Sivrisinekle mücadelede etkili yöntem


Mersin Büyükşehir Belediyesi, 2020 yılında sivrisinekle mücadele için başlattığı lepistes balığı üretiminde, önemli aşama kaydetti. Bin havuzla başlayan proje genişleyerek, 10 bin havuza ulaştı. Havuzlara bırakılan binlerce lepistes balığı larvaları yiyerek sivrisineklerin üremesinin önüne geçerken, biyosidal ürün kullanımı da sıfıra indiriliyor. Lepistes balığı projesinden önce 5 ayda kullanılan 15 bin kilogram biyosidal ürün kullanılmamış oluyor. Böylece hem çevre korunuyor, hem de sivrisinekle mücadele için harcanan ilaç parası Büyükşehir’in kasasında kalıyor. Proje kapsamında alınan geri dönüşlerde, projenin yüzde 80 oranında başarılı olduğu görüldü.

 

Tarih : 21 Eylül 2023 Perşembe 10:59

Haber Merkezi

 Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, 3 yıl önce sivrisinekle doğal mücadele kapsamında başlattığı lepistes balığı üretiminde, önemli aşama kaydetti. Bin havuzla başlayan proje ilerleyerek, 10 bin havuza ulaştı. Havuzlara bırakılan binlerce lepistes balığı, sivrisinek larvalarını yiyor. Lepistes balığı projesinden önce 5 ayda kullanılan 15 bin kilogram biyosidal ürün kullanılmamış oluyor. Böylece hem çevre korunuyor, hem de sivrisinekle mücadele için harcanan ilaç parası Büyükşehir’in kasasında kalıyor. Proje kapsamında alınan geri dönüşlerde, projenin yüzde 80 oranında başarılı olduğu görüldü.

İLAÇ PARASI BÜYÜKŞEHİR’İN KASASINDA KALIYOR

Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’ne bağlı uzman akademisyenlerden görüş alınarak geliştirilen projeyle, Mersin’de tarımsal amaçla kullanılan sulama göletlerine lepistes balıkları bırakılıyor. Balıklar, havuzlardaki sivrisinek larvalarını yiyerek yok olmasını sağlıyor ve sivrisineğin üremesinin önüne geçiyor. Hiçbir kimyasal kullanılmadan sivrisinek üremesinin önüne geçen uygulama sayesinde, ilaçlara harcanan para da Büyükşehir’in kasasında kalıyor. Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı'na bağlı İlaçlama Biriminde Yenişehir Ekip Sorumlusu Özgür Ünal, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı olarak, sivrisinekle mücadele kapsamında bugüne kadar yaklaşık 40 bin gölete 15-20 günlük periyotlarla ilaçlama yaptıklarını belirtti. Lepistes balığı projesinin ana hedeflerini de paylaşan Ünal, “Proje ekosistemi bozmadan, biyolojik mücadele ve maliyetleri düşürerek, en önemlisi de halk sağlığını düşünerek hayata geçirildi. Amacımızın özellikle sıtmanın kontrol edilmesi ve sivrisinek aracılığıyla bulaşan hastalıkların önlenmesi olduğu düşünülürse, hedefe uygun adımlarla gitmenin mutluluğunu yaşıyoruz” diye konuştu.

“PROJEDE YÜZDE 80 ORANINDA BAŞARI SAĞLADIK”

Mersin’de tarımsal amaçla kullanılan yaklaşık 48 bin adet sulama göleti bulunduğunu kaydederek, bu göletlerin sayısının her geçen gün daha da arttığını sözlerine ekleyen Ünal, “Sivrisineklerin durgun sularda üremelerinin çok fazla olmasından dolayı, biz de bu projeye başladık. Elde edilen bulgulara bakarak, bu projenin yüzde 80 oranında başarı sağladığını görüyoruz. Şu ana kadar yaklaşık 10 bin sulama göletine lepistes balıkları bıraktık. Bu sayıyı artırmak adına da, düzenli olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA