Neşet TORUN
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Kent Radyo'da, 'Kent Gündemi Programı'nda Kemal İstek'in canlı yayın konuğu oldu. Programda kent ve ülke ekonomisini değerlendiren Kızıltan, yaklaşana genel seçimler nedeniyle milletvekili adaylarını belirleyecek siyasi partilere çağrıda bulunarak, “Burada siyasi partilerden iş dünyası şunu istiyor. Önümüze koyacağınız adayları lütfen liyakatli insanlardan tercih edin. Mersin’de yaşasın. İşi gücü burada olsun” dedi.
“MERSİN’E DIŞARIDAN ADAY GETİRMEK BÜYÜK HAKARET”
İthal adaylara karşı olduklarının altını çizen Kızıltan, “Dışarıdan buraya aday getirilmesin. Mersin’e dışarıdan aday getirmek büyük hakaret. Burada adam yok size dışarıdan bir adam getirdik, kentinizi o temsil etsin. İkincisi liyakatli insanlardan seçilsin adaylar. Meslek grupları değerlendirilerek seçilsin. Bir meslek grubundan 3-4 aday olmasın. Kentin ihtiyacı olan mesleklerden mesela iş dünyasından etkili bir isim seçilmedi. Seçtiğimiz adamlar Mersin’in sorunlarıyla ilgilensin ve sorunları çözecek nitelikte olsunlar. Sadece fotoğraflarda boy göstermesinler Ankara’da her mercide Mersin sorunlarının çözümü için uğraşsınlar. Mersin’e yapılacak yatırımlar için tüm milletvekillerinin bir araya gelmesini istiyoruz. Başkanlığımı geçen dönem almıştım. İki seçim geçirdik o dönemde. Biri genel seçim biri de yerel seçim. Genel seçimlerde hiçbir parti gelip MTSO’ya danışmadı. Önerebileceğiniz kişiler var mı denmedi. Yerel seçimlerde CHP’den bir temsilci geldi fikirlerimizi söyledik. Başka hiçbir şekilde fikir soran olmadı. Bugün Mersin’de fikir sorulması gereken ilk kurum MTSO. Bunu siyaset anlamında söylemiyorum. Mersin’deki kurumlar projelerini yaparken, bir şey düşünüp tasarlarken mutlaka danışmaları gerekir. Bir araya gelip katılımcı kararlar almalıyız. Sadece bir kişi karar verecekse her şeye parlamentoya gerek yok. Bizim milletvekillerimiz var ama eski etkinlikleri yok. Hani milletvekilleri bir şey yapmıyor diyoruz ya belki de yapabilecek durumları yok. Milletvekili ne yapsın deniyor. O milletvekilinin suçu değil aslında belki onu yapabilecek yetenekte ama öyle bir sistem oluştu ki yetkileri yok” ifadelerini kullandı.
“KENTİN SAHİBİ MTSO”
MTSO’nun önümüzdeki dönem projelerine de değinen Kızıltan, “Geçtiğimiz 4.5 yılda MTSO’yu Mersin’de tepe noktaya taşıdığımızı düşünüyorum. MTSO’nun güçlü bir kurum olduğunu tüm Mersin’e hissettirdik. Bu dönem gücü daha da belirgin hale getirmek, meclis ve komite üyelerimizin ne kadar önemli mevkilerde olduğunu onlara hissettirip benimsetmek istiyoruz. Dolayısıyla topyekûn kendisine güvenen, özgüveni yüksek, gücüne inanan bir örgütü tamimiyle yerleştirmek istiyoruz bu kente. Kentin sahibinin MTSO olduğunu da pekiştirmek istiyoruz. Siyasetten arınmış olarak o ne der, bu ne der diye düşünmeden Mersin için gereken neyse onu düşünüp konuşup kentin gelişmesine yönelik çalışmalar yapmak istiyoruz. Bir de Mersin’in topyekûn bir arada olmasını başaramadık. Sivil toplumda başardık ama kenti yöneten kurumlar arasında yapamadık. Alınan her kararda önce Mersin’in düşünülmesi gerekiyordu. Partiler sonra düşünülmeliydi. Bir de sürüncemede olan yatırımlar var. Bunlar zihnimizi yoruyor. Taşucu limanı var, otoyol var. Yatırımcıyla konuştum. Oraya milyonlarca dolarlık yatırım yapacağım ama otoyol olmazsa oraya konteyner acentelerini getiremem diyor. Sadece Konya’nın dökme yüküne hizmet verebilirim diyor. Doğru planlanan yatırımlar var ama süresinde yapılmaması sıkıntı. Mersin Limanı artık tıkanmış durumda yeni bir liman yapılması kaçınılmaz. Bunlar planlanmış ama yeniden planlanması gerekiyor. Mermer ocaklarından çıkan mermeri işleyecek sanayi arazisi bulmakta zorlanıyorlar. İnşaat rantı olmuş her yer bu nedenle arazi pahalı. Yeni sanayi alanları oluşturulmalı ve bir harita oluşturulup oraya baktığımızda nereye ne yatırım yapacağımızı bilmeliyiz. Hazine arazileri nereler olduğunu bilmiyoruz. Defalarca istedik verilmiyor. Sonra bir çalışma yaparak biraz bilgi edinebildik. Ama hazine arazisi kalmamış. Mersin eşofman üretiminde birinci, çocuk kıyafeti üretiminde ilk üçteyiz. Bu kişiler apartmanlarda çalışıyor. Bir tekstil OSB kurulması lazım. Sayın Valimizle konuştuk. Önümüzdeki hafta sanıyorum sanayi alanlarının belirlenmesiyle ilgili bir toplantı yapacağız. Geçen hafta yapılacaktı ertelendi. Önümüzdeki haftalarda böyle bir toplantı yapılacak ve Mersin’de artık küçük sanayi dışında orta ölçekli sanayi bölgeleri yapmamız lazım. Sektörel ticaret siteleri yapmamız lazım. Bunun için arazi bulup uygun koşullarda uygun fiyatlarda sunmalıyız” şeklinde konuştu.
“MERSİN TURİZM İÇİN BİÇİLMİŞ KAFTAN”
Mersin için turizmde önemli gelişmeler olduğunu kaydeden Kızıltan, “Özellikle Rusya – Ukrayna savaşı sonrasında Mersin’e konut noktasında ciddi talepler var. Mersin turizm için biçilmiş kaftan. Dediğim gibi Çeşmeli – Taşucu otoyolu yapılmalı. O bölge hem tarım hem turizm için oldukça önemli. Burada üretilen ürünler kısa sürede havaalanına getirilip saatler içinde Avrupa pazarlarına taptaze günlük meyve olarak indirilebilecek. Bu yol sadece turizm için değil, lojistikten tarıma birçok sektöre fayda getirecek. Bu yol Konya’ya da Antalya’ya da yarayacak. Mersin’in bir özelliği var ki buraya yapılan hiçbir yatırım sadece Mersin’e hizmet vermiyor. Geniş bir hinterlandı etkiliyor. Mersin Limanı bugün Diyarbakır’dan Konya’ya, Ankara’ya Irak’a, Türk Cumhuriyetlerine hizmet veriyor. Mersin’in imkanlarının kalitesini, çeşidini artırmamız gerekiyor” dedi. İl olmak isteyen ilçelerin belediye başkanlarına da seslenen Kızıltan, “Silifke ya da Tarsus’un ya da Anamur’un il olması burayı güçlü bir kent haline getirmeyecek. Mersin’in gücü bölünecek. Biz birlikte güçlüyüz. Tarsus da Mersin’in gücünden faydalanıyor Mersin’de ilçelerinin gücünden yararlanıyor. Biz birlikte güçlüyüz. Bu sadece bir heves. O zaman farklı çalışıp kentinizi daha güzel hale getirmeye çalışın. Ekonomik anlamda geliştirecek projeler üretsinler. İl olunca valilik gelecek, bazı devlet kurumları gelecek ama kenti kalkındırmayacak” dedi.