Kapı kapı ‘Kayyum’ dileniyorlar!


Akdeniz Beeldiyesi’ne kayyum atanacağı yönündeki iddialara yanıt veren DEM Partili Akdeniz Belediye Başkanı Hoşyar Yıldız, “Maalesef kentimizde de seçim sonuçlarını hazmedemeyip kapı kapı gezerek kayyım dilenen; bizim hakkımızda kamuoyu nezdinde algı oluşturup asılsız haberler servis eden bir anlayışla karşı karşıya kaldık. Bizim, kayyım gibi bir gündemimiz yok” dedi. Belediyenin 850 milyon TL borcu olduğuna da dikkat çeken Başkan Sarıyıldız, “Bu yüksek borç nasıl yapılmış bir tarafa; çöp konteyneri, kırtasiye malzemesi ve teknik alet ve malzemelerin bile yeterli miktarda olmayışı, bu kadar paranın nereye gittiği sorusunu akıllara getirmektedir” dedi.

 

Tarih : 29 Ağustos 2024 Perşembe 14:39

Necdet TAŞ

31 Mart 2024 Seçimlerinde Akdeniz Belediyesi Eşbaşkanı seçilen DEM Partili Hoşyar Sarıyıldız ve Nuriye Arslan belediyedeki 150 günlük çalışmalarını basın toplantısıyla değerlendirdi. Akdeniz Belediyesi’nin “1 Ocak 2024 ila 31 Temmuz 2024” tarihleri arasında netleşen toplam borç miktarının 858 milyon TL olduğunu açıklayan Başkan Sarıyıldız, “Göreve geldiğimiz tarihten bu yana, demokratik, katılımcı, şeffaf ve sosyal belediyecilik anlayışıyla halkımızın ihtiyaç duyduğu proje ve hizmetleri hayata geçirmek ve rantçı politikalara son vermek için çalışmalarımızı başlattık. Bu süre zarfında, geçen yönetimden kalma ağır borç yükünü tespit edip, kamuoyu ve basın ile daha önce paylaşmıştık. Güncel hak edişlerle birlikte belediyenin toplam borcu 800 milyon TL’yi aşmış durumdadır.  Önceki yönetim döneminde belediyemize gelir sağlayıcı herhangi bir yatırım ve proje üretilmediği gibi, hayali bir takım harcamalar; Meclis toplantısının hemen öncesinde meclis üyelerimizin gözaltına alınıp elde edilen sayısal çoğunlukla yapılan kimi tahsisler ve borçlanma yetkisi alınmasıyla da belediyenin borç ve faiz yükü ağırlaşmıştır. Bu yüksek borç nasıl yapılmış bir tarafa; çöp konteynırı, kırtasiye malzemesi ve teknik alet ve malzemelerin bile yeterli miktarda olmayışı, bu kadar paranın nereye gittiği sorusunu akıllara getirmektedir” ifadelerini kullandı.

“İLLER BANKASI 31 MİLYON KESİNTİ YAPTI”

Borçlara rağmen hizmet ettiklerini kaydeden Sarıyıldız, “Bizler; var olan borcu, çalışmalarımıza engel yapmadan ve mazeretlere sığınmadan, tüm zorluklara rağmen hizmetlerimizi yürüttük ve projelerimizi hayata geçiriyoruz. Seçim stresini atmak üzere, söz verdiğimiz gibi Esenli’de Üzüm Şenliği, Bağlarbaşı’nda İncir Festivali’ni, her renk ve etnik kökenden binlerce insanımızın katılımı ve coşku içinde düzenledik. Yakın süreçte Şevket Sümer Mahallemizde Barış ve Kardeşlik Festivali (Uçurtma Şenliği); önümüzdeki aylarda Karaduvar Balık Festivali’ni, Dikilitaş Mahallemizde Gül Festivalini ve yöre halkının talebi doğrultusunda Kazanlı, Adanalıoğlu bölgesinde de biber festivali organize edeceğiz. Spora ve sporcularımıza destek vermeye devam edeceğiz. özellikle kadın sporcuların sayısının artması için pozitif ayrımcılık uygulayacağız. Okuyan dezavantajlı durumdaki çocuklarımıza eğitim ve kırtasiye desteği; üniversite kazanan Akdenizli gençlere de eğitim desteği sağlayacağız.  Engelli vatandaşlarımızın faydalanacağı projeleri hayata katacak; işe alım noktasında engelli kotasını uygulayacağız. Yine belediyemize gelen engelli vatandaşların hizmete kolayca erişimi için engelli asansörünü faaliyete geçireceğiz.  Belediyeler bunca borç yükü altında iken yerel yönetimlere destek verip halka hizmet noktasında yanlarında durması gereken merkezi hükümetin, bu süre zarfında önceki yönetimden kalma borçların haczi ve tahsili ile tasarruf tedbirleri genelgesi sonrası yapılan sınırlandırmalar belediyeleri adeta çalışamaz hale getirmiştir. Tüm bunların üstüne, Temmuz ayında Cumhurbaşkanının yaptığı ‘belediye borçlarının kaynağından kesilmesi’ talimatı ile İller Bankası gelirlerimiz azalmış ve belediyemiz ağır bir mali sıkıntı içerisine girmiş durumdadır.  Nitekim Cumhurbaşkanı’nın; belediyelerin borçlarına dair yaptığı açıklamasından sonra, borcumuza mahsuben İller Bankası tarafından Maliye’ye; bu yılın 7’inci ayında 22 milyon TL; 8’inci ayda 9 milyon TL olmak üzere toplamda 31 milyon TL hesabımızdan “ekstra” kesinti yapılmıştır. İller Bankası’nın yaptığı kesintiler sonrası aylık ortalama memur, kadrolu işçi ve şirket personelinin yaklaşık 55 milyon TL tutan personel maaşlarının ödenmesinde sıkıntı ortaya çıkmaya başlamıştır.  Tasarruf tedbirleri sonrası, personelin servis hizmeti bile kapsam dışı bırakılarak, belediyelerin personel maaşlarını ödemekte zorlandığı, halka hizmet üretmekte eksiye düştüğü gibi bir algı oluşmaktadır. Ülke onlarca yıldır ekonomik sıkıntılar yaşamakta iken, son yerel seçimlerden sonra böyle bir düzenlemeye gitmenin, pratikte kamu tasarruflarını sağlayamayacağı konusunda şüpheler vardır. Engelli bireylere dönük projeleri hayata geçirecek; işe alım noktasında da engelli birey kotası verecek, belediyemizde atıl durumda olan engelli asansörünü faaliyete geçireceğiz” şeklinde konuştu.

SEÇİM SÜRECİNDE 42 MİLYONLUK BORÇ

Belediyenin 1 Ocak – 31 Temmuz 2024 tarihleri arası toplam gelirinin 523 milyon 646 bin TL olduğunu ifade eden Başkan Sarıyıldız, “Aynı tarihler arası toplam gideri ise 873 milyon 883 bin TL’dir. Görüldüğü üzere sadece son 7 aylık dönemde gelirimiz ile giderimiz arasındaki fark eksi 350 milyon 237 bin TL’dir.  Belediyemizin 1 Ocak ile 31 Mart 2024 arası 652 milyon 748 bin TL borç varken ve sadece 31 Mart ile 5 Nisan 2024 mazbata günü arası 42 milyon TL’lik bir fatura/borç girişi olmuştur. Düşünebiliyor musunuz 1’inci aya ait faturayı; seçimi kazandığımız günden hemen sonrasına keserek borçlarının 42 milyon TL tutarını az göstermişlerdir. Bu ağır tablo nedeniyle; hem belediyemizin borç ve faiz yükünü hafifletmek, hem de halkımıza sözünü verdiğimiz hizmet ve projeleri hayata katmak; yanı sıra özveriyle çalışan belediyemiz personeli arkadaşlarımızın özlük ve ekonomik durumlarını iyileştirmek adına, önümüzdeki süreçte bir takım taşınmazları satmak zorunda kalacağımızı açıkça ifade ediyoruz. Bu arada… Önceki yönetim döneminde belediyenin en değerli taşınmazlarının, karşılıksız ve uzun süreli olacak şekilde Bakanlıklara tahsis edilmesi ve sonrasında da herhangi bir şekilde Akdeniz halkının hizmeti ve yararı için kullanılmaması üzerine yapılan kimi tahsislerin iptalini de Meclis gündemine taşıyacağız.  Akdeniz’de, dezavantajlı kesimlerin faydalanması için Büyükşehir ile karşılıklı tahsis anlaşmaları yaparak, ilçemizde yaşayan hemşerilerimizin, diledikleri hizmete ulaşım imkânlarını artıracağız” diye konuştu.

TEMİZLİK PERSONELİ YETERSİZ

Belediye bünyesinde bugün itibariyle 226 memur, 58 kadrolu işçi; Personel AŞ ve İmar AŞ adlı 2 şirketi bünyesinde de 766 olmak üzere toplamda bin 50 personelin hizmet verdiğini açıklayan Başkan Sarıyıldız, “Akdeniz, yaklaşık 300 bin insanın ikamet ettiği, gündüz nüfusunun ise 1 milyonu aştığı, yüz ölçüm olarak da kentimizin en büyük ilçelerinden biridir. Çok geniş sınırlara yayılmış toplam 65 mahallemizin 2 bin 841 sokağına temizlik hizmeti sunuyoruz. Çevre temizliğiyle ilgili şikâyetlerin farkındayız. Geçen dönem, Çevre Koruma Müdürlüğümüzde 282 belediye personeli; 98’i Toplum Yararına Proje (TYP) kapsamında olmak üzere toplam 380 personel çalışmakta idi. Fakat biz göreve gelip daha mazbatamızı almadan TYP ile çalışan 185 personel Kaymakamlık tarafından geri çekildi. Akdeniz; bayram arifesinde temizlik personeli sıkıntısı yaşadı. Görüldüğü üzere geçen dönem Akdeniz’in 2 bin 800’ü aşkın sokağında hizmet veren temizlik personeli 380 kişi iken, bugün ise belediye bünyesinde çalışan personel sayısı ihtiyacı karşılayamamaktadır. Düşünün ki 2 bin 800’ü aşkın sokağı olan bir ilçede sadece 95 süpürgeci, 77 araç arkası personel, 56 şoför çalışmaktadır. Bu sayının, Akdeniz’in ihtiyacını karşılaması mümkün müdür? Önceki yönetimin tamamen hayali bir bütçe ile şişirdiği ve özellikle belediyeye personel alımında yasal sınırı aştığı bir durumda belediyeye personel alımı yapamadığımızı düşünecek olursak, çevre temizliği sorununun nedenini anlamış olacağız. Bu konudaki yorumu yine kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.  Biz; belediyemize temizlik personeli alınarak sorunun çözümü için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na 17 Temmuz 2024 tarihinde yazılı başvuru yaptık. Fakat halen bu konuda bize bir dönüş yapılmadı. Sizlerin aracılığıyla Bakanlığa çağrıda bulunuyoruz; Çevre koruma müdürlüğümüze personel alımı için yazdığımız yazıya bir an önce olumlu yanıt vermelerini, Akdeniz halkı adına Bakanlıktan talep ediyoruz” dedi.

“RANDEVU ALAMIYORUZ”

Valilik, Kaymakamlık ve kimi ilgili müdürlüklerin kendilerine olan tutum ve yaklaşımlara da değinen Sarıyıldız, “Göreve geldiğimiz ilk günden beri, Valilik, Kaymakamlık ve Cumhuriyet Savcılığı ile görüşmek için ısrarla randevular talep ettik.  Ancak aradan geçen 5 aya rağmen bu talebimize herhangi bir dönüş yapılmadı. Belediye aynı belediye, halk aynı halk… Önceki yönetimle her fırsatta bir araya gelen mülki idare amirleri, yeni yönetimle neden hiçbir şekilde bir araya gelmek istememektedir, anlamış değiliz. Bizler; bu tavırdan da bir an önce vazgeçilmesini ve tarafımıza randevu verilerek kentimizin, ilçemizin ve vatandaşlarımızın sorunlarının çözümü için görüşmek istediğimizi belirtiyoruz. Paylaşmak istediğimiz diğer bir konu da okullarımızla ilgili; Okul müdürlerinin çeşitli konularda destek istemelerinin önü kesilerek, belediyelerden hiçbir şekilde yardım veya destek almamaları yönünde talimat verildiği yönünde maalesef duyumlar alıyoruz.  Bizler; camilerde olduğu gibi, okullarımızda da ihtiyaçları karşılamak istediğimizi belirtiyoruz. Dolayısıyla idarenin bu kısıtlayıcı talimatından vazgeçmesini bekliyoruz. Çocuklarımızın eğitim süreçlerinde yanlarında olduğumuzu, okul müdürlerimiz ve öğretmenlerimizin yapacağı başvurulara elimizden geldiğince destek olmak istediğimizi bir kez daha sizlerin huzurunda belirtiyoruz.  Yerel seçim kampanyası sürecinde ‘Bizler seçilip geldiğimizde Akdeniz’de toplu işten çıkarma olacağı’ yaygarası da böylece boşa çıkmış oldu.  Belediyemiz bünyesinde bugün her siyasi görüşten insan bulunmakta; kimseye destek verdiği siyasi partiye göre iyi veya kötü muamele yapılmamaktadır. Yönetim kadroları ve görev verdiğimiz arkadaşlarımızdan her siyasi görüş ve etnik kimlikten insanımız bulunmaktadır. Açıktır ki bu iddia; belediyemizi hedef haline getirmek, bizleri ve partimizi karalamak isteyen, seçimlerde aldıkları yenilgiyi kayyım hayali beklentisi ile gidermek isteyenlerin ürettiği maksatlı yalan ve iftiralardır.  Az önce de ısrarla ve özellikle vurguladığımız üzere; hangi dönem işe girmiş olursa olsun; siyasi görüşü ne olursa olsun; kendisine verilen işini, görevini hakkıyla ve layıkıyla yapan, iş barışını bozucu hal ve tavırlardan uzak duran bütün mesai arkadaşlarımızın kaygısı olmasın” şeklinde konuştu.

“AYLARDIR İŞE GELMEYEN MÜDÜRLER VAR”

İşten çıkarmalar ve kayyum iddialarıyla ilgili de konuşan Başkan Sarıyıldız, “Gerek insani ve vicdani anlamda, gerekse içinden geldiğimiz siyasi kültür ve ilkeler ışığında insanların ekmeğiyle oynamayız. Bu nedenle, siyasi görüşü ne olursa olsun veya hangi dönem belediyede işe girmiş olursa olsun bütün mesai arkadaşlarımızın yüreği rahat olsun. Fakat öte yandan, yerel seçimlerin ardından aylarca işe gelmeyen, rapor üstüne rapor alıp aylardır hiç çalışmayan kimi personelimiz de var. Bazı personelimiz ise yapılan görevlendirme ve birim değişikliğine rağmen görev yerine ya hiç gitmemiş veya kendisine verilen işi/görevi yapmayacağını söylemiştir. Seçim sonuçlarını hazmedemediği anlaşılan, kayyım hayali kuran, bizlere karşı siyasi tavır almaya çalıştığı görülen bazı çalışanların bu yola girdiğini de maalesef açıkça söylemek zorundayız. 1 Nisan 2024 itibariyle belediyemizde; Ailevi nedenler, iş veya görev değişikliği ya da verilen görevi yapmayacağını belirterek istifa eden personel sayısı 16’dır. Emekliliği gelip, kendi isteğiyle emekli olan personel sayımız 11’dir. Hastalık ve kalp krizi sonucu vefat eden personel sayımız 2’dir. Akdeniz Belediyesi Personel A.Ş Disiplin Kurulu kararıyla işine son verilen belediye personel sayısı 8’dir. Bu 8 personelin işten çıkış sebebi; işe hiç gelmemek, verilen işi kasıtlı olarak aksatmak veya işini yapmamak için üst üste rapor almaktır. Yasa gereği rapor süreçleri sonuna dek beklenmiştir. Belediyemizde, 1 Nisan’dan sonra ‘devamsızlık’ nedeniyle işten çıkarılan personel sayısı 3’tür. Yasa uygulanıp işe gelmeyenler hakkında 5 gün tutanak tutulmuş, sonuçta devamsızlık nedeniyle iş akitlerine son verilmiştir. Özetle; İstifa Eden 16; Emekli 11; Disiplin Kurulu Kararıyla (Verilen Görevleri Yapmamak, Sık Sık Rapor Almak Nedeniyle) İşine Son Verilen 8; Devamsızlık Nedeniyle 3; Mahkeme Kararıyla Çıkış 1 ve Vefat 2; olmak üzere toplam 41 personelimizin, aradan geçen 5 ayda belediyemiz ile ilişiği kesilmiştir. Türkiye’nin birçok belediyesinde, ‘yerel seçimlere 6 ay kala işe alınan’ çalışanların işine son verildi. Fakat biz bunu yapmadık! Seçime 6 ay kala belediyeye girişi yapılan 38 personelimizin işine son vermedik, birlikte çalışmaya devam ettik, ediyoruz.  Elbette personel eksikliği nedeniyle belediyemizde yeni görevlendirmeler yaptık. Ancak emekli olması için hiçbir çalışanımızı zorlamadık. Kimseye mobbing uygulamadık. Belediyenin sosyal medya paylaşımlarını beğenin, yorum yazın’ şeklindeki yaklaşımdan uzak durduk, emekçi arkadaşlarımıza baskı kurmadık. Kayyım meselesine gelecek olursak; kayyım uygulaması; halkın iradesine, demokrasiye vurulmuş bir darbedir. Seçimle alamadığı belediyeleri kayyım yöntemiyle almaya çalışmak en başta halk iradesine saygısızlık ve demokrasi katliamıdır.  Kayyım; siyaseten elde edilemeyen kimi yerlerin, siyasi saiklerle elde edilmesi çabasıdır. Kayyım dayatması; ülke siyasetini geriye götüren, hukuku ve demokrasiyi çiğneyen bir uygulamadır. Örneğin; Hakkâri Belediyesi’ne kayyım atanması salt bir hukuki süreç olarak değerlendirilmemeli; belediye başkanları elbette dokunulmaz olmamalı, suç işlediklerinde yaptırımı olmalı. Fakat 1 kişinin yargılanması, tüm belediye meclisinin feshine, binlerce insanın iradesinin yok sayılmasına gerekçe oluşturamaz. Maalesef kentimizde de seçim sonuçlarını hazmedemeyip kapı kapı gezerek kayyım dilenen; bizim hakkımızda kamuoyu nezdinde algı oluşturup asılsız haberler servis eden bir anlayışla karşı karşıya kaldık. Bizim, kayyım gibi bir gündemimiz yok. Bütün faaliyetlerimiz halkçı şeffaf, demokratik ve kapsayıcı bir belediyecilik anlayışıyla yürütülmektedir. Hukuk dışı hiçbir uygulamaya müsamaha gösterilmedi, bundan sonra da gösterilmeyecektir. Belediyemizin her türlü görevlendirme ve atamaları; ilgili birimlerle tartışılarak Eş Başkanlar tarafından değerlendirilmekte ve benim tarafımdan gerçekleştirilmektedir.  Yaratılmak istenen algıların karşısında halkımız, siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri en başta olduğu gibi bizlerin yanında durmuş, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız ve ilçe belediye başkanlarımız her zaman yanımızda durmuş ve destek mesajları vermişlerdir. Dolayısıyla, Mersin halkı, bir bütün demokrasiye sahip çıkmış, gerek içeriden, gerek dışarıdan kayyım hayalleri kuranların da bu konudaki hayalleri suya düşmüş durumdadır” dedi.

KADINLARA ‘REGL’ İZNİ

Akdeniz Belediye Eşbaşkanı Nuriye Arslan ise başta kadın çalışanlar olmak üzere belediye çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmesi için çalışma yaptıklarının altını çizerek, “Kadın çalışanlarımız 25 Kasım Şiddete Karşı Mücadele Gününde, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde izinli olacak. Ayrıca kadınlar her ay regl izni kullanabilecek. Kayyum döneminde ve AKP döneminde İştar Kadın Danışma Merkezi başta olmak üzere kadınlara yönelik çalışmaların birçoğu kaldırıldı, Kadın Müdürlüğünün işlevsizleştirildi ve erkek müdür atanmıştı. Yeni dönemde Kadın Müdürlüğü yeniden yapılandırıldı. Çevre Koruma Müdürlüğünde temizlik hizmeti gibi ağır koşullarda çalışan işçilerin ücretleri iyileştirilecek. Bu kapsamda süpürgeci personele ek bin 500 TL, kamyon arkasında çalışan personele de ek 3 bin TL ödenek tahsisi yapılacak” dedi.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA