Bugüne kadar niye aklınıza gelmedi?


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belediyelerin SGK’ya olan borçlarının tahsili konusundaki açıklamalarına sert yanıt veren CHP Grup Başkanvekili ve Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, “Bugüne kadar niye aklınıza gelmedi? Ha CHP kazandı, Cumhuriyet Halk Partisi kazandı, kamu alacaklarını tahsil etmek aklınıza geldi çünkü o güne kadar belediyenin kasası ile genel yönetimin, merkezî yönetimin kasası aynıydı. Bu olacak şey mi? iktidarın yapmadığı birçok şeyi Mersin’de, Adana’da, İstanbul’da, Ankara’da bu Belediye Başkanları yapıyor. Çalıştırmayacaksın ve ondan sonra “Bu ülkeyi adaletle, -partinin adı da adaletle başlıyor- yönetiyorum.” diyeceksin, olmaz arkadaşlar. Mersin milletvekili, Adana milletvekili birçok milletvekilleri var, onlar da bu hizmetleri alıyor, bu adaletsizliğe onların da isyan etmesi lazım” dedi.

 

Tarih : 26 Temmuz 2024 Cuma 12:14

Necdet TAŞ

CHP Grup Başkanvekili ve Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belediyelerin SGK’ya olan borçlarının tahsili konusundaki açıklamalarına sert yanıt verdi. Konuyla ilgili TBMM’de söz alan Başarır, “Belediyelerimizin vergi ve Sosyal Güvenlik Kurumu prim borçları... Cumhurbaşkanı grup konuşmasında “Ben bu paraları tahsil edeceğim.” dedi. Bugün de Sayın Bakan, Çalışma Bakanı “96 milyarlık ihbarnameleri ödeme taleplerini yolladık.” dedi. Şimdi, ben Cumhurbaşkanına, AKP grubuna, Sayın Bakana sormak isterim: Yirmi yıllık yerel yönetimlerdeki iktidarınızda yani 2004'ten 2024'e kadar ya da 2019'a kadar Bursa Belediyesine böyle bir yaptırım uyguladınız mı? Yirmi yıl sonra Bursa Belediyesini 2004'ten bugüne kadar AKP yönetirken Mustafa Bozbey, Cumhuriyet Halk Partisi 2024'te kazandı. Peki, ne kadar prim ve vergi borcu devredildi? 4,5 milyar. Şimdi, yirmi yıldır 4,5 milyarı ondan tahsil etmeyen AKP iktidarı suçludur. Bakanlar görevini yapmamıştır, Cumhurbaşkanı da görevini kötüye kullanmıştır o zaman. Geliyorum Uşak Belediyesine -ya, belki yetmiş yıldır biz yönetmiyoruz 1 milyar; Uşak Belediyesi, bakın büyükşehir belediyesi değil; niye tahsil etmediniz? Ankara Keçiören Belediyesi 1 milyar 200 milyon; biz yönetmemişiz, niye aklınıza gelmedi?” diye sordu.

“MERSİN VE ADANA MİLLETVEKİLLERİNİN İSYAN ETMESİ LAZIM”

“Bugüne kadar niye aklınıza gelmedi? Ha CHP kazandı, Cumhuriyet Halk Partisi kazandı, kamu alacaklarını tahsil etmek aklınıza geldi çünkü o güne kadar belediyenin kasası ile genel yönetimin, merkezî yönetimin kasası aynıydı. Bu olacak şey mi? Sonra şu ne demek: “Prim borçlarını ödesin de emekliye para verelim.” Buna benzer bir şey söyledi Cumhurbaşkanı. Ben sormak isterim: Kur korumalı mevduat adı altında bir avuç zengine 1,2 trilyon parayı verirken emekliyi düşünmediniz mi? Ben sormak isterim: 50 şirketten almadığınız vergi 600 milyar, emekliyi düşünmediniz. Ben yine sormak isterim: Ya, 86 milyar lira deprem vergisi toplandı, emekliyi, depremzedeyi düşünmediniz ama bu belediyeleri CHP kazandıktan sonra “Ya, dur bakayım, bizim 20 yıllık prim borcu alacağımız varmış.” dediniz. Bunun adı nedir?” diye soran Başarır, “Ben buna siyasi anlamda bir tanımlama koyamıyorum ama ahlaksızlık bu. Niye? Hesaplara el konulacak, mahalle mutfakları kapatılsın, Halk Ekmekler kapatılsın, dershaneler kapatılsın, yurtlar kapatılsın, öğrencilere burs verilmesin, çiftçiye yardım edilmesin. Bakın, şu iktidarın yapmadığı birçok şeyi Mersin’de, Adana'da, İstanbul'da, Ankara'da bu Belediye Başkanları yapıyor. Çalıştırmayacaksın ve ondan sonra “Bu ülkeyi adaletle, -partinin adı da adaletle başlıyor- yönetiyorum.” diyeceksin, olmaz arkadaşlar. En başta hepiniz, AKP Grubunda, bu belediyelerin görev yaptığı yerlerde, Mersin milletvekili, Adana milletvekili birçok milletvekilleri var, onlar da bu hizmetleri alıyor, bu adaletsizliğe onların da isyan etmesi lazım, Sayın Başkan, değerli milletvekilleri. Ve söylüyorum: Eğer ki sen bu icrayı yapıyorsan Bursa Belediyesinin 4,5 milyar borcunu ödeyeceksin Sayın Cumhurbaşkanı, ödeyeceksin, 20 yıldır almamışsın, Uşak Belediyesinin 1 milyar borcunu ödeyeceksin, yirmi yıldır, 30 yıldır icra takibi yapmamışsın, Keçiören Belediyesinin 1,2 milyar vergi prim borcunu ödeyeceksin, almamışsın çünkü CHP kazandıktan sonra aklına geliyor. Ben 85 milyona şikâyet ediyorum, o illerde, ilçelerde, büyükşehirlerde yaşayan tüm yurttaşlarımıza şikâyet ediyorum. AKP’ye, MHP’ye, CHP'ye oy veren fark etmez” ifadelerini kullandı.

“GELİN, BU VAHŞETE SON VERELİM”

Konuşmasında sokak hayvanları konusuna da değinen Başarır, “İkinci bir konu, sokak hayvanları, Hayvan koruma yasası görüşülüyor; tartışırız, direniriz, hiç sorun yok; İç Tüzük ve Anayasa’nın verdiği tüm hakları da kullanırız Hiç sıkıntı yok ama bakın, bu ülkedeki temiz dilden bahsediyorsunuz; çok doğru. Siyasetçilerin hepsi temiz bir dil kullanacak. Mustafa Elitaş kim? Herhâlde AKP Genel Başkan Vekili değil mi? Doğru mu Sayın Başkan? Bilmiyorum ben ya da Genel Başkan Yardımcısı. Bakın, kullandığı cümleyi söylüyorum: “Hayvanseverler dört ayak üzerinde yürüyerek, köpek gibi havlayarak gösterilerini yapmak yerine sorumluluk sahibi olsunlar.” Vallahi, hiçbir dört ayaklı canlı bu hakareti yapacak kadar küçülmez, küçülmez. “Temiz bir dil kullanalım.” diyoruz dünden beri. Ya, anketlere bakıyor musunuz Sayın Başkan, değerli milletvekilleri? Daha yeni, bugün bir anket daha açıklandı. Türkiye’nin büyük çoğunluğu, AKP’ye, MHP’ye oy veren seçmenin çok büyük bir çoğunluğu bu yasaya “hayır” diyor ve ona rağmen de direniyorsunuz. Hadi direndiniz, siz direndiniz ama bu yasaya karşı direnenlere hakaret etme hakkınız yok, partilere kızma hakkınız yok, eylem yapanlara kızma hakkınız yok ve bir daha Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına… Sorumluluk sahibi olan bir parti olarak çekin bu yasayı, çekin bu yasayı, ne Meclisi ne ülkeyi germeyin. Bu yasa doğru bir yasa değil. Tüm sorumluluğu yine belediyelere vereceksiniz, hayvanları bir yerde toplayacaksınız, bunu belediyeye yaptıracaksınız.  Toplamadan sonraki durum hiç belli değil ve bunları yaparken bütçenin ve harcamaların tamamını belediyelere yükleyeceksiniz, olmaz, olmaz, olmaz. Bakın, bu konuda anlaşma, uzlaşma olamaz ve bu yüzden de Cumhurbaşkanı gelip dün burada, Mecliste kesin ve kesin talimat verecek, vermesin, oturup bir sefer gruplar sağduyuyla, aklıselimle bir düşünsün, gerçekten bu yasa nereye götürüyor ülkeyi? Çünkü mantıklı bir tarafı yok. O yüzden, bence saray sizleri değil, sizler sarayı gidin ikna edin, “Bu yasa yanlış bir yasa.” deyin, “Toplumun büyük çoğunluğu karşı.” deyin, “Partilerin büyük çoğunluğu karşı.” deyin. Gelin, bu vahşete son verelim ve vicdan… Huzurlu bir şekilde Meclis tatile girsin” dedi.

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA