Türkiye’de ilk defa üniversite ile esnaf teşkilatı arasında arasında online eğitimi kapsayan protokol Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer ile Tarsus Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Orhan Aydın tarafından imza altına alındı. Protokolü ile İLO tarafından desteklenen ve Mersin ESOB tarafından yürütülen “Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve Türk Vatandaşları için İnsana Yakışır İş Fırsatlarının Desteklenmesi” projesi kapsamındaki faaliyetler çerçevesinde bölge esnaf ve sanatkarlarına, yanlarında çalışanlara kişisel gelişim, mesleki eğitim, beceri ve uyum geliştirme eğitimlerinin verilmesi hedefleniyor.
ONLİNE EĞİTİM GÖRECEKLER
Bünyesinde kurulu bulunan 69 meslek odası ve 60 bin üyesiyle kent ekonomisinin üretim, istihdam ve kalkınmasının dinamik güçlerinden Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği bölge esnaf ve sanatkarlarının teknolojide yaşanan değişim ve çeşitlenerek artan beklentilerine uyum sağlama ve ihtiyaç duydukları bilgiye erişim sağlayarak rekabet güçlerinin arttırılmasına katkıda bulunma adına Tarsus Üniversitesi ile imzaladığı İşbirliği protokolüne bir yenisini “Online Eğitim Platformu” protokolü ile ekledi. Türkiye’de ilk defa üniversite ile esnaf teşkilatı arasında arasında online eğitimi kapsayan uzaktan eğitim protokolü Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer ile Tarsus Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Orhan Aydın tarafından imza altına alındı. Tarsus Üniversitesinde gerçekleştirilen uzaktan eğitim protokol töreninde Birlik Yönetim Kurulu üyeleri Duran Şen, Ali Tavman, Birlik Denetim Kurulu üyeleri Cumali Taş, Halil Şeker, Tarsus Üniversitesi Genel Sekreteri Prof. Dr Mehmet İnce, Tarsus Üniversitesi Sürekli Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim üyesi Ahmet Yaman hazır bulundu.
“KİŞİSEL GELİŞİMLERİNE KATKI SUNMAK İSTİYORUZ”
Protokol töreninde konuşan Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer, Tarsus Üniversitesi ile 2021 yılı Şubat ayında kapsamli bir protokol imzaladıklarını hatırlatarak, bu protokole istinaden Tarsus Üniversitesi ile esnaf teşkilatına yönelik önemli çalışmalara imza attıklarını ifade etti. Dinçer, “ İlk olarak, Mersin Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliğine bağlı esnaf ve sanatkarlara, esnaf ve sanatkarların yanlarında çalışanlara, esnaf ve sanatkâr teşkilatının personellerine, Mersin ESOB tarafından yürütülen proje kapsamında yer alan hedef kitleye yönelik kişisel gelişim, mesleki eğitim gibi konularda eğitimler verilecektir. Bu kapsamda üniversitemiz ile Uzaktan Eğitim konusunda özel bir protokol imzalıyoruz” dedi. Başkan Dinçer, konuşmasının devamında Birlikçe yürütülen ve Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından desteklenen “Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve Türk Vatandaşları için İnsana Yakışır İş Fırsatlarının Desteklenmesi” projesi kapsamındaki faaliyetleri çerçevesinde “ Satış pazarlama eğitim”, “Temel iş sağlığı ve güvenliği”, “Dijital Pazarlama Eğitimi”, “İletişim Eğitimi”, “İş arama CV hazırlama”, “Müşteri Memnuniyeti” vb alanlarında eğitimler hazırlandığına vurgu yaparak, bu eğitimlerden birliğe bağlı 60 bin esnafın yararlanarak, kişisel gelişimlerine katkı sunmak istediklerini ifade etti.
“ÖZEL BİR PROJE GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”
Başkan Dinçer, ikinci olarak Tarsus Üniversitesi bünyesinde Kentsel Analiz Laboratuvarının kurulması sürecine Birlik olarak destek verdiklerinin altını çizerek, “ Buradaki çalışmayla esnaf-sanatkarlarımızın işletme kuruluş süreçlerine, sektörel ve mesleki gelişimlerin bilimsel olarak analiz edilmesine, Mersin kent ekonomisinin planlanmasına yönelik Üniversitemiz ile özel bir proje gerçekleştiriyoruz. Bu proje ile kentsel büyümenin, esnaf-sanatkarlarımızın gelişimlerini mahalle bazında, meslek ve sektör bazında izleme, inceleme ve planlama imkanını elde edeceğiz. Esnaf teşkilatlarımızın bilimsel verilere dayanarak esnaflarımızın işyerlerini açabilmelerine ve hatta ruhsatlandırma süreçlerine yönelik gerekli altyapıya sahip olmasını hedefliyoruz. Üniversite – Ticaret/Sanayi ve Sivil Toplum İşbirliğinin somut bir adımı olarak da Tarsus Üniversitemizle birlikte başta Tarsusumuzun ve Mersinimizin gelişimine katkı sunacağız. Bu çalışmanın da Türkiye’ye örnek bir çalışma olacağını düşüyor, sayın Rektör hocamıza katkıları ve desteği için teşekkür ediyorum” şeklinde konuşmasını tamamladı.
REKTÖR AYDIN: “ÜNİVERSİTEMİZİN KAPILARI HERKESE AÇIK”
Tarsus Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Orhan Aydın ise yaptığı konuşmada Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile 2021 yılının Şubat ayında geniş kapsamlı bir protokol imzaladıklarına vurgu yaparak “ Kentimizin “Güçlü KOBİ” sistemine katkı sunmak, kentin esnaf ve sanatkar kesimini bilimsel çalışmalarla buluşturmak için Mersin Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği ile ortak çalışmalarda bulunuyoruz. Bugün de bir araya gelişimiz ortak çalışmamızın bir ürünüdür. Birliğimizce yürütülen uluslararası destekli bir projenin paydaşı olduğumuz için mutluyuz. Üniversitemizin kapıları kentimizdeki bütün vatandaşlarımıza açıktır. Bilgiyi paylaşarak topluma katkı rolümüzü en üst seviyeye çıkarmak istiyoruz. Birliğimizce yürütülen “Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve Türk Vatandaşları için İnsana Yakışır İş Fırsatlarının Desteklenmesi” projesi kapsamında Sürekli Eğitim Merkezimizce eğitim programlarını hazırladık. Bu eğitimleri üniversitemizin altyapısını kullanarak bütün esnaflarımızın kullanımına Birliğimizle birlikte açacağız. Dijital pazarlama, iletişim, iş sağlığı güvenliği gibi çeşitli başlıklarda yer alan eğitimler uzman kadromuzca hazırlanmakta ve esnaf-sanatkarlarımızın kullanımına Ağustos ayı içerisinde sunulacaktır. Türkiye’de ilk defa üniversite ile esnaf ve sanatkâr teşkilatı arasında online eğitim platformları üzerinden bir eğitim gerçekleştiriyoruz. Mersin Esnaf ve Sanatkârlar Birliğimize bağlı odalarımızdan gelecek listeleri Tarsus Sürekli Eğitim Merkezimize ileteceğiz. Her bir üyemiz için eğitimlere ulaşabilecekleri kullanıcı adları ve şifreleri oluşturarak ileteceğiz. Böylelikle eğitim olanaklarına her yerden ulaşmalarına imkan sağlayarak hayat boyu öğrenme süreçlerine katkı vereceğiz” dedi.
“EN ÖNEMLİ ORTAĞIMIZ ESOB”
Rektör Aydın, konuşmasında üniversite bünyesinde kurdukları Kentsel Analiz laboratuvarına da değinerek, “ Bu laboratuvar ile kentin ekonomik yapısını takip etmeyi, kentsel ekonomik büyümeyi, gelişmeyi planlamak amacıyla işletme bazlı çalışmalar yürütüyoruz. Buradaki çalışmayla esnaf-sanatkarlarımızın, KOBİ’lerimizin işletme kuruluş süreçlerine, sektörel ve mesleki gelişimlerin bilimsel olarak analiz edilmesine, Mersin kent ekonomisinin planlanmasına yönelik Üniversitemiz özel bir proje gerçekleştiriyor. Bu projenin de en önemli ortaklarından Mersin Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğimizdir. Şu anda veri analiz aşamasında olan çalışmalarımız ile kentin ekonomik aktörleri olan KOBİ’lerin mahalle bazında gelişmeleri, meslek ve sektörel bazda hareketleri takip edilerek, paydaşlarımızla ortak proje ve politikaların geliştirilmesine katkı sunmuş olacağız. Bütün bu çalışmaların Üniversite – Ticaret/Sanayi ve Sivil Toplum İşbirliğinin geliştirilmesine önemli katkılar sunacağını, Tarsusumuzun ve Mersinimizin gelişimine katkı sunarak Türkiye’ye örnek çalışmalar olacağını düşüyoruz. Ayrıca ve en önemlisi de Tarsus Üniversitesi öğrencilerimizin memnuniyet duyacağı, kentin sosyal alanlarında keyifle vakit geçirecebileceği mekanların oluşturulması ve hizmetlerin sunulması için esnaf ve sanatkar teşkilatına ve üyelerine önemli rol düştüğü vurgulanmıştır. Bu anlamda iş birliğini ve desteğini bizlere sunan Birlik Başkanı Talat Dinçer’e ve esnaf-sanatkar teşkilatına teşekkür ediyorum” şeklinde sözlerini noktaladı.