Haber Merkezi
Eski TSG Stadyumu önünde, Mersin 100. Yıl Kutlama Meclisi adına basın açıklaması yapan Baro Başkanı Av. Gazi Özdemir, “ Bizler “Mersin 100. Yıl Kutlama Meclisi” olarak; Atatürk, Cumhuriyet ve Mersin ortak paydasında, Cumhuriyetimizin 100. yılına yakışır bir anlayışla kutlama yapmak ve tarihe not düşmek için siyaset ve partiler üstü bir anlayışla bir araya geldik. Bütün amacımız, bu tarihi günleri Atatürk’e, cumhuriyetimize ve Mersin’imize yakışır bir şekilde idrak ederken; dünümüz, bugünümüz ve yarınlarımız için de tarihimizi bilmenin, günümüzü yorumlamanın ve ortak geleceğimizi birlikte inşa etmenin de yaşamsal önemine dikkat çekmektir. 15 Mayıs 1919’da İzmir Kordonboyu’nda işgalcilere ilk kurşunu sıkan Hasan Tahsin’den, 26 Ağustos 1922’de vatanın tertemiz bağrından düşmanı söküp atmak için “Ya istiklal ya ölüm” parolasıyla taarruz eden Mehmetçiğimize, 30 Ağustos’ta büyük bir zaferle düşmanı önüne katarak İzmir’de denize döküp 9 Eylül’de Ulusal Kurtuluş Savaşı’mızı sonlandıran her bir neferimizden, 29 Ekim 1923’te kanla ve irfanla kurduğumuz cumhuriyetimizin kurucu kadrosuna varıncaya kadar her birine sonsuza kadar borçluyuz” dedi.
“ATA’MIZA LAYIK OLMAK İÇİN HEPİMİZ BUGÜN BİR ARADAYIZ”
Baro Başkanı Özdemir, Atatürk’ün Mersin’e verdiği önemi anlatarak, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Mersin’imizin sosyal ve ekonomik yapısına, tarım ve ticaret potansiyeli ile jeopolitik konumuna çok önem vermesinin bir göstergesi olarak toplam dokuz kez Mersin’imizi ziyaret etmiştir. Bu ziyaretlerin ilki 5 Kasım 1918’de milli mücadelenin tasarlanma aşamasında Adana’dan trenle gizlice gelerek Karamancılar Konağı’nda toplantı yapmış, ordunun silahlarının teslim edilmeyip dağ köylerine gönderilmesini istemiştir. Son ziyaretini de Hatay konusundaki kararlılığını göstermek üzere 20 Mayıs 1938’de gerçekleştirmiştir. Kurtuluştan sonra 17 Mart 1923’de Tarsus’ta “Kara Fatma” lakabıyla bilinen Adile Çavuş, Atatürk’ün ayaklarına kapanarak “Bastığın toprağa kurban olayım Paşa’m” demiş, Mustafa Kemal Paşa’da eğilip kendisini yerden kaldırarak “Kahraman Türk kadını! Sen yerlerde sürünmeye değil omuzlar üzerinde yükselmeye layıksın.” diyerek Türk kadınına verdiği önemi ilk kez Tarsus’ta vurgulamıştır. Ayrıca Türk köylüsünü bilinçlendirmek için çağdaş, bilinçli ve fennî üretim yapılmasına örnek olmak üzere Silifke’de kurulmasını teşvik ettiği Türkiye’de kurulan ilk kooperatifin 1 numaralı üyesi olmuştur." durum değerlendirmesinde bulundu.
“ŞEHRİMİZİN HER KÖŞESİNDE CUMHURİYETİMİZİ YAŞAYALIM VE YAŞATALIM!”
“Mersinliler Mersin’e sahip çıkınız” diyerek bizlere büyük bir görev veren Ata’mıza layık olmak için hepimiz bugün bir aradayız. Ebedi ve ezeli önderimiz, başkomutanımız Mustafa Kemal Paşa’nın, arkasına Türk milletini alarak, emperyalizme karşı başlattığı bu haklı mücadele, dünya tarihinde eşi benzeri görülmemiş kesin bir zaferle sonuçlanmış ve kanımızı akıttığımız bu topraklar bizlere ebediyen vatan olmuştur. Bugün kurucu değerlerine sahip çıkarak ülkesini seven ve cumhuriyete inanan her yurttaşımızın üzerine düşen yegâne görev; dâhili ve harici tüm düşmanlara karşı fikren, ilmen ve gerekirse bedenen cumhuriyeti korumak olmalıdır.” İfadesini kullandı. Yüz yılı deviren üniter, laik ve çağdaş cumhuriyetimizin ikinci yüz yılının ilk adımlarına tanık olmak bizlere kısmet olmuştur. Genç cumhuriyetimizin bu yolculuğunu hep birlikte büyük bir coşku ve gururla Mersin’imizde yaşamak için valiliğimizin, belediyelerimizin ve Mersin Üniversitemizin destekleriyle bir dizi etkinlikler planlamaktayız. Sesimize ses, gücümüze güç katacak tüm sivil toplum örgütlerine, derneklere, vakıflara, meslek odalarına ve yurttaşlarımıza çağrımızdır. Gelin Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılında hep birlikte yapacağımız bu etkinliklerde bir arada olup, Tarsus’tan Anamur’a kadar şehrimizin her köşesinde Cumhuriyetimizi yaşayalım ve yaşatalım! Bu duygu ve düşüncelerle ebedi ve ezeli önderimiz Gazi Mareşal Mustafa Kemal Atatürk’ü, O’nun silah arkadaşlarını, şehit ve gazilerimiz ile isimsiz tüm kahramanlarımızı sonsuz saygı, sevgi ve minnetle anıyoruz” şeklinde konuştu.