Tarım danışmanları haklarını alamıyor


Tarım danışmanlarının ekonomik ve sosyal yaşamlarının iyileştirilmesini meclis gündemine taşıyan HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, “Ziraat Odalarında, Üretici birliklerinde ve serbest Tarım Danışmanı olarak istihdam edilen Tarım Danışmanı sayısı 1018 civarında olup toplamda 61 bin 80 çiftçiye hizmet vermektedir. Her geçen gün ülke üretimine daha fazla nasıl katkı sağlayacağını düşünen Tarım Danışmanları çiftçilere hizmet vererek Tarım ve Orman Bakanlığı ile çiftçiler arasında önemli köprü görevini üstlenmektedir. Ancak Tarım Danışmanları önemli görevleri karşılığında emeklerinin karşılığını alamamakta, sosyal ve ekonomik güvencesi olan bir statüye sahip olamadıkları için birçok sorunla karşı karşıyadır” dedi.

 

Tarih : 12 Ocak 2023 Perşembe 13:04

Haber Merkezi

 

HDP Mersin Milletvekili, Ekonomi ve Tarım Politikalarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Dr. Rıdvan Turan, tarım danışmanlarının ekonomik ve sosyal yaşamlarının iyileştirilmesini meclis gündemine taşıdı.

 

“TARIM DANIŞMANLARI EMEKLERİNİN KARŞILIĞINI ALAMIYOR”

 

Dr. Rıdvan Turan, konuyla ilgili TBMM Başkanlığına bir kanun teklifi verdi ve gerekçe kısmında şunları belirtti: “Tarım Danışmanları, 18/4/2006 tarihli ve 5488 sayılı Tarım Kanununun 9’uncu maddesine dayanarak Resmî Gazetenin 08.09.2006 tarihli 26283 sayısında yayınlanan yönetmelik gereğince çiftçilere, ürünlerin verimliliğinin artırılması ve yaşam standartlarının yükseltilmesi; yeni tarımsal üretim metotlarının benimsetilmesi için gerekli bilgi ve becerilerin sağlanması' olarak çiftçilerin üretimde bilgi ve tecrübesini zamanın koşullarına göre geliştirmesini sağlamaktadır. Ziraat Odalarında, Üretici birliklerinde ve serbest Tarım Danışmanı olarak istihdam edilen Tarım Danışmanı sayısı 1018 civarında olup toplamda 61 bin 80 çiftçiye hizmet vermektedir. Her geçen gün ülke üretimine daha fazla nasıl katkı sağlayacağını düşünen Tarım Danışmanları çiftçilere hizmet vererek Tarım ve Orman Bakanlığı ile çiftçiler arasında önemli köprü görevini üstlenmektedir.   Ancak Tarım Danışmanları önemli görevleri karşılığında emeklerinin karşılığını alamamakta, sosyal ve ekonomik güvencesi olan bir statüye sahip olamadıkları için birçok sorunla karşı karşıyadır.”

 

“TARIM DANIŞMANLARININ STATÜSÜ YOK”

 

Tarım Danışmanlarının karşılaştığı başlıca sorunları da sıralayan Turan, “Tarım danışmanları her an işsizlikle karşı karşıya kaldıkları için gelecek planı yapamamaktadır.  Son 3 yıldır Tarım yayım ve danışmanlık desteği 46 bin TL olarak ödenmekteydi. 2022 ekonomik koşullarına göre verilen destek ise 52 bin TL idi. Bu rakam asgari ücreti bile karşılamamaktayken 20.10.2022 tarihinde resmî gazete de yayınlanan 2023 yılı destek bedeli ise 72 bin TL olarak açıklanmıştır. 2023 yılı için bu destek asgari ücretin neredeyse yarısına denk gelmektedir.  Tarım Danışmanları için çıkarılan tebliğin yıllık olması, Tarım Danışmanları tarafından her yıl tebliğ çıktı mı çıkacak mı tedirginliği yaşanmaktadır.  Tarım Danışmanlarının herhangi bir özlük hakları maalesef yoktur.  Tarım Danışmanları, Ziraat Odaları ve Üretici Birlik Başkanlarının inisiyatifine bağlı çalışmaktadır. Tarım Danışmanı ile çiftçi sözleşme süreleri aynı değildir. Serbest Tarım Danışmanlık bürosu 2 kişi ile sınırlı kullanılmaktadır. Serbest Tarım danışmanlarının BAĞKUR ödemeleri yüksektir. TYDH destek miktarı yıllık enflasyon baz alınarak artış yapılmamaktadır. Tarım danışmanları herhangi bir statüye sahip değildir. Ziraat Odası ve Üretici Birliklerinde çalışan Tarım Danışmanlarına Bakanlık tarafından ödemelerinin kendi nam ve hesabına yatırılmamaktadır. Tarımsal yayım ve danışmanlık desteklemesinin yetersiz olması ve bunun sonucunda ek bir işe duyulan ihtiyacın yapılamamasıdır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda bütün sorumluluklarına tabi tutulup bu kanunun hiçbir haklarına sahip olunmaması. Tarım Danışmanlarının karşılaştığı sorunlar dikkate alındığında bu sorunlar tarım sektörüne de yansımaktadır. Mevcut durum bu şekilde ortaya konulduğunda pek çok yapısal, idari ve politika sorunu nedeniyle sektörde tıkanmalar yaşandığı, kaynakların gerektiği şekilde amacına uygun kullanılamadığı ve tarım sektörünün bugün olması istenebilecek noktadan uzak olduğu görülmektedir” ifadelerini kullandı.

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA