AKİB’in 6 aylık ihracatı 8,57 milyar dolar!


Haziran ayında 1,2 milyar dolar ihracat gerçekleştiren Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) 2024 yılının ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artış sağlayarak 8,57 milyar dolar dış satım değerine ulaştı. AKİB Koordinatör Başkanı Fatih Doğan, 2024 yılı Ocak-Haziran döneminde en yüksek değerleri kimya, demir-çelik ve hububat, bakliyat sektörlerinde elde ettiklerini, en fazla ihracat yaptıkları ülkelerin ise Irak, Hollanda ve ABD olduğunu belirtti.

 

Tarih : 5 Temmuz 2024 Cuma 11:42

AKİB Koordinatör Başkanı Fatih Doğan, Akdeniz bölgesinin tarımsal üretim ve sanayi ürünlerini uluslararası pazarlara en yüksek değerlerde ihraç eden AKİB ihracat ailesinin yılın ilk yarısında Türkiye’nin 125,4 milyar dolarlık ihracatına yüzde 7,9 oranında destek verdiğini bildirdi.

KİMYA SEKTÖRÜ AKİB’İN İHRACATINI SIRTLADI

Uluslararası alandaki çatışma, jeopolitik risklere ve ticaretteki zorluklara rağmen ihracatı artırmak için olağanüstü gayret gösterdiklerini dile getiren Başkan Doğan yılın ilk yarısında ihracatta yakaladıkları başarıları ikinci yarısında da sürdürmenin gayreti içinde olduklarını açıkladı. AKİB’in 2024 yılı Ocak-Haziran ayları arasındaki ihracatını bağlı Birliklere göre değerlendiren Başkan Doğan, “Yılın ilk yarısında en fazla ihracatı yüzde 50 artış ve 3,01 milyar dolar değer ile Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz gerçekleştirdi. Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliğimiz yüzde 21 artış ve 1,9 milyar dolar değer ile ikinci, Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz yüzde 8 artış ve 1,01 milyar dolar değer ile üçüncü sırada yer aldı. Yine Ocak-Haziran döneminde Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğimiz yüzde 1 artışla 894,9 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliğimiz yüzde 1 artışla 552,6 milyon dolar, Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğimiz yüzde 3 düşüşle 527,9 milyon dolar, Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliğimiz yüzde 16 artışla 184,9 milyon dolar, Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğimiz yüzde 5 artışla 178,7 milyon dolar ihracata imza attı.” dedi.

“EN GÜÇLÜ ARTIŞLAR SLOVENYA, MALTA VE MISIR PAZARLARINDA”

İhracat ana pazarları Avrupa Birliği, Orta Doğu, Afrika, Bağımsız Devletler Topluluğu olan AKİB’in yılın ilk yarısındaki ihracat performansını ülkelere göre ele alan Başkan Doğan, Slovenya, Malta, Mısır, Hollanda, ABD, Belçika ve Fas pazarlarında ihracat hacminde önemli artışlar sağladıklarını vurguladı. Başkan Doğan şunları söyledi: “Ocak-Haziran ayları arasında en fazla ihracat yaptığımız ülkeler listesinde yüzde 5 artış ve 670,8 milyon dolar değer ile birinci sırada yer aldı. Bu ülkeyi yüzde 84 artış ve 532,9 milyon dolar değer ile Hollanda ikinci sırada, yüzde 79 artış ve 504,9 milyon dolar değer ile ABD üçüncü sırada takip etti. Yılın ilk yarısında ihracat hacminde en güçlü artışları yakaladığımız ülkelerin başında yüzde 1.113 artış ve 172,1 milyon dolar değer ile Slovenya yer aldı. Bu ülkeyi yüzde 235 artış ve 143,2 milyon dolar değer ile Malta, yüzde 142 artış ve 455 milyon dolar değer ile Mısır takip etti.” Koordinatör Başkanı Fatih Doğan, AKİB’in son 12 aylık ihracatının yüzde 8 artışla 17,52 milyar dolar düzeyine ulaştığını belirterek ihracat ailesinin talep, öneri ve beklentilerinin karşılanması halinde ihracat rakamlarını daha yukarılara taşıyacaklarını ifade etti.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA