İl Milli Eğitim Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Hayat Boyu Öğrenme Birimine bağlı kurumlarda bin 50 farklı alanda toplam 17 bin 52 kurs açılırken, açılan bu kurslardan 293 bin 541 kişi faydalandı ve faydalanmaya devam ediyor. Ayrıca kurslara katılan vatandaşların istihdamı da takip edilirken, 9 bin 662 kişi istihdam edildi ya da kendi iş yerini açtı. Bunun yanında Mersin'de Açık Öğretim Okullarında halen kayıtlı 29 bin 321 öğrenci bulunurken, Hayat Boyu Öğrenme Kurumlarında açılan 'destekleme ve yetiştirme' (üniversiteye hazırlık) kurslarına katılan 740 öğrenciden 366'sı üniversiteye yerleştirildi.
“İNSANIN ÖĞRENME ÇABASI HİÇ BİTMEMELİ”
Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, hayat boyu öğrenme için kurumlarda çok güzel çalışmalar yapıldığını belirterek, "İnsanın öğrenme çabası hiç bitmemeli. Emekli olmak sadece bir iş alanındaki görevinizin son bulması. Öğrenme ve öğretme çabamız hayat boyu devam etmeli. Bu kurslarımızın sadece emekliler için düşünülmesini istemiyorum. Hepimizin değişik birçok yeteneği var. İster hobi olarak ya da yeteneklerinizi geliştirip bir iş sahibi olmak için kurumlarımızdaki kurslara katılabilirsiniz. 15 hayat boyu öğrenme kurumumuzun tamamında Sıfır Atık Kütüphaneleri ve Kitap Kafe’ler faaliyete geçirilmiştir. Hayat boyu öğrenme kurumlarımızda israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılıp değerlendirilmesinden yola çıkarak tamamı atık malzemelerle üretilen ürünlerin sergileri ilimizin farklı ilçelerinde gerçekleştirilmiş olup; yeni sergiler için planlamalar devam etmektedir. Mersin Hayat Boyu Öğrenme Birimi olarak faaliyete geçirdiğimiz ‘Mobil Kurs Merkezi’ ile tüm vatandaşlarımıza ulaşmak, kurslarımıza erişemeyen hiçbir vatandaşımızın kalmaması hedeflenmiştir. Tüm ilçelerimizde gezici olarak hizmet vermeye başlayan Mobil Kurs Merkezimiz, dezavantajlı bölgelerde kurslar açılmasına olanak sağlarken kurumlarımızın ve kurslarımızın tanıtımında ve vatandaşlarımıza ulaşmasında etkili olmaktadır” dedi.
E- KİTAP YAYIMLARI SÜRÜYOR
Hayat boyu öğrenme kurumları tarafından ‘Yiyecek İçecek Hizmetleri’ ve ‘Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri’ alanlarında hazırlanan e-kitaplarının yayımlandığını ifade eden Durmuş, “Modüler programlarda bulunan diğer kurs alanları ile ilgili çalışmalarımız devam etmekte olup yayımlarımıza web sitelerimizden ulaşılabilmektedir. Türkiye'nin ilk ve tek nükleer santrali olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali Şantiye sahası için İl Müdürlüğümüzce 11 kurs programı yazılmış ve Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Modüler Programa tanımlanmıştır. Halen Akkuyu NGS'de hayat boyu öğrenme kursları açılmaya devam ediyor. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kullanılmayan köy okulları "Köy Yaşam Merkezi" olarak faaliyete geçirilmiş ve yeniden kullanıma açılmıştır. Mersin hayat boyu öğrenme kurumları tarafından ilimizde bulunan Köy Yaşam Merkezlerinin tamamında kurslar devam etmektedir. Proje kapsamında, halk eğitimi merkezlerimizdeki usta öğreticilerimiz ve kursiyerlerimiz her hafta başka bir köye/mahalleye giderek çocuklarımızın ve vatandaşlarımızın saç bakımları ve kişisel bakımlarını gerçekleştirmektedir. Çalışsın Eller, Yensin Lezzetli Yemekler etkinliği kapsamında Yenişehir Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğümüzde bulunan Aşçılık atölyesinde vatandaşlarımız için her hafta farklı bir yemek öğrenme etkinliği düzenleniyor. Mersin hayat boyu öğrenme kurumları olarak bölgemizde ilk ve tek olarak "Bağlama Yapımı ve Tamir Kursu", "Çömlekçilik Kursu", "Muz Lifi İşlemeciliği Kursu", "Dondurma Üretim Elemanı Kursu", "Yumurta Tavuğu Yetiştiriciliği Kursu", "Ekmekçilik Kursu", "Fotovoltaik Güneş Panelleri Kurulumu ve Hibrit (Güneş ve Rüzgar) Sisteme Entegrasyonu Kursu", "Paralimpik Sporcularımız için Taekwondo Kursu" vb. kurslarımız açılmaktadır” dedi.