Üreticiyi sömürü düzenine teslim etmeyeceğiz!


Mersin’in Mezitli ilçesinde şeftali üreticisi, yaşadığı büyük zarardan dolayı tüm umutlarını keserek bahçesinde bulunan ağaçları kökünden söktü. Üreticinin mağduriyetini dile getiren CHP’li Mezitli Belediye Başkanı Ahmet Serkan Tuncer, “Şeftali üreticilerimizin haklı isyanına ortak oluyoruz. Sizlerin emeğini sömüren düzeni ortadan kaldırmak için çalışacağız. Üretici de tüketici de bu süreçten kazançlı çıkmalıdır. Sizlerin refahı, Mezitli’nin ve ülkemizin geleceği için hayati öneme sahiptir. Kırsalda yaşayan nüfusun azalması, şehirlerimizdeki işsizlik ve sosyal sorunların artmasına yol açmaktadır. Bu nedenle, üreticimizi yerinde tutmak, kırsal hayatı sürdürülebilir kılmak için gerekli önlemleri almak zorundayız” dedi.

 

Tarih : 27 Ağustos 2024 Salı 14:36

Necdet TAŞ

Mersin’in Mezitli ilçesinde şeftali üreticileri yaşadıkları büyük zarardan dolayı bahçelerinde bulunan ağaçları kökünden söktü. Geçen kış limon bahçeleri krizinden sonra şimdi de şeftali bahçeleri yok olma yolunda. Üretim maliyetlerinin altında fiyat teklifi alan çiftçi, çaresizce ağaçlarını sökmek zorunda kaldı. Üretici tarafından 7 liraya mal edilen şeftali 8 liraya satılırken, aynı ürün market raflarında 50 liraya satılıyor. Bu durum çiftçiyi iflasa sürüklerken, tüketiciyi de mağdur etti.

BAŞKAN TUNCER; “ŞEFTALİ ÜRETİCİLERİMİZİN HAKLI İSYANINA ORTAK OLUYORUZ”

Mersin'de yaşanan bu olay, tarımın sürdürülebilirliği konusunda ciddi endişeler oluştururken, konuyla ilgili sosyal medya hesabından bir açıklama yapan CHP’li Mezitli Belediye Başkanı Ahmet Serkan Tuncer, “Şeftali üreticilerimizin haklı isyanına ortak oluyoruz. Mezitli’nin değerli üreticileri; üretim yaptığınız bu bereketli topraklarda, emeğinizin karşılığını alamamanız, hepimizi derinden üzmektedir. Tepeköy şeftalisinin dalında kalması, market raflarında 40-50 liradan satılan ürünün sizden yalnızca 5-8 liraya alınması kabul edilebilir bir durum değildir. Bu adaletsizlik karşısında yalnız olmadığınızı bilmenizi isterim. Sizlerin sesi olmaya ve hak ettiğiniz değeri almanız için gerekli adımları atmaya kararlıyız. Ne yazık ki, bu durum, iktidarın uzun süredir uyguladığı yanlış tarım politikalarının doğrudan bir sonucudur. Hükümetin ilgili kuruluşlarını acilen harekete geçmeye, üreticiyi koruyan ve destekleyen politikalar geliştirmeye davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“SÖMÜREN DÜZENİ ORTADAN KALDIRACAĞIZ”

Kadın Üretici Pazarlarında uyguladıkları taban fiyat politikalarıyla, üreticileri korumayı ve emeklerinin karşılığını almanızı sağlamayı amaçladıklarının altını çizen Başkan Tuncer, “Bu uygulamayı daha da yaygınlaştırarak, sizlerin emeğini sömüren düzeni ortadan kaldırmak için çalışacağız. Üretici de tüketici de bu süreçten kazançlı çıkmalıdır. Sizlerin refahı, Mezitli’nin ve ülkemizin geleceği için hayati öneme sahiptir. Kırsalda yaşayan nüfusun azalması, şehirlerimizdeki işsizlik ve sosyal sorunların artmasına yol açmaktadır. Bu nedenle, üreticimizi yerinde tutmak, kırsal hayatı sürdürülebilir kılmak için gerekli önlemleri almak zorundayız. Üreticimizin mutlu olmadığı bir yerde, sürdürülebilir bir gelecek inşa edilemez. Bu bilinçle, sizlerin yanında olmaya ve sorunlarınızı çözmek için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

YILMAZ; “ÜRETİM YAPACAK ÇİFTÇİ BULAMAYACAĞIZ”

Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz ise, acil çözüm beklediklerinin altını çizerek, “Maliyetler ikiye katlanmasına rağmen, ürünler geçen yıl ki fiyatlara dahi satılamıyor. Bu sene şeftali, kiraz ve erikte böceklenme yaşandı. Üreticinin gereğinden fazla ilaçlama yapması, maliyetleri daha da artırdı. Bu yıl ki hasattan elde edilecek gelir ancak bahçenin bakım giderlerini karşılar, kar bırakmaz. Çiftçi gelecek yılı düşünerek bahçesini ayakta tutmaya çalışıyor ama pek umutlu değiliz. Bu ülkenin çiftçisi kaderine terk edilmiş. Mevcut şartlarda üretimde kalınması mümkün görünmüyor. Tarım ve gıdayı önemseyen bütün yetkililere sesleniyoruz. Çiftçiye sahip çıkılmadığı, ürünler ekonomik karşılığını bulmadığı sürece, kısa süre sonra üretim yapacak çiftçi bulamayacağız. Kooperatif marketlerinde araştırma yaptık. Meyve satılmadığını görünce genel müdürlüğü arayıp nedenini sorduk. Geçen yıl meyveden zarar edildiği için satış yapılmadığı söylendi. Üye olduğum kooperatif neden ürünümü satmıyor? Öte yandan birçok çiftçi şeftaliyi meyve suyu fabrikalarına sattı. Bu işletmeler üretim maliyetlerinin üzerinde, çiftçiye yarar sağlayacak fiyatlar açıklamalı” dedi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA