Haber Merkezi
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Meclisi mart ayı toplantısını gerçekleştirdi. Ekonomik konuların ele alındığı toplantıda Meclis Üyeleri sektörlerine dair değerlendirmeler yaptı. MTSO Mart ayı Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Hamit İzol başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantının açılışında söz alan Başkan İzol önümüzdeki süreçte komite ve meclis üyeleriyle yapılması planlanan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Meclise yeni katılan Bülent Ulusoy’un kendisini tanıtması sonrasında başlayan toplantıda üyeler sektörlerine dair değerlendirmelerde bulundu. Komitelerin çalışmaları hakkında bilgi paylaşıp sorunları aktardı.
ÇAKIR: “TARIMDA PLANLAMA ŞART”
Yönetim Kurulu Üyesi ve 1 No’lu Meyve ve Sebzelerin İşlenmesi ve Ticareti Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Hakan Sefa Çakır yaş meyve sebze ihracatını değerlendirdi. Sektörün en kötü yıllarından birini yaşadığını kaydeden Çakır şunları söyledi: “İhracatçılar seneye çok mutlu başlamadı. Ürünü sezon başında oldukça yüksek fiyatlardan aldık. Ancak gerek havanın sıcak gitmesi gerekse yurtdışı piyasaların durgun olması nedeniyle fiyatlar hep aşağı indi. Döviz kurunun da tutulmasından dolayı ihracatta mutlu olamadık. Yakında meyve sezonu başlayacak ancak plansız ekimden kaynaklı kontrolsüz bir meyve üretimi var. Bu nedenle fiyatların ucuz olacağı düşünülüyor. Sezon başında yüksek fiyatla ürün alarak zarar eden ihracatçı ise şu anda yoğurdu üfleyerek yemeye başladı ürün alırken tereddütlü yaklaşıyor. Limona gelince ürünün yüzde 30-40’ı dalda kaldı. Ağaçların çiçek açmaya başlaması lazım ama ürün var. Bu da gelecek yılın rekoltesini olumsuz etkileyecek. Bu ürünler birer milli servet. Bugün su kıymetli, ürün kıymetliyken sorunların çözümü için planlama şart.”
KİPER, ANAOKULU YAPIMI İÇİN DESTEK İSTEDİ
12 No’lu Mobilya, Halı ve Ev Eşyası Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Osman Kiper ise Eğitim ve Kalkınma Vakfı Yönetim Kurulu’nun yeni dönemde yoğunlaşacakları çalışmaları hakkında bilgi paylaştı. Vakfın önceki Yönetiminin İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile dezavantajlı bölgelerde 7 adet anaokulu yapımı için protokol imzaladığını, bunlardan bir tanesinin yapılabildiğini hatırlatan Kiper, bu okulların tamamlanması için Meclis ve Komite üyelerinden destek beklediklerini söyledi.
GÜNER: “ORTAK SORUNLARA ÇEVRE İLLERLE ORTAK ÇÖZÜM ARAYACAĞIZ”
28 No’lu Eğitim Hizmetleri Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Tamer Güner, çevre illerle yürütülen ortak çalışmaları anlattı. Sektörlerin sorunlarının ilden ile değişmediğinin altını çizen Güner, sorunlar hep bir ağızdan dile getirilirse seslerinin daha gür çıkıp, çözüme daha hızlı ulaşabilecekleri düşüncesiyle birlikte hareket ettiklerini söyledi. Bunun için ilk olarak Adana’ya giderek Adana Ticaret Odası Eğitim Hizmetleri Komite Üyeleriyle bir araya geldiklerini ifade eden Güner, özel okulların ortak sorunlarını tespit ettiklerini bildirdi. Bayramdan sonra Batı Akdeniz’de Burdur ve Isparta ile Doğu’da Diyarbakır da dahil olmak üzere 22 ilin eğitim komitesi üyeleriyle Adana’da bir araya geleceklerini kaydeden Güner, “Sorunlarımıza ortak çözüm arayacağız. Sizler de benzer çalışmaları yapabilirsiniz. Bu sayede hem sorunlarınıza çözüm bulurken hem karşılıklı ticaretinizi geliştirebilirsiniz” diye konuştu.
ERGÜVAN: “ET FİYATLARI HER GÜN ARTIYOR”
4 No’lu Hayvansal Ürünler ve Destek Faaliyetleri Meslek Komitesi’nden Meclis Üyesi Aziz Ergüvan artan et fiyatlarına dikkat çekti. Aralık ayında 100 TL olan kesimlik dana fiyatlarının Mart ayında 210 TL’ye ulaştığını bildiren Ergüvan, “3 ayda yüzde 100’ün üzerinde artış var. Sebebi geçmişteki yanlış politikalar; sütlük hayvanların kesilmesi ve yeni üretimin olmaması. Fiyatlar her geçen gün artıyor ve et satamaz duruma geldik. Yaptığımız araştırmaya göre Türkiye’de kişi başı yıllık 14 kg et tüketimi var. Bu da günlük 15 bin hayvanın kesime gitmesi demek. Oysa üreticiler olarak bu sayıyı karşılayamıyoruz” dedi.
DOĞAN: “DAHA YÜKSEK ET FİYATLARIYLA KARŞILAŞABİLİRİZ”
Et fiyatlarını değerlendiren bir diğer Meclis Üyesi 4 No’lu Hayvansal Ürünler ve Destek Faaliyetleri Meslek Komitesi’nden Yüce Hadi Doğan oldu. Fiyatların düşürülmesi için et ithal edildiğini ancak ithalatla gelen bu ürünlerin özel sektöre verilmediğini kaydeden Doğan şunları söyledi: “Bu etler Et Balık Kurumu üzerinden devletin belirlediği marketlere gidiyor. Haberlerde kilosu 140 lira diye et fiyatları duymuşsunuzdur ama almaya çalışsanız bu rakamları bulmanız imkansız. Son yılların yanlış politikası nedeniyle fiyatlar yükseliyor. Bir kesimhane sahibi olarak söylüyorum; besiciler dişi mallarını kestirdi. Kesimlik mallar ithal ediliyor oysa ülkemize damızlık hayvan gelmeliydi. Uzun vadeli çözümler düşünülmeliydi. Yükselen yem fiyatları besicileri öldürdü. Besici kalmaması nedeniyle şu anda kesimhaneler çalışamaz halde. Bu politikalar devam ettiği sürece bunlar iyi günlerimiz daha vahim fiyatlarla karşılaşabiliriz.”
GÜNDOĞDU: “ET FİYATI BALIĞIN ÜZERİNE ÇIKTI”
24 No’lu Lokanta Kafeterya ve Pastaneler Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Adnan Gündoğdu ise et fiyatlarındaki artışın restoranlara yansımasını değerlendirdi. Restoranların da bu yükselişten ciddi zarar gördüğünü vurgulayan Gündoğdu, yalnız et değil tüm gıda fiyatları ile temizlik malzemesi fiyatlarının arttığını söyledi. Ramazan dolayısıyla restorana gelen 3 kişilik bir aileye 700 – 800 TL fiyat çıktığını ve bu fiyatlara herkesin tepki verdiğini kaydeden Gündoğdu, durumu anlatmaya çalışsalar da bir esnaf lokantasında böylesi rakamlar çıkmasını izah etmekte zorlandıklarını söyledi. Bugün etin balıktan daha pahalı olduğunu, buna rağmen balık restoranlarında daha yüksek fiyatlarla karşılaşıldığını belirten Gündoğdu, et restoranlarının büyük fedakarlıklarla çalışmak durumunda kaldığını dile getirdi. Gündoğdu, bu fiyat artışında uygulanan yanlış politikalar kadar yapılan stokçuluğun da etkili olduğuna inandığını sözlerine ekledi.
AKSOY: “FARKINDALIK OLUŞTURMAK İÇİN DESTEK VERMEYE HAZIRIZ”
29 No’lu Kırtasiye, Matbaa, Reklam Ajansları ve Basın Yayın Hizmetleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Görkem Aksoy sorunların çözümü için farkındalık oluşturulması gerektiğini söyledi. Tüm sektörlerin olumsuz etkilendiği bir süreçten geçildiğini kaydeden Aksoy şunları söyledi: “Konuşulanlar aslında milli bir mesele. Su, enerji, tarım, hayvancılık hepsi zincirin birer halkası ve birbirinden ayrı düşünülemez. Yaşadıklarımızı kabullenmek değil, başta MTSO ve tüm Türk iş dünyası olmak üzere hepimiz halkın sağlığı, topraklarımızın geleceği, temiz enerji, su kaynaklarının korunması, hayvancılık ve tarımın iyileşmesine dönük birlikte çalışmalıyız. Anadolu’daki topraklarımız çok kadim ve değerli. Derin bir hafıza var. Bu hafızanın silinmesi değil güçlendirilmesi için farkındalık oluşturmalıyız. Biz tasarım grubu olarak bu farkındalığın oluşmasına destek vermeye hazırız.”
SÖYÜMEZ: “BANKA KREDİLERİNE ULAŞMAK ZORLAŞTI”
29 No’lu Kırtasiye, Matbaa, Reklam Ajansları ve Basın Yayın Hizmetleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Hasan Söyümez ise medyanın sorunlarına dikkat çekti. Komite olarak üyeleriyle geniş katılımlı bir sektörel toplantı yaparak sorunları tespit ettiklerini kaydeden Söyümez, 7 Nisan’da ise Medya Temsilcileriyle bir toplantı düzenlemeyi düşündüklerini ifade etti. Medyanın büyük sorunları olduğuna değinen Söyümez, yeni çıkan Basın İlan Yasası’na göre sektörün artık gelir elde etmesinin zorlaştığını anlattı. Şehrin ekonomisini düzeltmek için açılımlara ihtiyaç olduğuna da değinen Söyümez, özellikle banka kredilerine ulaşmada yaşanan zorlukları belirterek üreticilerin kaynaklarının daraldığını söyledi.
ŞAN: “MIP GENEL MÜDÜRÜ’NE SORUNLARIMIZI ANLATTIK”
18 No’lu Gümrük Müşavirliği Hizmetleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Zeki Şan yaşanan deprem ve yangın felaketi sonrası İskenderun Limanı’nın kapanmasının ardından yoğunlaşan Mersin Limanı’na değindi. İthalat ve ihracat yapan firmaları bilgilendirmek istediğini kaydeden Şan, “MIP Genel Müdürü değişti. Yeni genel müdürümüzle Sayın Ayhan Kızıltan Başkanımızın başkanlığındaki bir toplantıda tanıştık. Tıkanıklıktan kaynaklı yaşadığımız sıkıntıları ve çözüm önerilerimizi paylaştık. Başkanım da bizleri destekleyerek gerekli açıklamaları yaptı. Limana girişlerin 3-5 saat sürdüğünü ve maliyetlerimizi artırdığını bildirdik. Şimdi gerekli tedbirlerin alınması için bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
KIZILTAN: “KOMİTELER BİZİM MUTFAĞIMIZ”
Göreve gelmeleri sonrasındaki süreçte depremler, yenilenen seçimler gibi çeşitli sıkıntılarla karşılaşılsa da artık komitelerin tüm hızıyla çalışma zamanının geldiğini vurgulayan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, komiteler çalışıp sorunlarını aktarırsa yönetimin de aksiyon alabileceğini hatırlattı. Her komitenin vakit kaybetmeden sektör toplantıları yaparak sorunlarını belirleyip ardından da bu sorunların çözümü için geniş katılımlı toplantılar düzenlemesini beklediklerini ifade eden Kızıltan, çalışmaların çevre illerle birlikte yürütülebileceğini de söyledi. Komiteler çalışmazsa yönetimin de çalışamayacağını kaydeden Kızıltan, “Komiteler bizi besleyen mutfağımız bu nedenle sizlerin çalışması, sorunlarınızın bize aktarılması çok önemli” dedi. Ardından üyelerin konuşmalarına değinen Kızıltan şunları söyledi: “Şehrin ekonomisinin gelişmesi adına beklentileri ve sorunlarını her fırsatta Türkiye gündemine taşıyıp çözüm arıyoruz. Medyanın yaşadığı sorunların ise farkındayım ama bu yasayı da sektörün disipline olması adına yerinde buluyorum. Limana gelince, şu an için sorun olsa da yeni Genel Müdür çözüm odaklı, mütevazi bir kişi. Konuştuğumuz tüm konuları incelediklerini ve aksiyon alabilmeleri için biraz daha zamana ihtiyaçları olduğunu söyledi. 5-6 ayda sorunların çözüleceğine inanıyorum.”