Haber Merkezi
MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Koçyiğit, ‘Kullanım dışı kalan geri dönüştürülebilir atık malzemelerin çeşitli geri dönüşüm yöntemleri ile hammadde olarak yeniden üretim süreçlerine kazandırılmasına geri dönüşüm diyoruz. Geri dönüşümün geri kazanımdan farkı, geri dönüşen atıkların özelliklerine göre fiziksel, kimyasal veya biyokimyasal yöntemlerle başka ürünlere veya enerjiye çevrilmesinin söz konusu olmamasıdır’ dedi.
‘GELECEK NESİLLER ADINA ÖNEMLİ BİR ÇALIŞMA’
Koçyiğit, ‘Geri dönüşüm sağlayarak yeniden üretmek yerine elimizde zaten var olan geri dönüştürülebilir atıkları kullanarak sınırlı orandaki doğal kaynaklarımızı koruyabiliriz. Bununla birlikte enerjiden tasarruf edebilir, daha az atık için daha az yer açabilir böylelikle ekonomimize de katkı sağlayabiliriz. Sürekli olarak gelişim gösteren geri dönüşüm sektörünün ülkemizin ve dünyanın geleceğine etkisi büyüktür. Gelecek nesillere kullanabilecekleri kaynakları bırakmak toplumlar adına önem taşımaktadır’ dedi. ‘Geri dönüşümün faydaları ise saymakla bitmez’ diyerek sözlerini sürdüren İstiklal Koçyiğit, ‘Geri dönüşüm doğal kaynakların korunmasını sağlar, ekonomik olarak ülkeye ve şirketlere katkı sağlar, çevre kirliliğini azaltır ve daha temiz bir çevrede yaşama imkanı sunar, enerji tasarrufu sağlar, çöp yığınlarının azalmasına yardımcı olur, kentsel ekolojiye fayda sağlar, dünyanın tükenebilir doğal kaynaklarının daha az kullanılmasını sağlar, insan sağlığı için zararlı olan atıkların çevreden temizlenmesine yardımcı olur, israfın önüne geçilmesine yardımcı olur, enerji verimliliğini arttırır, farklı ülkelerden ithal edilmesi gereken hammaddelerin daha az ithal edilmesini sağlar, ağaçların ve su kaynaklarının korunmasına yardımcı olur’ dedi.
‘MTSO İÇERİSİNDE ÇALIŞMA KOMİSYONU OLUŞTURULMALI’
MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Koçyiğit son olarak şunları söyledi: Her yıl servet düzeyinde bir potansiyel ham maddeyi çöplerimiz ile gömmekte, ardından çevresel olumsuz etkiler ile mücadele etmek zorunda kalmakta, değerlendiremediğimiz bu maddeleri satın almak için ülke olarak yine bir servet ödemekteyiz. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası içerisinde kurulacak Atık ve Geri Dönüşüm Çalışma Komisyonu ile atıkları toplama kapasitesinin artırılması, atık ithalat ve ihracat uygulamaları, lisans belge kriterleri, teşvikler, atığın kaynağında toplanması, kayıt dışılıkla mücadele, mevzuatsal sıkıntılar, algı yönetimi, Sıfır Atık Projesi ve depozito sistemi, döngüsel ekonomi kapsamında geri dönüşüm hammadde kullanımı gibi konularda çalışmalar yürütülebilir. Bu çalışmalara yerel yönetimler dâhil edilirse daha ciddi sonuçlar alınabilir. Böylece geri dönüşümün yukarıda saydığım faydalarından kent olarak daha aktif bir şekilde yararlanabilir, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza daha yaşanabilir bir kent bırakabiliriz.