Melemezliler şenliğe hazır!


Giritlilerin yaşadığı Mersin’in Akdeniz İlçesindeki Melemez (İhsaniye) Köyü 25-26 ve 27 Mart tarihlerinde 1. Mersin Melemez Şenliği’ne ev sahipliği yapacak. Akdeniz Opera ve Bale Kulübü (AKOB), İçel Sanat Kulübü ve Melemez Derneği işbirliğinde belediyelerin ve bazı kurumların desteği ile gerçekleştirilecek ve 3 gün sürecek etkinlikte Girit kültürünün tanıtımının yanı sıra, çeşitli kültür sanat faaliyetleri, okur-yazar buluşmaları, doğa gezileri gibi çok sayıda etkinlik bulunuyor. Melemez köyüne ulaşım için Mersin Büyükşehir Belediyesi otobüs kaldıracak.

 

Tarih : 21 Mart 2022 Pazartesi 15:26

Hüseyin KIRKGÖZ

Giritlilerin yaşadığı Mersin’in Akdeniz İlçesindeki Melemez (İhsaniye) Köyü 25-26 ve 27 Mart tarihlerinde 1. Mersin Melemez Şenliği’ne ev sahipliği yapacak. Akdeniz Opera ve Bale Kulübü (AKOB), İçel Sanat Kulübü ve Melemez Derneği işbirliğinde belediyelerin ve bazı kurumların desteği ile gerçekleştirilecek ve 3 gün sürecek etkinlikte Girit kültürünün tanıtımının yanı sıra, çeşitli kültür sanat faaliyetleri, okur-yazar buluşmaları, doğa gezileri gibi çok sayıda etkinlik bulunuyor. Melemez köyüne ulaşım için Mersin Büyükşehir Belediyesi otobüs kaldıracak. Şenlik ile ilgili İçel Sanat Kulübü’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan İçel Sanat Kulübü Başkanı Mecit Baskın festivalin açık havada şölen havasında yapılacağını ifade ederek, “Burada ilk defa doğa ile bilimin, sanatın, edebiyatın buluştuğu geniş bir aksiyon gerçekleşecek. Bizde bunun ilkini yaşayacağız. Plastik sanatlardan edebiyata, bilime, kültüre, sanata dair, sanatın içinde resim ve müzik alacak. Doğa gezileri olacak. Melemez Kurtuluş mücadelemizin önemli alanlarından bir tanesi. Burası ile ilgili Ali Merzeci o günleri anlatacak. Orada mevcut olan siperleri gezdirecek. Geniş bir katılımla gerçekleştireceğiz” dedi.

TÜTÜNER: “32 YILDA ÖNEMLİ ETKİNLİKLER KAZANDIRDIK”

AKOB Derneği Başkanı Fazıl Tütüner ise, “Mersin’e 32 yılda önemli etkinlikler kazandırdık ve bunların birçoğu gelenekselleşti. Bir güzel etkinliği daha yapacak olmanın sevincini yaşıyoruz. 25-26 ve 27 Mart’ta Melemez Köyü’nde 3 gün sürecek etkinlikler düzenleyeceğiz. Şimdiye bir gün düzenlediğimiz etkinliklerimizi şimdi cesaret alarak 3 gün yapacağız. 3 gün içinde çocuklara yönelik resim atölyesinden başlamak üzere yetişkinlerin doğa yürüyüşleri ve kültür gezileri, Melemez köyünün ve çevresinin tarihi, coğrafyası, botanik bitki örtüsü ve bunun opera sanatçılarının 3 gün arka arkaya verecekleri dinleti, koro ve Girit Mutfağı ile ilgili yiyeceklerin sunulmasının yanında Girit şarkılarının söylenmesi gibi çok renkli etkinliklerle birlikte olacağız. Serbest kürsü adı altında isteyenleri o gün konuşturacağız. İnsanlar düşüncelerini, görüşlerini ve isteklerini söyleme imkanı bulacaklar. Davet ettiğimiz profesörler var. Tanıdığımız bildiğimiz Mersin’den profesörler var. Melemez ve Mersin’in köy turizminde şansı nedir? Orayı bir buluşma noktası yapabilir miyiz? Hem sanat hem bilim yönünden orada çeşitli etkinliklerin yapılabileceği bu etkinlikler sırasında, sonrasında ve öncesinde doğanın içine yürüyüşler yapabileceğimiz orada sanat ile bilimi ve tanışıklıkları geliştirebileceğimiz etkinlikler yapabilir miyiz gibi düşünceler dinlemeye çalışacağız” şeklinde konuştu.

“İNSANLAR ASFALT VE BETONDAN BIKTI”

Dünyada insanların büyükşehirlerde betonlar, arabalar ve asfaltlar arasında bunaldığını kaydeden Tütüner, “Bu nedenle insanlar şehre kısa mesafelerle böyle köyler oluşturuyorlar. Bu köylerde hafta sonlarını değerlendiriyorlar. Böyle büyük otellerde tatil yapmak yerine pansiyonculuk gelişiyor ve insanlar doğa ile iç içe olabiliyor. Sanatsal faaliyet izleme imkanı varsa bir taşla birkaç kuş vurmuş oluyorlar. Torolar bu konulardan yeteri kadara faydalanamıyor. Doğanın içine girmeliyiz. Doğa bizi dinlendirir. Bu etkinlik bize köy turizmini anlatıyor ama aynı zamanda o bölgenin tarihi özellikler var. O bölgede padişah evi var. Padişahın ihsan ettiği evler var. Topraklarını memleketlerini savaşlar nedeniyle kıyımlar nedeniyle terk etmek zorunda kalan atalarımıza padişahın ihsan ettiği ve bugün hala kullanılmakta olan ama onarılması gereken evler var. Girit’ten göçmek zorunda kalan insanlar var. 1924’te mübadele ile getirilip oraya yerleştirilen büyüklerimiz var. Bunlar da tarihin parçası. Bu konuda eserler yazmış yazarları dinleyeceğiz. Bölgenin, sanatsal, kültürel ve turizm yönünden gelişmesi için neler yapılması gerektiği konusunda insanlarımızı dinleyeceğiz. Görüşlerini alacağız” ifadelerini kullandı.

YILMAZ: “ASİMİLE OLMAYA BAŞLADIK”

İhsaniye Mahalle Muhtarı Zehra Yılmaz ise, doğma büyüme Melemezli olduğunu ve Giritçe’yi ana dili gibi konuştuğunu ifade ederek,  “Asimile olmaya başladık. Bunun üzüntüsünü yaşıyoruz. Bunun bir nebze olsun önüne geçmek için kurduğumuz Melemez Derneği aracılığı ile bir çok devlet projesi ve günübirlik ot festivalleri ile kendimizi anlatmaya, folklorumuzu, kültürümüzü tanıtmaya çalıştık. 3 günlük festivalde bilimi, sanatı ve bir çok önemli konuğu köyümüzde ağırlayacak olmanın gururunu yaşıyoruz” dedi. Şenliğin Kültür Sanat Danışmanı Baha Akıner ise şenlikle ilgili 1 yıldan beri çalışmalar yaptıklarının altını çizerek, “Güzel bir ivme yakaladık. Yazar buluşturması için çeşitli yazarlarla temas kurduk. Onur konuğumuz 90 yaşındaki Cevat Çapan’a ulaştık. Mersin’i sevdiğini ve katılmak istediğini söyledi. Eşi Gönül Çapan ile katılacaklar. Başka yazarlarımız ve akademisyenlerimizde festivale katılacak. Okur yazar buluşmaları gerçekleştireceğiz. İmza günleri olacak” ifadelerini kullandı. 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA