Haber Merkezi
Geçen hafta Hatay’da bir prefabrik evde elektrikten çıkan yangında iki çocuğun yaşamını yitirmesinin ardından, uzmanlar tarafından mevzuata aykırı, mühendislik tekniğine uygun yapılmayan tesisatlar sebebiyle yangınlar çıktığını dile getiren CHP’li Kış, konunun acilen ele alınması gerektiğine dikkat çekti. 6 Şubat depremlerinin üzerinden 1 sene geçmesine rağmen, barınma sorunu ve birçok sorunun çözülemediğine vurgu yapan milletvekili Kış, Türkiye’deki binalarda deprem sonrasında yaşanacak herhangi bir yangına karşı güvenlik önlemlerinin yeterli seviyede olmadığını belirtti.
“ELEKTRİK TESİSATLARI ACİL DENETİMDEN GEÇİRİLMELİ”
Deprem bölgelerinde kurulan konteyner ve çadırlarda ısınma amacıyla kullanılan elektrikli aletlerden kaynaklı yangınların çoğaldığını ve ölümler gerçekleştiğine dikkat çeken Kış, buralara elektrik verilen tüm tesisatlarının acilen denetimden geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Hükümetin sorumluluğunda ki denetim, planlama ve altyapıdaki yetersizliğin olası bir depremde acı sonuçlar doğuracağı uyarısını yapan CHP’li Kış, hükümeti bu konuda önlem almaya davet etti. Kış, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a verdiği yazılı soru önergesinde şu ifadelere yer verdi: “Türkiye için sık sık büyük deprem uyarısı yapılırken, olası bir afette, mesela İstanbul’da yaşanacak bir depremde, yaşanacak yangın ve patlamalar için ne gibi tedbirler alındığı da bilinmemektedir. Yalnızca olası bir İstanbul depreminde bile, elektrik, doğalgaz ile ısınma başta olmak üzere, pişirme araçlarından kaynaklanacak çok sayıda yangın ve patlama oluşacağı uzmanlar tarafından gündeme getirilmektedir. 6 Şubat depremlerinin hemen ardından Elektrik Mühendisleri Odası, geçici barınma alanlarının elektrik ihtiyaçlarının karşılanması adına, kullanılacak elektrik tesisatının can ve mal güvenliği açısından ilgili mevzuat ve standartlar doğrultusunda tesis edilmesi uyarısını yapmış ve konuyla ilgili defalarca detaylı açıklamalarda bulunmuştur.”
“İHMALİ OLANLAR TESPİT EDİLMİŞ MİDİR?”
Tüm tesisat uygulamaları, binalar, deprem öncesi ve sonrası olmak üzere incelenmeli ve ilgili oda, kurum ve kuruluşlar ile acilen iş birliği yapılmalı diyen Kış, Cumhurbaşkanı Yardımcısına şu soruları yöneltti; “Hatay’da prefabrik evde çıkan yangında ihmali olanlar tespit edilmiş midir? Deprem bölgesindeki prefabrik evler, çadırlar, konteynerlerde, elektrik tesisatları kurulurken ilgili mevzuat ve düzenlemeler dikkate alınmış mıdır? Yönetmelik ve standartlara uygun kurulmuş mudur? Gerekli güvenlik önlemleri sağlanmış mıdır? Konteyner veya çadırların elektrik tesisatı için ne kadar elektrik yüküne ihtiyacı olduğu belirlenmiş midir? Bu yük hesaplanarak, elektrik tesisatının kapasitesi belirlenmiş midir? Elektrik tesisatının, hava koşullarından etkilenmesine karşı, elektrik tesisatı için uygun koruma yöntemleri uygulanmış mıdır? Elektrik tesisatının kurulumu, bakımı yetkililer, elektrik mühendisleri tarafından mı yapılmıştır? Elektrik Mühendisleri Odası’nın, deprem bölgesine kurulacak çadır ve konteyner kentlere güvenli biçimde elektrik verilebilmesi için göreve hazırız çağrısı ve yazılı başvurusu dikkate alınmış mıdır? Türkiye’de ki binaların yüzde 95’inin deprem sonrası çıkabilecek yangınlara karşı hazırlıksız olduğu doğru mudur? Olası bir deprem sonrası binalarda yangınlardan korunmak için alınan tedbirler nelerdir? Olası bir İstanbul depremi kamuoyunun gündeminde iken, deprem sonrası alınacak önlemler gereği, İstanbul’da yaşanacak yangın ve patlamalar için herhangi bir önlem alınmış mıdır? Doğalgaz, elektrik, ısıtma kazanları, jeneratörler ve gaz tesisatları için erken uyarıcı ve gaz/akım kesici sistemler uygulanacak mıdır?”