Haber Merkezi
Akdeniz Belediyesi’nin yenileyip sanat galerisine dönüştürdüğü eski Muhakemat binasında organize edilen sergi ve ödül törenine Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, AK Parti Akdeniz İlçe Başkanı Mehmet Ali Can, Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, Akdeniz İlçe Milli Eğitim Müdürü Âdem Şimşek, öğretmenler ve yarışmada dereceye giren ve eserleri sergilenen öğrenciler katıldı.
“BU DÜNYANIN DA BİR CANI VAR”
Ödül töreni öncesi konuklara hitap eden Başkan Gültak, belediye olarak 3 sene önce geleneksel balık festivali ile adını tüm Türkiye’nin duyduğu Karaduvar Mahallesi sahiline, tamamen geri dönüşüm malzemeleri kullanılarak yapılan sardalye heykeli ve kayığı hatırlattı. Sağlıklı bir doğa ve çevrenin önemine dikkat çeken Başkan Gültak; “Maalesef her taraftan herkes bir şeyler atıyor. Bu dünyanın da bir canı var, cansız değil bu dünya. Bakmazsanız dünyaya o da size bakmaz. Bugün hava kirliliğinden, havanın ısınmasından, ozonun delinmesinden bahsediyoruz. İklimler kaydı diyoruz. Peki, bunun sonu nereye gidecek? Böyle devam ederse ileride yaşanmaz bir dünyamız olabilir” dedi.
“Yaşanılır bir dünya için hepimize görev düşüyor”
Projeyi hayata geçiren paydaşlara teşekkür eden ve geri dönüşüm malzemelerinden renkli eserler ortaya çıkaran öğrencileri tebrik eden Başkan Gültak, temiz ve sağlıklı çevre noktasında kentsel dönüşümün öneminin de altını çizdiği konuşmasında; “Akdeniz’de kentsel dönüşüme önem ve öncelik verdik. Ne alaka diyeceksiniz? Bizim bölgemizde ağırlıklı olarak kömür ve odun yakılıyor. Fosil yakıtları kullandığınız zaman karbon monoksit değerleri çok fazla. Zehirli havayı soluyorsunuz. Bu nedenle kentsel dönüşüm ve beraberinde doğalgazı önemsiyoruz. Dolayısıyla yaşanılır bir dünya için hepimiz üzerimize düşen görev ve sorumluluğu yerine getirmeliyiz” diye konuştu. Serginin organize edildiği eski Muhakemat binasının geçmişinden de bahseden Başkan Gültak; “Burası Mersin’in en güzel binalarından birisi. Göreve gelince restorasyonuna başladık, bitirdik ve kentimizin kültür ve sanat hayatına kazandırdık. Çünkü tarihimize, geçmişimize sahip çıkmamız lazım. Dolayısıyla bu tarihi binamızda bu tür etkinliklerimiz devam edecek” ifadelerini kullandı.
“ALACAKLARIMIZ İSTEK DEĞİL İHTİYAÇ OLSUN”
Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş da konuşmasında, son yıllarda atıkların geri dönüşümüyle ilgili ciddi bir kamuoyu gündemi oluştuğunun altını çizerek, “Çünkü sınırsız bir ihtiyaç ve talep doğrultusunda alım gerçekleştiriyoruz. Bu alımlar neticesinde de atıkların çokluğuna zemin oluşturuyoruz. Bu konuda silkelenip, kendimize gelip alacak olduğumuz ürünlerin istek değil ihtiyaç olmasını dikkate alarak ve bugün dünyanın birçok yerinde bizim israf ettiğimiz ürünleri, kullanmak için ihtiyaç sahibi olan insanları da göz önünde bulundurarak, önceliğimiz atık oluşturmamak olmalı. Ondan sonra ileriye dönüşüm, olmadı geri dönüşüm aşamasına geçmemiz gerekiyor” dedi.
BİRBİRİNDEN FARKLI 43 ESER FİNALE KALDI
Konuşmaların ardından dereceye giren birbirinden farklı eserlere imza atan öğrencilere ödülleri takdim edildi. Geri dönüşümün önemi ve atıkların farklı alanlarda kullanımı konusunda farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen yarışmaya kent genelindeki ortaöğretim kurumlarında öğrenim veren 35 farklı okuldan 132 öğrenci başvuru yaparak farklı eserler gönderdi. Komisyonunun değerlendirmesi sonucunda 20 okuldan 43 eser finale kalarak sergilenmeye değer görüldü.