AHKİB, 34 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi


Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (AHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Tekin, mayıs ayında 34 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini açıkladı. Geçen yılın aynı dönemine göre ihracat performansında yüzde 3 oranında artış yakaladıkları belirten Başkan Gürkan Tekin, bu dönemde en fazla bayan dış giyim ve bay dış giyim ihracatı gerçekleştirdiklerini kaydetti.

 

Tarih : 27 Haziran 2024 Perşembe 10:43

Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün mayıs ayında 1,64 milyar dolar ihracat değerine ulaştığını, geçen yılın aynı dönemine göre ihracat performansının yatay seyrettiğini vurgulayan Başkan Gürkan Tekin, finansmana erişim, maliyetlerdeki artışlar ve kur seviyesinden kaynaklı nedenlerden dolayı yaşanan sıkıntıların derinleştiğini söyledi. Döviz kurunun düşük kalmasından dolayı ihracatçı firmaların karlılık oranının dip seviyelere indiğini dile getiren Başkan Gürkan Tekin, “Pandemi sonrasında Türkiye, coğrafik konumunun sağladığı kısa süreli terminden dolayı avantaj sağlamıştı. Fakat şu an artan maliyetler ve kur seviyesinden dolayı Uzak Doğu ülkeleri ile rekabet edemez hale geldik. Maalesef ihracat pazarlarımızı Uzak Doğu’lu rakiplerimize kaptırıyoruz.” dedi.

“PAKİSTAN VE HİNDİSTAN DA KONFEKSİYON ÜRETİMİNE YÖNELDİ”

Giderek sertleşen rekabet ortamında Türk hazır giyim ve konfeksiyon firmalarının düşük maliyetli üretimi sağlayacak yatırımlarda Kuzey Afrika’ya yöneldiğine dikkati çeken Başkan Gürkan Tekin, maliyet avantajlarına sahip bu ülkelerde yatırım arayışının hızlandığını ifade etti. Pakistan ve Hindistan’da kumaş üretici firmaların konfeksiyon üretimine de başladığını kaydeden Başkan Gürkan Tekin, bu durumun Türkiye’nin aleyhine işleyeceğini, bu ülkelerle rekabet etme şansı olmadığını belirtti. Başkan Tekin, enflasyon, kur ve faiz sarmalından en çok etkilenen sektörlerin başında gelen hazır giyim ve konfeksiyon sektörü için kısa vadede işletmelerin ayakta kalabilmesi için devlet desteklerinin artırılması, orta ve uzun vadede de markalaşma ve katma değerli üretimi artıracak destek mekanizmalarının devre alınması gerektiğini belirtti. AHKİB’in mayıs ayı ihracatını ürün grupları ve ülkelere göre değerlendiren Başkan Gürkan Tekin, şunları söyledi: “Yılın 5’inci ayında 3 bin 838 ton ürünü uluslararası pazarlarda değerlendirdik. En fazla bayan dış giyim, bay dış giyim ve diğer hazır eşya ihraç ettik. Bu ürün grupları bölge ihracatımızın yüzde 86’sını oluşturdu. Bayan dış giyimde 17,9 milyon dolar, bay dış giyimde 6,4 milyon dolar, diğer hazır eşyada 3,7 milyon dolar değere ulaştık. Mayıs ayında en fazla ihracat yaptığımız ülkeler listesinde Hollanda, Almanya ve Fransa ilk üç sırada yer aldı. Hollanda’ya 17,2 milyon dolar, Almanya’ya 3,3 milyon dolar, Fransa’ya 1,8 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Söz konusu dönemde ihracat hacminde en yüksek performansı Hollanda, Suudi Arabistan ve KKTC pazarlarında yakaladık. Yüzde 112 artış sağladığımı Hollanda’yı yüzde 54 artış ve 1,17 milyon dolar değer ile Suudi Arabistan, yüzde 51 artış ve 555 bin dolar değer ile KKTC takip etti.” 

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi




 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA