Mersin’in en büyük ilçesi Tarsus!
Nüfusu resmiyette 365 binlerde. Kayıt dışı nüfus ile 500 binleri bulmakta!
Yani Tarsus; 10 bin yıllık geçmişi olan bir kent.
Yine tarihi ve turistik yerleri hayli fazla..
Bu tarihi ve turistik yerlerin isimleri kent Merkezinde Dünyanın Merkezinde (Seher Kırtasiye ile İş Bankası arasında) yazılı.
Bunlar tarihi olarak St. Paul kilisesi, St. Paul kuyusu, Kleopatra kapısı , Gözlükule, Jüstinyen köprüsü (Baç köprüsü), Donuktaş Tapınağı, Roma Yolu (Antik Yol), Altından geçme,Tarsus Şelalesi’dir.
Turistik yerler ise; Eshab-ı Kehf, Makam Cami ve Hz. Danyal Kabri, Hz. Bilal-i Habeş mescidi, Ulu Cami, Eski Cami, eski Şahmeran hamamı, Kırkkaşık, Kubatpaşa medresesi, Tarihi Tarsus Eski evleri..
Hatta eksiği var, fazlası yok. Mesela burada Taşkuyu Mağarasının ismi yok. Daha sonraki yıllarda tesadüfen bir çobanın merak etmesiyle ortaya çıkarılan ve Eshab-ı Kehf dağı eteklerinde bulunan bu devasa tarihi ve turistik mekan mutlaka görülmeli.
Tarsus’ta bugünlerde Turizm haftası kutlanıyor.
Ama kent Merkezinde Antik Yolun önündeki Turizm Bürosu yıllardır kapalı. Burası geçen hafta şöyle bir elden geçirildi. Dışı boyandı. Nihayet buraya rehber veriliyor.
xx
OTELLER ZİNCİRİ AÇILIYOR
Tarsus’ta tarihi Tarsus Evlerinin bulunduğu bölgedeki butik otelleri bir şirket aldı, restoresini yaptı . Wyndham St. Paul Tarsus adı verilen bu butik oteller zinciri bugünlerde hizmete başlıyor. Sanırım yakında açılış yaparak Tarsus turizmine konaklamalı hizmet verecekler.
Bizler; dünyanın en eski yerleşim birimlerinden olan Tarsus’un kıymetini bilemedik, hala da bilemiyoruz... Bu kent öylesine eski ve değerli ki.. Ancak bazı şeyler elimizden uçup
gidince farkına varabiliyoruz..
xx
Tarsuslu iş insanları ve yöneticiler maalesef hep uyuyor..
Yada kış uykusunda!
Çünkü Turizm amaçlı değerlendirilecek olan Tarsus’taki bu tesislerle ilgilenen bir özel firma bunları alıp restoresini tekrardan yaptırdı.
Tarsus ve Mersin bunlara sahip çıkmadı, yada çıkamadı. Elin adamı geldi..
Elimizdeki değerlerin kıymetini bildi..
Biz bilemedik!
xx
Tarsus’ta eski evleri butik otel haline getiren yeni işletmecinin butik otellerinin oda sayısı 70 cıvarında. Yani her gün 150 kişiyi ağırlayabilecek kapasitede.
Tabi bu kuruluş dışarıdan turlarla kendi müşterisini kendi getireceği tezini uygularsa zarar etmez, bilakis kazanç bile sağlayacaktır.
İnşallah bu yeni işletmeci, Tarsus’luların ellerindeki değere sahip çıkmalarına vesile olacaktır.
Tarsuslu işadamlarını, kurum ve kuruluşları diğer tarihi evlere sahip çıkma adına “Güçbirliği yapmaya” çağırıyorum.
Daha geç olmadan eldekileri değerlerelim ne olur!!!
Çünkü geleceğimiz turizmde..