Halk Ekmek 2.5 TL oldu


Mersin Büyükşehir Belediyesi MER-EK Halk Ekmek Fabrikasında üretilen ekmekler yeni zamlı fiyatıyla tüketiciye satışa sunulacak. Halk Ekmek büfesinde satılan 200 gramlık somun ekmeğin fiyatı 1,50 liradan 2,50 liraya, 200 gramlık kepekli ekmeğin fiyatı 2 liradan 2,50 liraya, 200 gramlık çavdar ekmeğin fiyatı 2,25 liradan 2,50 liraya, 200 gramlık tam buğday ekmeğin fiyatı 2,25 liradan 2,50 liraya yükseltildi. Halk ekmek büfelerinde 50 gramlık roll ekmek 75 kuruşa, 300 gramlık Ramazan pidesi ise 3,50 liraya satılacak. Konuyla ilgili konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, ekmek fiyatlarını belirlerken kılı kırk yardıklarını ifade ederek, “Vatandaşın ekmeğiyle oynamayız. Kaliteli ve ucuz ekmek üretmeye devam edeceğiz” dedi.

 

Tarih : 22 Temmuz 2022 Cuma 12:03

Neşet TORUN

Mersin Büyükşehir Belediyesi 2022 Yılı Temmuz Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nın 2. Birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer başkanlığında gerçekleşti. Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılan toplantıda komisyonlara havale edilen 26 ve idareden gelen 3 olmak üzere toplam 29 madde görüşülerek oylandı. Toplantı’nın gündem dışı konular bölümünde, Büyükşehir Belediyesi’nin toplu taşıma araçlarında öğrencilere yönelik 1 liralık taşıma hizmetine açıklık getiren Başkan Seçer, “Toplu taşıma araçlarımızı kullanan öğrenciler, abonman kartı aldığında ulaşım bedeli olarak 1 lira öder. Abonman kartı almayıp, sadece öğrenci kimliği ile bindiği zaman ulaşım bedeli olarak 3 lira öder. Bunun altını çizerek belirtmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

KARADUVAR HALKININ İSTEDİĞİ OLDU

Akdeniz-Toroslar-Yenişehir-Mezitli İlçeleri 2. Etap 1. Bölge 1/5000 Ölçekli İlave ve Revizyon Nazım İmar planına ilişkin askı ilan süresi içerisinde gelen itirazlar da Meclis’te değerlendirildi. 1127 adet itirazın olduğu plan; konut alanlarının sanayi alanı olarak işaretlenmesiyle ilgili. Meclis’te yapılan değerlendirmelerde; Karaduvar’ın bulunduğu yerin tamamen konut amaçlı düzenlendiği, şikayet konusu olan alanların da sanayi içinde kalmış olsa da konut alanı olarak yeniden plana işlendiği söylendi. İlgili açıklamanın üzerine Başkan Seçer, “Amaç hasıl oldu. Bölge halkının orada evleri vardı, sanayi olarak işaretleniyordu. İtiraz ettiler, komisyon onların talebi doğrultusunda, konut yaptıkları evlerin olduğu alanları konut olarak işaretledi. Aslında bütün o bölgeye işaretledi, ama münferit sorun yaşayan yerler var’ dediniz. Onlar ayrı değerlendirilmesi gereken konular. Teşekkür ediyoruz, herkes karşılıklı görevini yapmış” dedi. Konuşmaların ardından komisyon raporu reddedildi.

TOPKARA: "3 YILDA NE DEĞİŞTİ?"

Toplantıda MER-EK Halk Ekmek Fabrikası bir kez daha gündeme geldi. 2019'da belediyenin iştirak şirketinde devredilen, şimdi ise iştirak şirketten belediyeye devri söz konusu olan MER-EK Halk Ekmek Fabrikası'yla ilgili konuşan CHP'li Meclis Üyesi Ali Dinsever, "2019 yılında aslında verilen karar doğruydu. Bugünkü yapılan idari tasarruf da doğru" derken, MHP'li Meclis Üyesi Mehmet Topkara ise "Başkan aynı, yönetim aynı, kafalar aynı. 3 yılda ne değişti?" diye sordu. Konuyla ilgili söz alan CHP'li Meclis Üyesi Ali Dinsever, "2019'da o günün koşullarında şirkete devredilen, şirket yetkisine verilen bu işin aslında uygun olmadığı söylendi. 'Bütçe içi işletme olarak kalması taraftarıyım' dendi ama 2022'de bu kez bütçe içi işletme haline getirildi, onun kararı geldi ama 'bu da doğru değil' dendi. Şimdi ikisinin de doğru olmaması gibi bir durum söz konusu olamaz. Orada bir netleşmesi lazım. Ama şöyle değerlendirmek lazım; 2019 yılında aslında verilen karar doğruydu. Bugünkü yapılan idari tasarruf da doğru" ifadelerine yer verdi. MHP'li Meclis Üyesi Mehmet Topkara ise "Burada dün 'doğru' diye aldığımız kararı bugün 'yanlış' diye tekrar alıyoruz ve biz bunlara ret vermiyoruz. Diyoruz ki; belediye yönetimi böyle takdir etmişse biz de Meclis olarak, Cumhur İttifakı grubu olarak 'vardır bir bildikleri, destekleyelim' diyoruz. Siz Mersin halkından belediye başkanlığını ve belediye yönetimini aldınız. Vatandaşlarımız bizi muhalefet sizi iktidar yaptı. 'Bunu yapın' diyoruz ve biz bunlara olur verdik. Dün MER-EK'in şirkete devrini uygun görmedik, komisyonlarda söyledik. Ama ısrar ettiniz, verdik. Bugün dediniz ki; 'MER-EK sıkıntılı, şirkete külfeti var, biz bunu belediye olarak alacağız. Sosyal belediyeyiz'. Amenna. Ama başkan aynı, yönetim aynı, kafalar aynı. 3 yılda ne değişti? Bunu sormak lazım" diye konuştu.

“EKMEK FİYATINI UZUN YILLAR DEĞİŞTİRMEDİK”

Konuyla ilgili konuşan Başkan Seçer, “Geldiğimizde fabrika çalışıyordu, ama 11 bin civarında ekmek üretiliyordu. İlk bayramda 30 bin civarında bir ekmek üretiminin olduğunu hatırlıyorum. Sonra 40 bine çıktı. Şu olabilir; kapasite 70 bindir, fakat 60 üretilmiş, 50 üretilmiş, 40 üretilmiş.  Ama gelinen noktada, 11 bine kadar düşen bir üretim vardı. Ona kalırsa 4 bin kişilik bir eğitim kurumundan da bahsediliyordu. Geldik baktık, ancak bin küsur öğrenci vardı. Onun için, dönemleri karıştırmayın diyorum. Gerçi seçimlere 6 ay kala pek ilgilenmediniz, kendi döneminiz olmadığı için. Aslında bu çok tartışılacak bir şey değil, ama biz ne yaptığımızı biliyoruz. Bunu vatandaşa da gösterme açısından herkes rahat olsun diye, ben bu tartışmaya müsaade ettim. Git-geller niye oluyor? Biz de dedik ki, git gel bizde değil. Git gel piyasa koşulları, onu izah etmeye çalışıyoruz. 2019’da bir çuval un 90 TL civarı. Şu anda ne kadar? 550 TL piyasa fiyatı. Normal piyasa koşullarında 6 kat artış söz konusu. 75 kuruşa devraldığımız ekmek fiyatını, uzun yıllar değiştirmedik. Fakat, ekonomideki olumsuzluğa bağlı olarak önce 1 TL yaptık, sonra da 1,5 TL. MER-EK’i kiralamak yerine Büyükşehir’e devredilmesini uygun gördük. Bir kesemizden alıp, bir kesemize koyduk. Burası ticari bir işletme değil. Bu bir sosyal hizmet, sosyal yardım. Bunu şirket üzerinden yaptığınız zaman, şirket kağıt üzerinde iflasa gidiyor. O yüzden mal belediyenin olsun, kafamız rahat olsun. Yarın bir gün ev sahibi ile anlaşamayız, çık derse kira zor, böylesi daha uygun oldu. Burası belediye hizmet alanı. Şirket üzerindeyken, zaten belediye hizmet alanını ne yapacak? Belediyeye lazım, biz de aldık, yaptığımız bundan ibaret” dedi. İlgili madde komisyondan geldiği şekliyle oy birliğiyle kabul edildi. Seçer, “Eski haliyle, yeni haliyle Türkiye’nin en ucuz ekmeği, Mersin Belediyesi’nde üretilmeye devam edecek” diye konuştu.

BÜYÜKŞEHİR’İN BİRLİKTEN AYRILMASINA CUMHUR İTTİFAKI İZİN VERMEDİ

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nden ayrılmasını içeren maddenin gündeme gelmesi üzerine Başkan Seçer, “Türk Dünyası Belediyeler Birliği’ne Mersin Büyükşehir Belediyesi, Aydıncık, bir de Tarsus Belediyesi’nin dışında diğer belediyeler üye değil. Biz istemiyoruz. Belediye’ye hiçbir faydası olmayan bir kuruluşa 150 bin lira ödemek yazık değil mi? Bu halkın parası. Çok paranız varsa siz verin. Benim vicdanım el vermiyor” dedi. Cumhur İttifakı’na mensup bir Meclis Üyesi’nin, Büyükşehir’in birlikten ayrılması gerektiği ile ilgili değerlendirmelerine itiraz etmesi üzerine tekrar söz alan Başkan Seçer, “Türk olan bir insanın, Türk kelimesinden rahatsız olması gibi ağır bir itham olamaz. Tamamen demagojiye yönelik bir konuşma yaptınız. Sen bu olaya ideolojik bakıyorsun. Tam da ideolojik olarak uygun bir belediye olan, kendi Meclis Üyesi olduğun belediyeyi bu birliğe niye üye yapmadın? Senin gibi düşünen diğer belediye başkanları, kendi belediyelerini bu birliğe niye üye yapmadı? Ben niye vereyim 150 bin lira. 150 bin lira için koca Meclis tartışıyor. Niye? Zamanında gereksiz yere bunlar üye olmuş, aidat veriyoruz; MİS de aynı şekilde. Yazık günah. Yani Meclis’in aldığı her karar doğru değildir. Meclis bazen öyle kararlar alır ki, vicdanları sızlatır” dedi. Yapılan oylama sonucu, Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nden Büyükşehir Belediyesi’nin ayrılma talebinin, Cumhur İttifakı Meclis Üyeleri tarafından reddedilmesinin üzücü olduğunu kaydeden Başkan Seçer, “Gerçekten bunlar çok ucuz şeyler. Buna benim vicdanım razı değil. Cumhur İttifakı’nın AK Parti’li üyeleri, her şeyden önce kendi Genel Başkanları’nın talimatına uymuyor. Bakın Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’nde bile ‘Mevzuattan kaynaklanan zorunluluklar dışında, mesleki kuruluş veya derneklere üye olunmayacaktır’ diyor. Bir zorunluluğunuz var mı? Ben bu kararı, herkesin vicdanına bırakıyorum” dedi.

“BEN KAMUNUN HAKKINI SAVUNMAK ZORUNDAYIM”

Erdemli Alata Hal Tesisi’nde bulunan 52 bağımsız bölümün satışı ve satış için Mersin Büyükşehir Belediye Encümeni’ne yetki verilmesi ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilen konu Başkan Seçer tarafından resen gündeme getirildi. Konunun 6 aydır meclis gündemine getirilmediğini söyleyen Başkan Seçer, “Bu konu Erdemli Alata Hal Tesisleri ile ilgili yasadan kaynaklı 52 bağımsız bölümün satışı. Yani daha doğrusu yasa bu hakkı bize veriyor. 10 Ocak 2022 tarihinde komisyona sevk edildi. 6 aydır komisyon gündemine gelmedi. Bizim, işlerimizi zamanında yapmamız gerekiyor” dedi. Bir Meclis Üyesi’nin; 13 yıl önce komisyoncuların Erdemli Belediyesi’ne yaklaşık 40 bin lira ödeme yaptığını iletmesi üzerine Başkan Seçer, “Borç alacaklarının bizimle ne alakası var, ben anlamadım. 40 bin lira verilirken, bugünkü nasihatleri o günkü Erdemli Belediyesi’ne yapmadınız mı? 13 sene öncesini, doların 2 lira olduğu dönemleri konuşuyoruz. Şu anda o para 400 bin TL. Bu paraları almışlar bu insanlardan ve davaları da devam ediyor. Bizimle alakası yok” ifadelerini kullandı. Seçer, açıklamasının devamında şunları söyledi: “Arkadaşları davet ettik. Bir türlü toplanamadık. Ben bir yere gitmekten kaçınmam, memnuniyetle giderim, ancak çabalarım sonuç vermedi. Ben mecbur kaldım. Şimdi orada çözmek istediğimiz zor bir mesele değil. Zaten dört başı mamur güzel bir şey yapıyoruz. Satamayacaklarımızı da kiraya vereceğiz. Yasa ne emrediyorsa onu yapacağız. Komisyoncu esnafı da bizim esnafımız, ama bir taraftan da ben kamunun hakkını savunmak zorundayım” diye konuştu.

“BENİM DERDİM KAYNAK YARATMAK”

Komisyoncu esnafının, kira süreci tamamlanana kadar Hal Tesisi’ne yerleşmeyi ve daha sonra makul bedelle sistemin işletilmesini talep etmeleri yönünde iletilen isteklerine de yanıt veren Başkan Seçer, “Benim derdim kaynak yaratmak. ‘Makul neyse, muhammen bedel belirleyin satışa çıkalım’ diyorum. Ben kimseyi yarışa sokmak istemiyorum. Nihayetinde yasaların bana verdiği imkanlar çerçevesinde bunu ihaleye çıkacağım. Burada bir yanlış anlaşılma olmasın. Nasıl taşınacak, benim bir işlem yapmam lazım. Ya kiraya vereceğim ya satacağım” diye belirtti. Dükkanların mevzuata uygun bir şekilde satılacağını, satılamayanların da kiraya verileceğini belirten Seçer, “Biz diyoruz ki, bu dükkanları mevzuata uygun olarak satalım. Bir de evdeki hesap çarşıya uymadı. Fiyat farkları filan hep bindi üzerine. İhale 35 milyondu. Şimdi kaça mal oldu bilmiyorum. Biz de bir kaynak yaratmak, gemiyi yüzdürmek zorundayız. Parası olan alacak, parası olmayan da kiraya çıkacak. Bizim kimseyi yüzüstü bırakacak halimiz yok, ekmeğinden edecek halimiz yok. Bu konudaki çözümsüzlüğün müsebbibi bu saatten sonra Mersin Büyükşehir Belediyesi değildir. Kanun, nizam çerçevesinde ilgili dairemiz gerekli çalışmaları yapar. Biz de yasalar çerçevesinde bunu takip ederiz” dedi. Bir Meclis üyesinin Hal’deki bölümlerin satılma şeklinin ilgili maddede göründüğü şekliyle olamayacağını söylemesi üzerine Seçer, “Biz zaten hukuken bunun uygunluğu var mı yok mu, görüş alarak, değerlendirme yaparak size uygunluk verdik. Dedik ki, bu şartlarda sizin bu endişenizi giderecek bir ihale şartnamesi hazırlayabiliriz. Hiçbir sorun yok bizim açımızdan. Ben oradaki komisyoncu esnafının yönlendirmesiyle, belediye olarak böyle bir tavır ortaya koyamam. Mesele çok açık. 52 adet dükkan var. Almak isteyen alır, geri kalanı da zaten kiraya gider. Şöyle bir şey yapalım. Ben bunu geri çekip komisyona göndereyim, gelecek Ağustos’a kadar. Daha ötesini bekleyemem” diye konuştu.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA