Neşet TORUN
Deprem bölgesinde yaşanan sorunlarla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde söz alan CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, “Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun görevlendirmesiyle 15-16 Ağustosta kadın milletvekilleri olarak Hatay’daydık. Depremi en yakından hisseden ve o acı manzaraya şahit olan bizler, Mersin Büyükşehir Belediyemiz başta olmak üzere Cumhuriyet Halk Partili 11 büyükşehir belediyemiz ve ilçe belediyelerimizle bölgeye ilk el uzatanlar olduk ancak parti heyetimizle 6 ay sonra bölgeye yaptığımız ziyarette gördük ki değişen hiçbir şey yok, bir adım yol alınamamış. Depremin üzerinden tam 8 ay geçmiş durumda. Aldığımız bilgiye göre konteynerler su altında, birçok konteynerde yapımı yanlış olduğu için su baskınlarının yaşandığı söyleniyor. Barınma sorunu hâlâ çözülemeyen hasta, hamile ve engelli vatandaşlarımız var” dedi.
“İHALELER ŞEFFAF OLMALI”
Deprem konutlarının ihale, inşaat ve teslim takvimi konusunda şeffaf bir şekilde kamuoyuna açıklama yapılması gerektiğinin altını çizen Kış, “Ekim-kasım ayında ilk inşaatların teslim sözü verilmişti. Bu inşaatları bu hızla mı bitirmeyi düşünüyorsunuz? Değerli milletvekilleri, birçok yaşam alanında yemek yardımları kesilmiş durumda, bebek maması bulunamıyor, temel gıda ürünlerine yansıyan zamlar depremzedelerimizin sağlıklı beslenme imkânını zorlar durumda. Dün ne oluyor? Mecliste bölge illerimizden Kahramanmaraş Milletvekilimiz Vahit Kirişci altı yüz milletvekiline yiyecek kolisi gönderiyor; bu kadar depremzede mağduriyet yaşarken akıl alır gibi değil bu. Sağlık konusuna geliyorum. Tıpkı konteynerler gibi hastaneleri de sular altında görüyoruz. Doktor ve hastane konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Hastaneler depremzedelerin ihtiyaçlarına cevap verebilecek nitelikte değil maalesef. Acil doğumlar dışında operasyonların gerçekleşmediği söyleniyor. Yurt dışına gitmek için başvuran doktorların büyük bir kısmı deprem bölgesinden. En acısı da ne biliyor musunuz? Umudunu yitirmiş olan bölge halkı çareyi başka illere taşınmakta buluyor. Değerli milletvekilleri, “asbest” konusu bölge için önemli sorun. Gittik ve bizzat gözlerimizle şahit olduk. Bir inşaat mühendisi olarak tekrar uyarmak istiyorum: Tabip odalarının verdiği bilgilere göre, bölgede kısa sürede kanser vakaları, akciğer hastalıkları artışları ciddi anlamda beklenmekte. Enkazdan ve molozlardan çıkan tozlar birçok sağlık sorununa da sebep olacaktır. Enkazlar kaldırılırken lütfen mevzuatlara uyulsun istiyorum” şeklinde konuştu.
“SORUNLARI ÇÖZMEK İÇİN KOMİSYONLAR KURALIM”
Deprem bölgesinde eğitim konusunda da sıkıntılar olduğuna dikkat çeken Kış, “Gelelim eğitim konusuna, okullar büyük hasar gördü. Aileler çocuklarının bu şartlarda eğitim alamadığını söylüyorlar. Birleştirilmiş okullarda zor şartlarda eğitim almaya çalışıyorlar. İş yerleri yıkılan esnaflar var, esnaflarımız yaşamak istiyor, destek bekliyor. Can güvenlikleri yok, suç oranları artmış durumda, bölgede en büyük sorun güvenlik olmuştur. Bu saydıklarımız birkaç ana konu. Sonuç olarak, deprem ülkesinde yaşıyoruz, deprem öncesinde veya sonrasında tek bir eylem planı olmadığını görüyoruz. Seçimden önce “Bir senede konuta kavuşulacak, şehirler yeniden ayağa kaldırılacak.” sözleri maalesef yerine getirilememiştir. Siyaseti bir kenara bırakalım, Türkiye Büyük Millet Meclisinden çözüm bekleyen çaresiz depremzedelerimizin yaralarını hızla sarmaya ihtiyacımız var, hayatta kalmaya çalışan depremzedelerimize bunu borçluyuz. Her şeyi bir kenara bırakıp bir an evvel el birliğiyle bu işi çözmek için gerekli komisyonları kuralım” ifadelerini kullandı.