Necdet TAŞ
"Atıl Tarım Arazileri Keçiboynuzu (Harnup) İle Şifa Kaynağı Oluyor Projesi" açılış toplantısı gerçekleşti. Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nde düzenlenen Atıl Durumundaki Arazilerin Değerlendirmesi Projesi açılış programına Erdemli İlçe Kaymakamı Avni Kula, İl Tarım ve Orman Müdürü Arif Abalı, İl Müdür Yardımcısı Mustafa Nevzat Zayim, İl Müdür Yardımcısı Ömer Seyran, Erdemli İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mesut Yıldız, Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Sinan Aciöz, Bitki Sağlığı ve Bitkisel Üretim Şube Müdürü Azmi Murat Erdem, teknik personel ve çiftçiler katıldı.
25 AİLE İSTİHDAM EDİLECEK
Törende konuşan İl Müdürü Arif Abalı, "Mersin İli Erdemli İlçesindeki 441 bin 581 dekar tarım arazisi kırsal alanda bulunmak olup, projemiz ile dağıtılacak olan 890 adet Keçiboynuzu (Harnup) fidanı ile en az 1 dekar ortalama 3 dekar bahçe alanı üzerinden 25 üretici ve ailesinin istihdamı hedeflemektedir. Erdemli İlçe Müdürlüğümüz tarafından yürütülmekte olan Atıl Tarım Arazileri Keçiboynuzuyla Şifa Kaynağı Oluyor Projesi bütçesi 73 bin 400,00 TL olup, yüzde 75‘i 55 bin 50,00 TL’si Bakanlık katkılı yüzde 25‘i olan 18 bin 350,00 TL’si ise üretici katkılıdır. Bakanlığımızın desteği ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve İlçe Müdürlüğümüz koordineli çalışmaları neticesinde “Atıl tarım arazilerinin ekonomiye kazandırmak” amacıyla projelerimize bir yenisini ekleyerek Erdemli İlçemizde başlattığımız Keçiboynuzu üreteceğimizden dolayı mutluluk duymaktayız" dedi.
"KEÇIBOYNUZU ÜRETIMINDE, TÜRKIYE’DE BIRINCI SIRADAYIZ"
Mersin'in keçiboynuzu üretiminde, Türkiye’de birinci sırada olduğuna dikkat çeken Abalı, "Akdeniz iklimine özgü bir bitki olan, ekonomik değeri yüksek, sağlık açısından son derece önemli, şifa kaynağı tıbbi ve aromatik bitki Keçiboynuzu (Harnup) bölgemizde genellikle işlemeli tarıma uygun olmayan marjinal arazilerde doğal olarak yetişmektedir. Hedef kitlenin ihtiyacı olan alternatif tarım ürünü sorunu keçiboynuzu (Harnup) ile çözülerek hedef kitlenin ekonomik refah seviyesi artacak kırsaldan kente göç önlenecek bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlanacaktır. Bu nedenle projede emeği geçen herkese teşekkür eder, çiftçilerimize hayırlı ve bol kazançlar dilerim" ifadelerini kullandı.
HER DERDE DEVA: KEÇİBOYNUZU
Mersin'in üretimde birinci olduğu harnup yani keçiboynuzu, yeryüzünün en eski bitki türlerinden olan şifa deposu keçiboynuzunun, zengin besin içeriği yanında yüksek düzeyde antioksidan maddeler içerdiğinden, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi açısından büyük öneme sahip. Halk arasında 'harnup' olarak bilinen keçiboynuzunun faydaları, kullanım alanları ve şekilleri saymakla bitmiyor. Keçiboynuzu doğal olarak tatlı olduğundan tatlı krizlerine de birebir. Lif oranı yüksek, antioksidan bakımından zengin, düşük yağ ve seker oranı ile kafeinsiz ve glütensiz bir besin kaynağı olan keçiboynuzu, toz halinde, atıştırmalık olarak, şurubu, özü veya hapları ile günlük beslenme rutinine kolaylıkla eklenebilir. Kabukları yaş veya kuru iken tüketilebilir. Keçiboynuzu kabuğu ve çekirdeklerini öğüterek toz halinde sütle ve balla sütlü kahve pişirir gibi pişirerek veya pekmez yaparak tüketebilirsiniz.
BİLİNEN TÜM FAYDALARI İLE KEÇİBOYNUZU
Potasyum, kalsiyum, sodyum, magnezyum ve demir mineralleriyle zengin bir besin kaynağıdır. Antioksidan özelliğiyle doğal bir antibiyotik özelliği olan keçiboynuzu, kalp ve damar sağlığına faydalıdır. Kanı temizleme ve damar tıkanıklıklarını giderme özelliği vardır. Kış aylarında artan astım atakları ve bronşit hastalıklarına iyi gelen keçiboynuzu şiddetli öksürüklere karşı dahi çok etkilidir. Balgam söktürücüdür, bu sayede öksürüğü azaltır. Bağırsak ve sindirim sistemine de olumlu etkiler sağlar, kabızlığı önler. Bağırsak kurdu, bağırsak paraziti gibi rahatsızlıkların tedavisinde etkili olur. İçerdiği lifler dolayısı ile genel anlamda sindirim sistemini koruyucu özelliği vardır ve zengin lif içeriği ile kilo vermeye yardımcı olduğu bilinmektedir. Keçiboynuzu genel anlamda inanılmaz bir enerji deposudur, öte yandan, cinsel gücü de arttırıcı özelliği vardır. Kalsiyum açısından zengindir, kemik sağlığına çok faydalıdır. Keçiboynuzunun yüksek düzeyde kalsiyum içerdiği için çocukların kemik gelişiminde olumlu etkileri olduğunun bilindiği gibi, yaşlılarda da kemik erimesine karşı önemli katkıları vardır. Çeşitli alerjik hastalıklara karşı engelleyici ve tedavi edici özelliği vardır.
CİNSEL YAŞAMA ENERJİ KATAR
Soğuk algınlığının en bilinen tedavi yöntemi olarak bilinen keçiboynuzu, bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu özelliği sayesinde soğuk algınlığına karşı vücudu korur. Cinsel yaşama enerji katar. Keçiboynuzu tam bir enerji kaynağı niteliğindedir. Cinsel gücü arttırarak erkeklerde sperm miktarını çoğalttığı gözlemlenmiştir. İç organları temizler, vücuttan ağır metallerin ve radyasyonun atılmasını sağlar. Karaciğer, akciğer ve bağırsakları temizler. Şişkinliğe iyi gelir, midedeki şişkinliği gidererek mideyi rahatlatır. Sigaranın zararlarını azaltır, akciğeri temizleyerek akciğer kanserine yakalanma riskini azaltır. Bembeyaz bir gülüşe sahip olmanıza doğal yoldan yardımcı olur; diş etlerini güçlendirerek düzenli kullanıma halinde dişleri beyazlatır. Aneminin tedavisinde etkilidir, içeriğindeki E vitamini ile özellikle keçiboynuzu pekmezi anemiye iyi gelir. Keçiboynuzunun özellikle kansızlık şikâyeti olan bebeklerde çok faydalıdır, bebeklere aç karnına verilebilir. Keçiboynuzu, diyabetle savaşır. Kan şekerini düzenleyerek kötü kolesterolü azaltmaktadır ve bu bakımdan da şeker hastalığına karşı önemli bir antioksidan görevi görmektedir. Bunun yanı sıra keçiboynuzu, şeker hastalığının sebep olduğu halsizlik ve sürekli uyku halinin de önüne geçmek için faydalıdır. Çikolata tüketimi için iyi bir alternatiftir; kakaoya oranla 2 kat kalsiyum içerir. Tatlı krizlerine cevap verebilen sağlıklı bir alternatiftir.