Sağlık hizmeti ulaşılamaz oldu!


Mersin Vergi Dairesi’nin kurumda çalışan memurlar için Tarsus Amerikan Hastanesi’nde yüzde 20 sağlık hizmeti taahhütnamesi imzalamasına tepki gösteren BES Mersin Şube Başkanı Kemal Göçmen, “İktidar tarafından sağlıkta dönüşüm olarak sunduğu bu düzenlemeler sonucunda, sağlık geniş toplum kesimleri açısından ulaşılamaz duruma gelmiştir. Sağlık hakkının kullanılmasının içinden çıkılmaz hale gelmesi, başta yandaş sendikalar olmak üzere bir takım kurum ve kuruluşları bu hakkın kullanılmasında özel sağlık kuruluşlarıyla özel hukuk geliştirme ve çürümeye yol açmış durumdadır” dedi.

 

Tarih : 12 Ağustos 2024 Pazartesi 13:44

Neşet TORUN

Mersin Vergi Dairesi’nin kurumda çalışan memurlar için Tarsus Amerikan Hastanesi’nde yüzde 20 sağlık hizmeti taahhütnamesi imzaladı. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Büro Emekçileri Sendikası (BES) Mersin Şube Başkanı Kemal Göçmen uygulamaya tepki göstererek, “Temel insan hakları içinde sayılan sağlığa erişim hakkı, iktidarın kamusal sağlık ve kamusal emeklilik ile ilgili yaptığı düzenlemelerle piyasa koşullarına açılmış ve yapılan düzenlemeler sağlıkta devrim paketiyle topluma sunulmuştur. Sağlık hakkının piyasalaştırılması ve kamusal emekliliğin ortadan kaldırılmasını düzenleyen bu yasaların tartışıldığı süreçte KESK ve bağlı sendikalar olarak bizler, yapılan bu düzenlemelerin sağlık hakkının ortadan kaldırılacağı ve kamusal emekliliğinin tasfiye edileceğini söyledik ve yapılan düzenlemelere bir kısım eylem ve etkinliği hayata geçirdik. Ancak o günün koşullarında iktidar bu düzenlemeleri, yandaş sendikaların desteğiyle hayata geçirdi” ifadelerini kullandı.

“SAĞLIK ULAŞILMAZ OLUYOR”

Yapılan düzenleme sonrasında, iktidarın bir taraftan kurumsallaşmış hastaneleri kapatıp, hazineye ve topluma ağır bir külfet haline gelen şehir hastanelerini açmak suretiyle yerli ve uluslararası sermaye gruplarına sermaye transferi yaparken, alınamayan ve artık gerçek bir sağlık sorununa dönüşen randevu çıkmazı ve beş dakikayla sınırlanan muayene süresinin, nitelikli sağlık hakkının kullanılmasını imkânsız hale getirdiğine dikkat çeken Göçmen, “Kamusal sağlık hakkının kullanılmasında yaşanan bu kaotik durum ister istemez özel sermaye gruplarının kurup işlettiği; özel hastaneleri, sağlık hakkının kullanılmasında alternatif olarak ortaya çıkarmıştır. Durum böyle olmakla birlikte, bu düzenlemelerin yapıldığı süreçte yaptığımız itirazların ne kadar haklı olduğu da bir kez daha teyit edilmiştir. İktidar tarafından sağlıkta dönüşüm olarak sunduğu bu düzenlemeler sonucunda, sağlık geniş toplum kesimleri açısından ulaşılamaz duruma gelmiştir. Sağlık hakkının kullanılmasının içinden çıkılmaz hale gelmesi, başta yandaş sendikalar olmak üzere bir takım kurum ve kuruluşları bu hakkın kullanılmasında özel sağlık kuruluşlarıyla özel hukuk geliştirme ve çürümeye yol açmış durumdadır. Mersin Vergi Dairesi Başkanlığı da 02.08.2024 tarih ve 59327 sayılı yazı ile bağlı birimlerine Tarsus MMT Amerikan Hastanesi ile hizmet uygulama taahütnamesi imzalayarak çalışanlarına duyurmuştur” dedi.

“SAĞLIK HİZMETİ HERKESE EŞİT VE ÜCRETSİZ OLARAK VERİLMELİ”

Özellikle Kamu alanında örgütlenen yandaş sendikaların, kamu emekçilerinin ekonomik haklarını Toplu İş Sözleşmesi masasında almak yerine, başta özel sağlık kuruluşları olmak üzere, bir takım ticari işletmelerle anlaşmalar yaparak, üyelerine taraftarlarına avantaj sağlama yoluna gittiğine vurgu yapan Göçmen, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bu ilişkilenme biçimi doğal olarak bir kirlenmeyi de içinde barındırmaktadır. Başta sağlık, eğitim, kamusal emeklilik ve nitelikli kamusal hizmetlerde yaşanan nitelik kaybı, bu hizmetleri üreten özel sermaye gruplarının vermiş olduğu hizmetlere daha pahalı hale getirdiğinden, başta biz emekçiler olmak üzere, toplumun geniş kesimlerini mağdur etmeye devam etmektedir. Kamusal hizmetlerin niteliksiz hale getirilmesini asla kabul etmiyoruz ve sağlık, eğitim başta olmak üzere kamusal hizmetleri temel bir insan hakkı olarak değerlendiriyor ve ücretsiz olarak verilmesini savunduk ve savunmaya devam edeceğiz. Buradan bir kez daha sesleniyoruz.  Sağlık, eğitim ve kamusal emeklilik temel insan hakları içinde yer aldığından, bu hakların kullanılması herkese eşit ve ücretsiz olarak verilmelidir.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA