Haber Merkezi
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ve Mersin Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası işbirliğinde‘7440 Sayılı Kanun ile Getirilen Yapılandırma Uygulamaları ve EYT Düzenlemesi’ Semineri düzenlendi. Mersin Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Vergi Komitesi Başkanı İsmet Buğur ile Sosyal Güvelik Mevzuatı Komitesi Başkanı Abdullah Demiroğlu katılımcıları kanunla ilgili bilgilendirdi. Seminere MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Özdamar, Yönetim Kurulu Üyesi Gökben Gökbulut ve Mersin Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Emin Levent Türkili de katıldı.
“CUMHURİYET TARİHİNİN EN KAPSAMLI YAPILANDIRMASI”
7440 Sayılı Kanun’un Cumhuriyet tarihinin en geniş kapsamlı yapılandırmasını içerdiği vurgulanan seminerde bazı cezaların silinmesi, bazı borçların yapılandırması nedeniyle bir yönüyle af, bir yönüyle yapılandırma yasası olarak değerlendirilebileceği ifade edildi. Vergi ve trafik cezaları gibi Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı tahsil edilen alacakların, Ticaret Bakanlığı tarafından tahsil edilen alacakların, Sosyal Güvenlik Kurumu borçlarının, belediyelere, İl Özel İdaresine ve Odalarla Meslek Kuruluşlarına olan borçların yapılandırma kapsamında olduğuna değinildi. Yapılandırma için elektronik ortamdan müracaat edilebileceği gibi posta yoluyla da ilgili kurumlara başvurulabileceği belirtilen seminerde başvuru için son tarihin 31 Mayıs 2023 olduğu hatırlatıldı. Yapılandırmalar üzerinden hazırlanan ödeme tablosunun ilk taksitinin Haziran sonuna kadar yatırılmış olması gerektiği ifade edilen seminerde şu bilgilere yer verildi: “İlk iki taksitin süresinde ödenmesi koşuluyla bir taksit yılında 3 vergiyi aksatma hakkı sunuluyor. Peşin ödeme yapılamadıysa Haziran ayında hakkınız ölmüyor. İkinci taksit ödeme süresinde ikisini birden öderseniz yapılandırma ihlal edilmemiş oluyor. Kişiye çeşitli taksit seçenekleri sunuluyor. Diyelim 24 ay taksit seçeneğini tercih ettiniz ama 12 ay içinde ödemenizi tamamladınız. O zaman 24 ay için hesaplanan katsayı yerine 12 ay hükümlerine göre ödenecek katsayıda indirim yapılabiliyor.” Seminerin açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ise, mali müşavirler ve muhasebecilerin iş dünyasının yardımcıları olduğunu belirterek her zaman işbirliği içinde olduklarını söyledi. Bu nedenle en önemli paydaşları arasında yer alan mali müşavir ve muhasebecileri ilgilendiren kanun değişikliklerinde sektörü bilgilendiren seminerler düzenlemeyi önemsediklerini ifade eden Kızıltan, emeği geçenlere teşekkür etti.
TÜRKİLİ: “SIK SIK ÇIKARILAN VERGİ AFLARINA KARŞIYIZ”
Mersin Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Emin Levent Türkili ise konuşmasında özellikle vergi aflarından duydukları rahatsızlığa değindi. 20 yılda 13 af çıktığına değinen Türkili, “Bu da yaklaşık 1,5 yılda bir af çıkarıldığı anlamına geliyor. Kayıt dışı ekonomi ile mücadelede toplumun vergi bilincinin artmasında bir misyonu olan bizler çok sık çıkartılan aflara karşıyız. Kes, kopyala, yapıştır birbirinin birebir aynı olan sık sık çıkartılan aflara karşıyız. Ceza bir şeyi yanlış yapmanın vergisidir, vergi afları ise bir şeyi doğru yapmanın cezasıdır” ifadelerini kullandı. Afların toplumdaki adalet duygusunun kaybına neden olup, devlete olan güveni zedelediğini kaydeden Türkili, “Çok sık değişen vergi kanunları ve aflar diğer kanunlara göre daha az önemli algısına sebep olmaktadır. Aflar Kanuna karşı gelenlere uygulandığından yaptırımları etkisiz hale getirmektedir. Vergiye uyum sürecini azaltmaktadır. Dürüst vergi mükellefi aldatıldığı hissine kapılmaktadır. Sık sık çıkartılan aflarla vergi kaçakçılığın önü açılmakta af sonrası uyum ve destekleyici süreç yönetilmeyince mükellef küsmektedir” değerlendirmesini yaptı. MTSO 31 No’lu İşletme Destek Faaliyetleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Erol Dibo ise semineri düzenleme sebeplerine değindi. “Bu yasa diğerlerine göre biraz daha esneklikler taşıyor” diyen Dibo, “Biz de yasanın detaylarını sizlerle paylaşmak adına bu semineri düzenlemek istedik” diye konuştu.