Necdet TAŞ
Türkiye bu sabah zam haberleriyle sarsıldı. KDV'den, noter, pasaport ve vize harçlarına, yurt dışından getirilen telefon harçlarına kadar gelen zamlara sosyal medyadan sert tepki geldi. Resmi Gazete'de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan kararla noter, tapu, pasaport, vize, diploma ve trafik harçları dahil maktu harçlara yüzde 50 oranında zam yapıldı. Yurtdışından yolcu beraberinde getirilen telefonların izin harcı ise 20 bin TL oldu. Bedelli askerlik ücreti ise 122 bin 350,80 TL'ye yükseldi. Siyasilerden ekonomistlere, sanatçı ve yurttaşlara kadar birçok kişi de sosyal medyadan tepkisini dile getirdi.
“EMEKLİLER DÜZENLEME DIŞINDA TUTULDU”
Zamlara tepki gösteren İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, “Önümüzdeki hafta Hükümet yeni ekonomik paketi, birbiriyle alakasız birçok konuyu öteden beri uyguladığı torba yasa şeklinde Meclise sunuyor. Pakette bu yıl yatırdığımız Motorlu Taşıtlar Vergisi tekrarlanıyor. Yani MTV iki kez yatırılacak. Nedeni yaşadığımız deprem. Söylendiğine göre bir defaya mahsusmuş. Tabii, bu tür vergiler hep bir defaya mahsus diye çıkarılıyor. 1999’da yaşanan Marmara Depreminden sonra çıkarılan Deprem vergisi hala devam ediyor ve toplanan paralar nerelerde kullanıldı, akibeti nedir? Depremlere yönelik hangi tedbirler alındı? o da belli değil. Yine, aldığımız duyumlara göre ve anladığımız kadarıyla son dakikada bir düzeltme yapmazlarsa bu pakette emekliler unutulmuş. Çalışan memurlara seyyanen 8 bin TL zam yapılırken emekliler bunun dışında tutulmuş. Gerçekten enteresan. Sanki çalışan memurlarla emekli vatandaşlar farklı yerlerde yaşıyor. Ya da çalışanlarla emeklilerin günlük ihtiyaçları birbirinden farklı” ifadelerini kullandı.
“VURUN ABALIYA”
“Hükümet hala şunu anlayamadı. Enflasyonu kağıt üzerinde uydurma TÜİK rakamlarıyla değil, gerçek mana da düşürmediğiniz ve dövizdeki artışlar bu şekilde devam ettiği sürece bu verdiklerinizin hiçbir anlamı yok” ifadelerini kullanan Kocamaz, “Açıklanan rakamlar daha Meclis’te onaylanmadan eridi. Zira asgari ücrete zam yapıldı, henüz uygulanmadan döviz yükseldi. Çarşı pazarda ne varsa fiyatı arttı. Artan asgari ücretin anlamı kalmadı. Yazık! Allah dar gelirli vatandaşlarınızın yar ve yardımcısı olsun. Seçim kazanmak için bol keseden kaynaklar dağıtıldı. Seçim kazanıldı! Şimdi vur abalıya… Allah sonunu hayretsin. Söylenecek çok şey var da bu saatten sonra vatandaşların yapabileceği bir şey yok. Artık vatandaşların elindeki fırsat kaçtı. Seçim geçti! Atı alan Üsküdar’ı geçti. Vatandaşa düşense her zamanki gibi çile çekmek” dedi.
KOCAMAZ, ÇEŞMELİ-TAŞUCU OTOYOLUNU TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI
Öte yandan İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, AKP hükümetlerinin yıllar önce projelendirdiği, ancak bugüne kadar tek çivi dahi çakmadığı Mersin-Erdemli-Silifke otoyolunu TBMM gündemine taşıdı. Kocamaz, Mersin-Erdemli-Silifke otoyolunun uzun yıllar önce projelendirilip bitirileceği sözü verdildiğini, fakat bugüne kadar ciddi bir çalışma yapılmadığını söyleyerek, Ulaştırma ve Altyapı Bakanına “Proje ne zaman bitecek” diye sordu. İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, TBMM Genel Kurulu’nda söz alarak, AKP tarafından yıllardır seçim vaadi olarak kullanılan ancak yapımına bile başlanmayan Mersin-Erdemli-Silifke Otoyolu projesi için somut adım atılması çağrısında bulundu. Kocamaz,” 2018 seçimleri öncesinde AKP Mersin-Erdemli-Silifke Otoyolu Projesi'nin tamamlanacağının sözünü vermişti. Üzerinden iki seçim geçmesine rağmen otoyol bir türlü hizmete alınamamıştır, otoyolda sadece bu seçim dönemine ait göstermelik bir çalışma başlatılmıştır. Daha önceki seçim beyannamesinde tamamlanacağını konusunda vaatte bulunulmasına rağmen Mersin-Erdemli-Silifke Otoyolu Projesi niçin bugüne kadar tamamlanıp hizmete alınamamıştır? Diye sordu. Bu yolun artık çile yolu hâline geldiğini söyleyen Kocamaz, Ulaştırma Bakanını bir hafta sonu helikopterle vatandaşların çektiği çileyi yerinde tespit etmeye davet etti. İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, soru önergesinde şu sorulara yanıt istedi: “Proje tutarında gecikmeden kaynaklı herhangi bir kamu zararı oluşmuş mudur? Oluşmuş ise bu kamu zararı ne kadardır? Bu çileli Mersin-Erdemli-Silifke Otoyolu Projesi'ni ne zaman tamamlamayı ve hizmete almayı planlıyorsunuz? Bu konuda herhangi bir planınız var mıdır?”