Besici zorda!


Hayvancılık sektörünün savunma sanayi kadar önemli bir milli güvenlik konusu olduğunu ifade eden Mersin İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nuri Demirbaş, “Yem fiyatları yükseldikçe, süt fiyatları da anlamsızlaşıyor. Artan zamlar nedeniyle hayvancılık çıkmazda” dedi.

 

Tarih : 10 Şubat 2022 Perşembe 14:29

İYİ Parti Genel İdare Kurulu (GİK) Üyesi, Yerel Yönetimlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Burhanettin Kocamaz, Mersin İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nuri Demirbaş’ı ziyaret etti. Ziyarette artan yem fiyatları karşısında zarar eden besicilerin sorunları masaya yatırıldı.

 DEMİRBAŞ: “HAYVANCILIK ÇIKMAZDA”

Mersin İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nuri Demirbaş, hayvancılık sektörünün savunma sanayi kadar önemli bir milli güvenlik konusu olduğuna dikkat çekerek, besi yeminde dışa bağımlı olan hayvancılık sektöründe, döviz kurunun yem fiyatlarını artırdığına değindi. Yem fiyatları yükseldikçe, süt fiyatlarının da anlamsızlaştığını ifade eden Demirbaş, artan zamlar nedeniyle hayvancılığın çıkmazda olduğunu söyledi. Süt-Yem Paritesi’nin bozulduğunu vurgulayan Demirtaş, şunları söyledi: “Süt ve yem arasında alım gücü standardı vardır. Buna Süt Yem Paritesi denir. Bu pariteye göre besicinin para kazanabilmesi için 1 litre süt sattığında 1,5 kg yem alabilmesi gerekir. 2002’de 1 litre süt satarak 2,5 kg yem alabiliyorduk. Şuan 1 litre süt satarak ancak 1 kg yem alabiliyoruz. Yani süt yem paritesi bozuldu. Besici 20 yılın sonunda yüzde 125 zararda. Besici zarar ettiği için hayvanlarını kestirmek zorunda kalıyor. Hayvancılık sektörü kan kaybediyor. Süt üretiminde darboğaz yaşanıyor. Bu gelişmeler bir müddet sonra et üretiminde de sıkıntı yaşanmasını tetikleyecek.”

KOCAMAZ: “HAYVANCILIK KADERİNE TERK EDİLMEMELİ”

İYİ Parti Genel İdare Kurulu (GİK) Üyesi, Yerel Yönetimlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Burhanettin Kocamaz da “Bu yüksek yem fiyatları ile hayvancılık devam edebilir mi? Zararına hayvancılık yapılır mı? Besici geleceğini planlayabilir mi? Elbette yapılamaz” dedi. Mersin’de 132 bin büyükbaş hayvan bulunduğunu, Türkiye’nin gelişmiş bir süt ve et sektörüne sahip olduğunu ifade eden Kocamaz, şöyle devam etti: “Bunların derisi, sakatatı, süt ve et ürünleri sanayisi, bunları besleyen yem sanayisi, bitkisel üretim tarafı var. Dış ticareti, nakliyecisi, veteriner hekimi derken birçok kesim geçimini bu sektörden sağlıyor. Böylesine önemli bir sektörün ayakta kalabilmesi süt hayvancılığına bağlı. Bunun için de sütün istikrarlı ve güvenceli bir hale gelmesi lazım. Hayvancılık kaderine terk edilmemeli. Yönetenler bu işe el atmalı, hem besiciyi hem de tüketiciyi koruyacak müdahaleler yapılmalı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bir televizyon programında besicinin para kazandığını iddia ediyor. Rakamlar ortada. Şimdi sayın Pakdemirli’ye mi inanalım, besicilerin feryadına mı?” Besicileri küstürmemek gerektiğini vurgulayan Kocamaz, “Üretimi teşvik, tüketiciyi mutlu eden çözümler şart. Besici zordayken; besici para kazanıyor hayallerini satmasınlar, besiciye destek versinler. Onlar yapmazsa; biz geleceğiz, biz yapacağız. Çözüm üreten İYİ Parti, Çare üreten Meral Akşener liderliğinde biz derman olmaya hazırız” dedi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA