Haber Merkezi
Depremin Mersin’de yıkım veya can kaybına yol açmadığının tespitinden sonra komşu illere odaklandıklarını söyleyen Başkan Vahap Seçer “Komşu illerde durum iç açıcı değil. Biz aynı gün kendi kentimizde tedbirleri aldık. Doğal olarak vatandaş sarsıntıdan dolayı psikolojik olarak etkilendi ve o gece evlerine giremedi. Ama belediye olarak da ben de asıl odaklandığımız nokta, komşu illerde meydana gelen ağır hasarlı deprem oldu. Adana'da da 16 bina yıkıldı ama Adana sonrası daha farklı durumda” dedi. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanları ile birlikte 2 gündür depremin çok şiddetli yıkımlarının yaşandığı il ve ilçelerde olduklarını aktaran Başkan Seçer “Hatay merkez gerçekten görülmesi gerekir. Anlatılacak bir durum değil. Çok çok büyük hasar var. Bunun çok çok büyük sonuçları olacağını ben şimdiden kestirebiliyorum. Açıklanan rakamlarda göreceksiniz birkaç gün sonra çok çok anlamsız kalacak. Oradaki tabloyu ben birkaç cümleyle böyle özetleyebilirim” diye konuştu.
‘KRİZ HER ZAMAN OLACAKTIR, ÖNEMLİ OLAN KRİZİ YÖNETMEKTİR’
Gelinen noktada ne yapıldığına bakılması gerektiğine dikkat çeken Başkan Seçer, kendisinin baştan beri ‘Kriz her zaman olacaktır, önemli olan krizi yönetmektir’ mantığı ile konulara yaklaştığını vurgulayarak “AFAD onun için var. AFAD onun için toplantılar, tatbikatlar yapıyor. Kurumları zaman zaman yıl içerisinde çağırır, eğitimler verir ya da bir arada toplantılar yapılır. Neden? İşte bu olağanüstü şartlara hazırlanmak için. Gördüğüm şu; yardım malzemesi gidiyor, gitmiyor değil. Zaten vatandaşlarımız da çok duyarlı, devletten çok daha fazla duyarlı ve daha erken harekete geçti ama sevk ve idarede muazzam bir gecikme olduğunu söyleyebilirim. Neticede depremle uğraşıyorsunuz. 72 saatten sonra yapacağınız her işlem anlamsız kalıyor. Bundan sonra her geçen dakikada enkazın altından vatandaşlarımızı bulup çıkartmak artık sürpriz haline gelecek. Ama önemli olan bu saatten sonra ne yapacağız? Mersin bunun neresinde? Lojistik anlamda birçok önemli bir yer. Çünkü hava alanları orada tahrip olmuş. Adana Havaalanı, Mersin’in ortak kullandığı havaalanı” ifadelerini kullandı.
“MERSİN’E AKIN AKIN İNSANLAR GELİYOR”
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin bölgeye, çadır kentler oluşturmak, sıcak aş sağlamak, toplu arama kurtarma çalışmalarında bulunmak, gıda maddeleri göndermek gibi birçok konuda destek verdiğini söyledi. Depremzedelerin akın akın Mersin’e geldiklerine de dikkat çeken Başkan Seçer şunları kaydetti: “Buraya sadece 1 gün içinde 1000 kişi geldi. Adana'nın diğer bölgelerinden, özellikle Hatay'dan, Adıyaman'dan Kahramanmaraş’tan. O bölgelerden çok yoğun insan geliyor buraya. Geçici olarak barınmak istiyorlar. Bundan sonra burası ara istasyon olarak kullanılıyor. Mersin’e gelmek isteyen, Mersin’de barınmak isteyenlerin bize şehir dışından 444 8 185 numaralı telefondan ulaşmasını istedik. Buraya gelen vatandaşlarımız için geçici olarak yurtlar var, belediyemizin tesisleri var, kapalı spor salonları var. Birçok otelle anlaştık, daha önce rezervasyon yaptırdık, oraya yerleştirdik. Mersin dışındalar ise ‘444 8 185’ numaralı telefondan, eğer buraya kadar gelmişlerse direkt ‘Alo 185’ veya ‘TEKSİN Mersin’ uygulamasına girdikleri zaman karşılarına çıkacak arkadaşlarımız kendilerini yönlendireceklerdir.”