Bakanlıklar, vatandaşı geçiştiriyor!


Muhalefet görevini yaptı ama bakanlar soru önergelerini yok saydı. Milletvekillerin elinde kalan tek denetim mekanizması olan soru önergeleri 28’inci dönemde önemini iyice yitirdi. Vatandaşların Meclis’teki temsilcisi milletvekilleri, ilgili bakanlıklara soru yöneltti. İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, Mersin başta olmak üzere vatandaşın sorunlarıyla ilgili verdiği Soru Önergelerini ve İlgili Bakanların verdiği cevapları paylaşarak, “Bakanların, verilen soru önergelerine alakasız cevaplarını kamuoyunun takdirine bırakıyoruz” dedi.

 

Tarih : 13 Kasım 2023 Pazartesi 15:56

Necdet TAŞ

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişin ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) daralan denetim yetkisi, yeni dönemde de etkisini gösteriyor. Milletvekillerinin bakanlara soru sorabildiği tek yöntem olarak elde kalan yazılı soru önergeleri, 28’inci yasama döneminde henüz işletilemedi. Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) muhalefet partilerinden milletvekilleri çeşitli alanlardan, halkın sorunlarına dair konularda çok sayıda soru önergesi veriyor. İlgili bakanlar ise önergelere çoğu zaman süresinde yanıt vermiyor, bazen hiç vermiyor, bazense verdiği cevaplar konuyla alakasız oluyor. İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) verdiği Soru Önergelerini ve İlgili Bakanların verdiği cevapları paylaştı. Milletvekili Kocamaz, “Türkiye geneli ve Mersin’in sorunları ile ilgili Bakanlıklara vermiş olduğumuz ve bir çoğu süre dolumundan sonra dönüş yapılan yazılı soru önergelerimize verilen cevapların ne derece tatmin edici olduğunu kamuoyunun takdirine sunuyorum” dedi

İŞTE VERİLEN SORU ÖNERGELERİ VE BAKANLIKLAR TARAFINDAN VERİLEN CEVAPLAR

Kocamaz ilk olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle şu soruları yöneltti;  Mersin 2 milyona yaklaşan nüfusuyla Türkiye’nin 11 büyük ili durumundadır. İlimiz, vergi gelirleri bakımından 81 ilimiz arasında 2021 yılında 7. sırada, 2022 yılında da 6. sırada yer almıştır. Her bakımdan ekonomiye önemli katkılar sağlamaktadır. Bütün bunlara rağmen kamu yatırımları konusunda Mersin ne yazık ki önemli sorunlar yaşamaktadır. Yıllardır aktarılan yetersiz kaynaklar nedeniyle, Mersin’de bazı kamu yatırımlarını ya tamamen durdurmuş ya da durma noktasına gelmiştir. Bu kapsamda, verilen sözlere rağmen bazı kamu yatırımları da zamanında hizmete açılamamıştır. Bu bilgiler ışığında, Bakanlık olarak Mersin’de toplam kaç adet kamu yatırımı projesi yürütülmektedir? Bu yatırımlar içinde tarihinde veya söz verildiği halde tamamlanamayan toplam kaç adet yatırım proje bulunmaktadır? Bu kamu yatırımı projelerinin karakteristik özelliği ve ilçelere göre dağılımı, hangi şekildedir? Bakanlık olarak 2023 yılı içinde Mersin’de hizmete açmayı düşündüğünüz kamu yatırımları var mıdır? Var ise bu kamu yatırımları hangi yatırımlardır?” Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından ise şu cevap verildi; “Bakanlık ile Bakanlığımıza bağlı, ilgili ve ilişkili kurum/kuruluşlar tarafından Mersin ili için planlanan proje ve yatırımlar zamanında tamamlanarak hizmete alınmıştır. Bakanlığımızca planlanan proje ve yatırımlardan yapımı devam edenlerin ise öngörülen bitiş tarihlerinde tamamlanarak hizmete alınması için gerekli çalışmalar titizlikle sürdürülmektedir. Bakanlığımız tarafından yürütülen çeşitli proje ve yatırımlar ile söz konusu proje ve yatırımların durumlarına ilişkin bilgilere Strateji ve Bütçe Başkanlığı'nın internet sitesinde yer alan yıllık Yatırım Programlarından ve Bakanlığımız bağlı, ilgili ve ilişkili kurum/kuruluşlarımızın internet sayfalarında yayımlanan yıllık faaliyet raporlarından erişilebilmektedir.”

HIZLI TRENLERDE DOLULUK ORANI ÇOK YÜKSEKMİŞ

TCDD tarafından Yüksek Hızlı Tren ücretlerine yapılan zamlarla ilgili olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle, “TCDD, Yüksek Hızlı Tren (YHT) biletlerine bu yıl içinde yeni bir zam daha yapmıştır. Bu zam sonrası Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren bilet fiyatı yüzde 33, Ankara-Eskişehir bilet fiyatı da yüzde 65 artmıştır.  Yüksek Hızlı Tren fiyatına daha önce yılbaşında yüzde 15 ve Temmuz ayında da yüzde 30 oranında zam yapılmıştı. Böylece yeni zamla birlikte, 323 TL olan Ankara-İstanbul Yüksek Hızlı Tren bilet fiyatı 430 TL’ye yükselmiştir. Bu bilgiler ışığında; Yüksek Hızlı Tren bilet fiyatlarına yapılan yüksek zamlar hangi gerekçelere dayanarak yapılmıştır? Maliyetler mi artmıştır? Yoksa TCDD’nin yolcu garantili zararını kapatmak amacıyla mı yapılmıştır? Memura, işçiye, emekliye ve asgari ücretli kesimlere yapılmayan oranlardaki zamlar TCDD tarafından Yüksek Hızlı Tren bilet fiyatlarına yapılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Yapılan bu zamlar ekonomik midir? Psikolojik midir?  Yüksek Hızlı Treni genelde yüksek uçak biletleri nedeniyle emekliler, dar gelirliler, işçiler, memurlar ve öğrenciler kullanmaktadır. Bu yolcu kesiminin gelir düzeylerini dikkate alarak yapılan zamları geri çekmeyi düşünüyor musunuz? Bu konuda bir çalışmanız var mıdır?” diye sordu. Kocamaz’ın sorduğu sorduğu soruları geçiştiren Ulaştırma Bakanlığı’ndan şu cevap geldi; “Yüksek Hızlı Trenlere, hızlı, dakik ve güvenilir olması bakımından halkımızın talebi oldukça yüksektir. Doluluk oranları yüzde 90’ları aşan Yüksek Hızlı Trenler ile Ankara, Eskişehir, Bilecik, Sakarya, Kocaeli, İstanbul, Konya, Karaman, Sivas, Kırıkkale, Yozgat İllerimiz en hızlı şekilde birbirine bağlanmaktadır.”

BİZE DEĞİL MALİYE VE HAZİNE BAKANLIĞI’NA SORUN

Yine akaryakıt zamlarıyla ilgili Ticaret Bakanı Ömer Bolat tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle, “Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK)’in sesine kulak vererek, ulaştırma sektöründe yer alan esnafa ticari akaryakıt sağlamayı ve bu şekilde az da olsa maliyetleri düşürmeyi planlıyor musunuz? Bu konuda bir çalışmanız var mıdır? Bu konuda nakliye sektörü ve çiftçiler sizden müjdeli bir haber bekliyor. Aksi taktirde üretim yapılamaz, nakliyeciler de ürünleri taşıyamaz hale gelecektir. Bu kesim için de ticari akaryakıt sağlanması konusunda bir çalışmanız var mıdır?” Kocamaz’ın soru önergesine cevap veren Ticaret Bakanlığı, topu Hazine ve Maliye Bakanlığı’na atarak, “Bakanlığımız, esnaf ve sanatkârları destekleme, esnaf ve sanatkârların sorunlarını tespit etme, çözüm önerileri geliştirme ve ilgili kurumlar nezdinde girişimde bulunma görevlerini yerine getirmektedir. Bu kapsamda söz konusu önergede yer alan hususlar Bakanlığımız görev alanı çerçevesinde bulunmamakla birlikte, konunun Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından incelenmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir” şeklinde cevap verdi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA