansiyelini değerlediren Mersin İl Tarım ve Orman Müdürü Arif Abalı, "2020 yılında üst üretimde 111 milyon TL, hayvancılıkta yine 46 milyon, kırsal kalkınma yatırımlarına da 15. 3 milyon TL olmak üzere toplamda 179 milyon TL destek verdik. Tarımsal üretimde beşinci sıradayız. Yaş sebze meyve ihracatının yine yüzde 24’ünü karşılıyoruz. Keçi varlığında Türkiye birincisiyiz. 996 bin keçimiz var. Koyunlarla birlikte Mersin’de 1 milyon 800 bin küçükbaş hayvan varlığımız mevcut. Yine 132 bin büyükbaş hayvanımız var" dedi.

 

Tarih : 21 Haziran 2021 Pazartesi 16:30



Necdet TAŞ


Tarım TV'ye konuk olan Mersin İl Tarım ve Orman Müdürü Arif Abalı, Mersin'in tarım potansiyelini değerledirdi. Abalı, Mersin'in liman ve turizm kenti olmasının yanında aslında büyük bir tarım kenti olduğunu söyledi. 


MERSİN'DE 329 BİN HEKTAR ALANDA TARIM YAPILIYOR


Mersin'in tarım potansiyelini değerlediren Abalı, "Mersin 321 km sahile kıyısı olan ve geçimi 10 bin yıla dayanan bir kent. Mersin aynı zamanda tarımın yoğun uygulandığı bir kent.  Yılın 12 ayının tarım ürünlerinin yetiştirildiğini bir kent Mersin. Topraklar birkaç defa ekilip biçilemiyor. Mersin'de 329 bin hektar alanda tarım yapılıyor. Bunun 149 bin hektarı tarla alanı, 150 bin hektarı da meyve alanı. 30 bin hektarı sebze alanıdır. 3 milyon ton meyve üretimi yapılıyor. Sebze üretimi 2.2 milyon ton. Örtüaltı sebze üretimi 1.1 milyon ton. Örtüaltı meyve üretimi ise 471 bin tondur. Muz ve narenciye denilince akla gelen ilk kent Mersin'dir. 405 bin ton muz üretimimiz var ve üretimde Türkiye'de birinciyiz. 188 bin ton çilek üretimimiz var ve bu üründe de üretim birincisiyiz. Çilek denilince zaten akla ilk Silifke gelir. Malta erğini dediğimiz yenidünya üretiminde de yine ülke birincisiyiz. Keçi boynuzu ve limonda da birinciyiz. Limonda zaten ciddi rakamda hem üretimde hem de ihracatta birinciyiz. Yine erik üretiminde birinciyiz. İlk erik hasadı her yıl Mersin'in Silifke ve Mut ilçelerinde olur. Bademde yine 28 bin tonla birinci sıradayız. Üretimde ikinci sırada olduğumuz ürünler de var. Şeftali, biber, kayısı, avokado, patlıcan, greyfurt, nar, nektarin ve baklada üretim konusunda ikinci sıradayız. Yine sofralık kayısı üretiminde Türkiye birincisiyiz. Kurutmalık kayısı da Malatya birinci ancak sofralık kayısı da birinci Mersin. Kayısı da yine yılın ilk hasadı Mersin'de yapılıyor. Bu yıl 170 bin civarında rekolte bekliyoruz. Bunun yüzde 70'i de ihraç ediliyor" şeklinde konuştu. 


2020 YILINDA 179 MİLYON DESTEK VERİLDİ


Üreticilere verilen desteklerden de bahseden Abalı, "Mersin'de 2002 ile 2020 yılları arasında üst üretimde 957 milyon TL, hayvancılıkta 576 milyon, kırsal kalkınma yatırımları 429 milyon olmak üzere 2 milyar TL destek verdik. 2020 yılında üst üretimde 111 milyon TL, hayvancılıkta yine 46 milyon, kırsal kalkınma yatırımlarına da 15. 3 milyon TL olmak üzere toplamda 179 milyon TL destek verdik. Tarımsal üretimde beşinci sıradayız. Yaş sebze meyve ihracatının yine yüzde 24'ünü karşılıyoruz. Mersin, liman ve turizm kenti olmasının yanında aslında büyük bir tarım kentidir aynı zamanda" ifadelerini kullandı. 


MERSİN'DE 1 MİLYON 800 BİN KÜÇÜKBAŞ HAYVAN VAR


Hayvancılık potansiyeli de değerlendiren Abalı, "Mersin, Yörük ve göçerlerin yoğun yaşadığı bir kent. Keçi varlığında Türkiye birincisiyiz. 996 bin keçimiz var. Koyunlarla birlikte Mersin'de 1 milyon 800 bin küçükbaş hayvan varlığımız mevcut. Yine 132 bin büyükbaş hayvanımız var. Tavuk üretiminde de hatırı sayılır bir rakama sahibiz. 20 milyon 157 bin adet tavuk üretimimiz var. Yumurtacı tavuk sayımız da 2 milyonun üzerinde. Yani yaklaşık 23 milyon tavuk üretimimiz var. Su ürünleri yetiştiricilğinde de 54 yetiştirme alanımız mevcut. Toplam yıllık kapasitemiz 26 bin 300 ton, su ürünleri avcılığında da 5 bin 700 tonluk bir üretimimiz mevcut. Su ürünleri yetiştiriciliğinde hedefimiz 60 bin ton. Su ürünlerinde de iddialı bir konuma geleceğiz. Bu kadar uzun sahile sahip olup bu kadar düşük kapasiteli üretim yapmamız kabul edilemez" şeklinde konuştu. 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA