Necdet TAŞ
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı ile Koluman Otomotiv Endüstri A.Ş. arasında yapılan 5 Temmuz 2021 tarihli protokol kapsamında “DROPS Projesi” adı altında 70 adet 8x8 tekerlekli Derman Model Zırhlı 517 beygir gücünde 48 ton ağırlığında Konteyner Taşıyıcı Araç, 195 adet Konteyner ve 40 platform yapımı ve teslim edilmesi konusunda anlaşma sağlanmıştı. Mersin’de faaliyet gösteren Koluman Otomotiv Endüstri A.Ş. üretim tesislerindeki teslimat törenine Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Sistem ve Harekât Destek Başkan Yardımcısı Mustafa Murat Şeker, Savunma Sanayi Başkanlığı Kara Araçları Daire Başkanı Ahmet Raci Yalçın, Kara Kuvvetleri Lojistik Başkanı Tuğgeneral Alparslan Kılınç, Koluman Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Saltık, İl Protokolü Sanayici ve iş insanları ile firma temsilcileri katıldı.
ŞEKER; “TÜRK SAVUNMA SANAYİSİNE İMRENEREK BAKIYORLAR”
Törende konuşan SSB Başkan Yardımcısı Şeker, dışarıdan bakanların Türk savunma sanayisine imrendiğini ve çok başarılı bulduğunu söyledi. Bu alanda her türlü ürünü yaptıklarını kaydeden Şeker, "Ülkelerde şu merak ediliyor, 'Türkiye savunma sanayiinde bu gelişmeyi nasıl başardı? Bizim başarımızın arkasındaki en önemli unsurlardan bir tanesi, güçlü bir ordumuzun, güçlü bir emniyet teşkilatımızın bulunması yer alıyor. Onlar ciddi bir güç, ciddi bir referans. Onların istemleri, ürünleri kullanması, onların kabul şartları, dünyada da önemli bir itibar göstergesi. Eğer siz TSK'ya bir ürün teslim ettiyseniz, o dünyada kabul görüyor. 'Tamam Türk Silahlı Kuvvetleri kullanıyorsa bu gerçekten test edilmiştir, kalitelidir' anlayışı yaygın. Tabii bunun yanı sıra bir de şu unsur var ki, Türk Silahlı Kuvvetlerimiz pek çok ordudan farklı olarak sahada. Değişik vesilelerle harekat sahasında sürekli operasyon içerisinde olması da bizim bu ürünlerimizin gelişmesine çok ciddi katkı sağlıyor. Çünkü sahada yaşananlardan ciddi bir geri dönüş alıyoruz. Bu geri dönüşleri de firmalarımız ürünlerine yansıtıyorlar. İşte bu avantajları kullanarak son yıllarda ürünler geliştiriyoruz, bu ürünleri de TSK'ya teslim ediyoruz. Yakın coğrafyamızdaki savaşları herkes takip ediyor. Biliyorsunuz en son Rusya ile Ukrayna arasında cereyan eden sıcak çatışmada lojistiğin ne kadar önemli olduğunu hep beraber yaşadık. Yani askerlerimizin bir yere gelmesi bir şey ifade etmiyor. Onları yakıtı ile malzemesi ile mühimmatı ile desteklemeniz gerekiyor. Lojistik eğer birliklerimizle beraber bir yere gidemiyorsa hiçbir anlamı kalmıyor, orada çaresiz kalıyorsunuz. İşte biz bu tecrübeleri sahadan aldık ve bu araçlarımızı geliştirmeye başladık" dedi.
“BU ARAÇLARDAN 70 TANE ALACAĞIZ”
Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın lojistik anlamda uzun süredir envanterine girmiş bir aracının olmadığını vurgulayan Şeker, "Eski araçlarla bu hizmeti yapıyorlardı. Özellikle güneyimizdeki operasyonlarda bunların ne kadar önemli bir ihtiyaç olduğunu gördük. Bu çerçevede çok değişik projeler başlattık. Tank taşıyıcı araçlar projesi başlatıldı, kurtarıcı araçlar projemiz başlatıldı, onun yanında konteyner projemiz, akaryakıt taşıyıcı projeler başladı. Bunlar da birer birer ürüne dönüştü, şimdi de bunların teslimat törenlerini yapıyoruz. Bizim üzerinde durduğumuz husus şu ki, böyle bir aracın Mersin'de yapılıyor olması, ülkemizin farklı farklı kabiliyetlerin savunma sanayimize hizmet ediyor olması bizim için çok değerli. Biz de ekosistemimizi geliştirirken, ülkemizin hangi köşesinde ne kabiliyet varsa bu kabiliyetleri kullanmak ve bunları ürüne dönüştürerek silahlı kuvvetlerimizi bunlarla desteklemek istiyoruz. Geldiğimiz noktada Savunma Sanayi Başkanlığının kanunundan gelen iki tane temel görevi var. Bu görevler, silahlı kuvvetlerimizi modernize etmek, bir taraftan da savunma sanayimizi geliştirmek. Buradaki araçlar ikisini bir arada sağlıyor. Önümüzdeki dönemde Savunma Sanayi Başkanlığı olarak hedefimiz, çift kullanımlık bizim ana unsurlarımızdan bir tanesi olacak. Bu araçlardan 70 tane alacağız. İnşallah son teslimatı önümüzdeki yıl ilk çeyrek içinde tamamlamış olacağız. Ancak ondan sonra bu kabiliyetin burada devam etmesi bizim için önemli olacak. Çünkü bunun devamı var” dedi.
VALİ PEHLİVAN; “MERSİN’DE ÇOK BAŞARILI FİRMALAR VAR”
Vali Pehlivan ise; “Bugün Mersin Üniversitemizin Akademik yılının açılışı vesilesiyle Savunma Sanayi Başkanlığı Sistem ve Harekat Destek Başkan Yardımcısı Mustafa Murat Şeker’in yapmış olduğu sunumu takip ettik. Sunumdaki her ayrıntıyı gördüğümüzde, kendi insanımızın, kurum ve kuruluşlarımızın emeği olan o yerli ve milli teknolojik ürünleri gördükçe bir kere daha gurur duyduk. Hem ülkemizin geldiği nokta itibariyle hem de bu sektörde faaliyet gösteren firmaların geldikleri nokta itibariyle büyük bir mutluluk duyduk. Şimdi de savunma sanayi gibi önemli bir yatırım alanında geliştirilen projenin meyvelerinin toplanması, verilen emeğin somut yerli bir ürüne dönüşmesi, İlimizde üretilmesi ve teslimatının da İlimizde yapılıyor olmasından dolayı da ayrıca memnuniyet duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Mersin İlimizde değişik sektörlerde faaliyet gösteren çok başarılı firmalarımız var. Bunların içerisinde 8’i Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesinde olmak üzere toplam 21 firma savunma sanayi alanında faaliyet gösteriyor. Bunların içerisinde Koluman firması en kapsamlı, en büyük yatırımları gerçekleştiren firmadır. Bundan dolayı bir kere daha Yönetim Kurulu başkanını ve A'dan Z'ye bütün personelini tebrik ediyorum. Bu projede mesafe alınmasını sağlayan, iş birliği yaparak destek veren Savunma Sanayi Başkanlığı’na da İlimiz adına şükranlarımı sunuyorum. Verilen bu desteklerin karşılığını bulması ziyadesiyle sevindiricidir. 2021 yılında yapılan 70 araçlık bir sözleşmeye istinaden üretilen bu araçların haşmetini görüyorsunuz. 8x8 tekerlekli lojistik destek aracı, adı da “Derman”. Lojistiğin temel amaçlarından birisi, ilgilendiği sektörlere adeta derman olarak destek sağlamaktır. Bu araçlar, silahlı kuvvetlerimizin nice nice ihtiyaçlarına derman olacaktır. Araçlarımızın testleri harfiyen yapılmış ve teslimat aşamasına gelmiş. Bugün 13 araç verilecek, önceki teslimatla birlikte de toplam 20 araç silahlı kuvvetlerimizin envanterine girmiş olacak. Özellikle de Cumhuriyetimizin 100. yılını idrak ettiğimiz bu günlerde pek çok alanda olduğu gibi savunma sanayi alanında bu kadar güzel ve önemli mesafeler kat etmiş olmak Türkiye Cumhuriyeti'nin her bir ferdi olarak hepimizi ziyadesiyle memnun ediyor. Son 20 yılda savunma sanayi ciromuz 12,2 milyar dolara çıkmış. İhracatımız da 4,4 milyar dolara çıkmış. Bu yıl bu rakamın 6 milyar doların üzerine çıkması beklenmektedir. Savunma sanayi alanındaki yatırım hacmi de neredeyse 100 milyar dolara yaklaşmıştır” ifadelerini kullandı.
“SAVUNMADA YERLİLİK ORANI BİZİ GURURLANDIRIYOR”
Savunma sanayinde yerlilik oranının yüzde 80’lere ulaşmasının herkesi gururlandırdığının altını çizen Vali Pehlivan, “Eskiden bir kaç araçtan bahsederken şimdi her biri birbiri kadar önemli, kıymetli, değerli pek çok hava ve kara araçlarımızdan bahsediyoruz. İHA'larımızdan, SİHA'larımızdan, Ataklarımızdan, Altaylarımızdan,Kızıl Elmalarımızdan bahsediyoruz. Bugün onlara bir yenisi daha ekleniyor. Artık Derman’larımızdan da bahsedeceğiz. Savunma sanayi alanında üretilen her bir ürünün, her geçen gün her geçen yıl terörle mücadelede, sınırlarımızın korunmasında daha iyi noktalara gelmemizdeki payı şüphesiz çok büyüktür. Bütün bu özgün araçların üretilmesi emekle, alın teriyle ve destekle oluyor. Bu vesileyle, bu ve benzeri projelere verdikleri desteklerden dolayı Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere ilgili Bakanlıklarımıza İlimiz adına şükranlarımı sunuyorum. Bu desteklerin karşılığını bulması konusunda, gerek kamu kurumları bünyesinde faaliyet gösteren, gerekse özel sektörde faaliyet gösteren firmalarımıza da cesaretleri, üretkenlikleri ve bu konuda yapmış oldukları yatırımlardan dolayı da ayrıca teşekkür ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadeleriyle “Türkiye Yüzyılı”na adım attığımız bugünlerde gelecekte Türkiye'mizin yıldızı daha da parlayacaktır diyoruz ve buna inanıyoruz. Türkiyemiz uluslararası arenada, her alanda kendini çok daha güçlü bir şekilde hissettirmeye devam edecektir. Savunma sanayi konusu da bu bağlamda en önde gelen konulardan birisi olmuştur. Bizim ülkemizin ve temsil ettiğimiz medeniyetin temelinde sevgi, hoşgörü, şefkat, merhamet ve yapıcı bir yaklaşım var. Öyle ki temel şiarlarımızdan birisi “İnsani yaşat ki devlet yaşasın.” şiarıdır. Aslında bütün bu araçların üretiminin temelinde de bu anlayış vardır. Caydırıcılık yoluyla insanımıza ve bütün insanlara zarar vermesi muhtemel bütün şer odaklarına karşı bir mukavemet ortaya koymaktır. Bu anlayışı tarih boyunca hakim kıldık. Bugün daha iyisini yapıyoruz. Yarınlarda inşallah çok çok iyilerini yapacağız. Cumhuriyetimizin 100. yılında elbette her zaman gönlümüzde olan aziz ecdadımızı hep hatırlıyor,hiç bir zaman unutmuyoruz. Bu vesileyle Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere aziz Şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi saygıyla, rahmetle yad ediyorum. Bu çalışmalar, aziz ecdadımıza olan minnet borcumuzun bir nebze de olsa ödenmesi anlamına geliyor. Çünkü onlar bize çok kıymetli vatan topraklarını emanet olarak bıraktılar. Bize düşen de bu emanete gözümüz gibi bakmak, her alanda üretmek, çalışmak ve bizden sonraki nesillere çok daha güçlü bir şekilde devretmektir. “Derman” aracı vatanımıza milletimize hayırlı uğurlu olsun” şeklinde konuştu.
Konuşmalarından ardından Vali Pehlivan ve Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Şeker tarafından “Derman” aracının deneme sürüşü gerçekleştirildi. Günün anısına zeytin ağacı dikildi ve hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından program sona erdi.