AB Türkiye Delegasyonu ve MTSO organizasyonunda Avrupa Birliği’ne üye devletlerin Türkiye nezdindeki büyükelçileri ile misyon temsilcilerinden oluşan heyet 3-5 Ekim günleri arasında çeşitli incelemeler ve temaslarda bulunmak üzere Mersin’e geldi. Ziyaretler kapsamında AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut başkanlığındaki Delegasyon Temsilcileri, MTSO ev sahipliğinde düzenlenen öğlen yemeğinde bir araya geldi. Yemeğe MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Meclis Başkanı Hamit İzol, Yönetim Kurulu Üyeleri, Meclis Divan Üyeleri, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Mersin Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cihad Lokmanoğlu ile Mersin’deki Fahri Konsoloslar da katıldı.
“İHRACATIMIZIN YÜZDE 55’İ AB ÜLKELERİNE”
Ev sahibi olarak gerçekleştirdiği açılış konuşmasında Mersin’in ekonomik yapısı ve dış ticaretteki gücü hakkında bilgiler paylaşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır şunları söyledi: “Mersin ekonomisi tarım, gıda, sanayi, lojistik ve turizm sektörleriyle eşsiz bir kenttir. Türkiye’nin AB üyeliği, hem Türkiye’nin, hem de Mersin’in hedefleri için çok önemlidir. Odamız çatısı altında hizmet veren ve 1996’da kurulan, Türkiye’nin en eski AB Bilgi Merkezlerinden birine sahibiz. Bu noktada, AB Bilgi Merkezleri aracılığıyla kentimizde yapılan projeleri çok değerli görüyor, MTSO olarak destek veriyoruz.” Türkiye’nin ihracatının yüzde 55’inin AB ülkelerine gerçekleştirildiğini hatırlatan Çakır, Türkiye’nin AB ile ihracat ve ithalatının dengede olduğunu bildirdi. Mersin olarak 2022 yılında AB ülkelerine 1 milyar 200 milyon dolar ihracat yaparken 600 milyon dolar ithalat gerçekleştirdiklerini kaydeden Çakır, bu rakamların daha yukarılara taşınmasını arzuladıklarını söyledi.
“VİZE KONUSUNDA SİZLERİN DESTEĞİ ÇOK DEĞERLİ OLACAKTIR”
Bu noktada, etkin ekonomik ilişkilere zarar veren vize sorunu ile karşı karşıya kaldıklarını vurguladığı konuşmasında Çakır şunları söyledi: “Ürünlerimizin serbestçe dolaştığı Avrupa’da ne yazık ki iş insanlarımız, taşımacılık yapan şoförlerimiz serbestçe gezemiyor. Stant kurduğumuz fuarlara gidemiyoruz. Mersin Türkiye’nin çok önemli bir dış ticaret ve lojistik kentidir. Bundan dolayı vize konusu en çok bizi etkilemektedir. Bu konuda değerli delegasyonun desteğini bekliyoruz.” Mersin’de firmaların yeşil dönüşümünden dijitalleşme çalışmalarına kadar birçok konuda AB ile işbirliği halinde olduklarını kaydeden Çakır, vize konusunda da bu işbirliği ile sorunu çözebileceklerine inandığını söyledi. “Vize konusunda sizlerin desteği çok değerli olacaktır” diyen Çakır sözlerini, “Türkiye AB için bir köprüdür. Türkiye AB için yeni ve taze bir güçtür. Türkiye AB’nin rakibi değil, güvenilir bir ortağıdır. Özelinde Mersin, sosyal ve kültürel anlamda gelişmiş bir kent olarak demokrasi, huzur, özgürlüğün ve barışın kenti olarak Avrupa’nın ve AB değerlerinin yüzyıllardır parçasıdır. Bu ziyaretin iş dünyasının vize sorununun çözümü ile başlayan olumlu sürecin tetikleyicisi olacağına ve Türkiye’nin AB tam üyeliği konusunda olumlu etkileri olacağına inanıyorum” diye tamamladı.
LANDRUT: “ÜST DÜZEY TEMASLAR DEVAM EDİYOR”
Davet için teşekkür ederek sözlerine başlayan AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut ise, “AB – Türkiye ilişkilerimizi nasıl düzenleyebileceğimize bakıyoruz. Vize sorununun çözümü öncelikli konular arasında. Bunun için çok üst düzey seviyelerde temaslar var. Yılsonuna kadar ilerleme kaydedileceğine inanıyorum” dedi.