Silifke kabuğuna sığmıyor


Silifke’nin ekonomik açıdan her geçen gün daha da değerlendiğinin altını çizen Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nurettin Kaynar, “Silifke kabuğuna sığmıyor. Yaklaşık 35-40 kenti geçen ihracat rakamlarımız var. Bu açıdan gerçekten kabuğuna sığmayan bir Silifke var. Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin burada olmasının da bize ekonomik olarak çok büyük katkı sağlıyor. İnanılmaz bir nüfus göçü var Silifke’ye. Ticari hayat çok canlı. Limanımız yenileniyor, serbest bölge geliyor” dedi.

 

Tarih : 6 Eylül 2024 Cuma 11:25

Necdet TAŞ

Kanal 33 ekranlarında gazeteci Ahmet Özdemir’in sorularını yanıtlayan Silifke Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nurettin Kaynar, Silifke’nin ekonomisini değerlendirdi. Silifke’nin kabuğuna sığmadığını ifade eden Kaynar, “Yaklaşık 35-40 kenti geçen ihracat rakamlarımız var. Bu açıdan gerçekten kabuğuna sığmayan bir Silifke var. Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin burada olmasının da bize ekonomik olarak çok büyük katkı sağlıyor. İnanılmaz bir nüfus göçü var Silifke’ye. Ticari hayat çok canlı. Limanımız yenileniyor, serbest bölge geliyor” dedi.

“OSB’DE FİRMALARIN TALEPLERİNE YANIT VEREMİYORUZ”

İlçenin sorunlarına da değinen Kaynar, “Sorunlarımız var mı? Elbette sorunlarımız da var. Organize Sanayi Bölgesi sorunumuz var. Orada faaliyet gösteren 50’ye yakın firmanın bacası tütüyor ama yüzler talep var ve biz buna cevap veremiyoruz. Bu talepler için 650 dönüm için bakanlığımıza başvuruda bulunduk. Bu arazi orman vasfını yitirmiş bir arazi. Bu da belki yetmeyecek ama yine de bakanlıktan cevap bekliyoruz. Bakanlıktan olumlu cevap gelir gelmez bu 650 dönümlük yeri girişimcilerimize açacağız. Gerçekten inanılmaz bir yatırımcı trafiğimiz var ama dediğim gibi arsa veremiyoruz” şeklinde konuştu.

“TARLADA ÇALIŞTIRACAK İŞÇİ BULAMIYORUZ”

Tarlada çalıştıracak işçi bulmak konusunda büyük sıkıntılar yaşadıklarına dikkat çeken Kaynar, “Tarımda da çok büyük potansiyele sahibiz. Muz, çilek, limon başta olmak üzere her türlü tropikal meyve yetiştiriciliği de yapan bir bölge olduk. Limonumuzla, çileğimizle, muzumuzla ve kayısımızla ihracatta ve iç tüketimde rekor kırıyoruz. Türkiye’deki çilek üretiminin yüzde 40’ını, ihracatının da yüzde 60’ını biz karşılıyoruz. Tescilli Silifke çileğimizi hem Rusya’ya hem de dünyaya ihraç ediyoruz. Silifke özelinde santral sayesinde sebze ve meyvede inanılmaz bir tüketim de oluştu. Projede çalışanların gelişiyle bölgedeki tüketim arttı. Silifke tarımına, çiftçisine büyük katkı sunuyorlar. Tarıma da bereket geldi. Örtü altı üretimde de öncüyüz. Girdi maliyetlerine rağmen üreten bir Silifke’yiz. Girdi maliyetlerinde Avrupa ile yarışır hale geldik. Çalıştıracak eleman bulamıyoruz. Tüm çalışanlarımızı nükleer santrale kaptırdık. 35 bin insan çalışıyor orada. Tarımda ve hizmet sektöründe çalıştıracak eleman sıkıntısı yaşıyoruz bu nedenle. Artık işçinin niteliğine de bakmıyoruz ama yine de bulamıyoruz. Tüm bu sıkıntılara rağmen üretmeye devam ediyoruz” diye konuştu.

“ULAŞIMDA SİLİFKE’YE ÇOK YÜK BİNDİ”

Silifke’nin en büyük sorunlarından birinin artık ulaşım olduğunun altını çizen Kaynar, “Çukurova Uluslararası Havalimanı’nın açılmasından dolayı sayın Cumhurbaşkanımıza sonsuz teşekkür ediyoruz. Bölgemize can olacaktır. Özellikle turizme büyük katkı sunacak. Kargo taşımacılığı da bize ek gelir getirecek. Bunun yanında ulaşımda büyük sıkıntılar var. Taşucu-Çeşmeli otobanı Kızkalesi’nde son buluyor ancak otobanın Taşucu’na kadar gelmesi lazım. Ulalım açısından Silifke’ye çok büyük yük bindi. Nükleer santral başta olmak üzere limandaki hareketlilik ulaşımda Silifke’ye ek yük bindirdi. İnanın yaz aylarında 5 saatte ancak Mersin’e varıyoruz. Acilen Taşucu-Kızkalesi etabına da başlanması lazım” dedi.

“PAZARLARIMIZI KAYBEDİYORUZ”

İhracatta girdi maliyetleri nedeniyle bazı pazarları kaybettiklerine değinen Kaynar, “Tabii ki uygun fiyatlara tüketmesini çünkü ekonomik ve ekonomik olarak birisinden şu anda sıkıntılar yaşıyor pazarları da daha uygun fiyatlara ulaşmasını isteriz bizim en büyük sıkıntımız girdi maliyetlerin yükselmesidir. Tarlada 5-10 TL’ye burada alınan bir ürünün pazarda ya da markette 50 -60 liralara çıkması bizi de üzüyor. Ancak bunar girdi maliyetleri nedeniyle oluyor. Nakliye, ambalaj, aracıdan aracıya sevkiyatlar derken maliyetler gittikçe yükseliyor bu da bizi üzüyor tabii ki bu da bize yansıyor ne yapıyoruz? Üreticimizin ürünü dalında kalmaya başladığı için satılmaz duruma geldi bir de inanılmaz bir üretici ülkesi olduk tüm dünya üretiyor artık. Aşırı bir üretim olduğu ve tüketimin çok fazla üzerinde olduğu ve uluslararası piyasalarda da biz artık pahalı bir ülke olduğumuz için bizden uygun ucuz üreten ülkeler bizim pazarlarımız elimizden almaya başladı. Yani şunu da söylemek lazım ihraç ettiğimiz ülkelerde üretici ülke konumuna geldi. Yani bir limonu, bir çileği, bir domatesi artık ihraç ettiğimiz ülkeler de kendisi üretmeye başladı. Bu da bizim pazarımızın gittikçe daralmasına neden oldu. Bundan dolayı bizim ne yapıp edip üretim maliyetleri düşürmemiz lazım” ifadelerini kullandı.

“KİRALAR UÇTU”

Silifke’deki ev kiralarındaki artışa da dikkat çeken Kaybar, “İnanılmaz bir büyüme oldu. 15-20 bin konut yapıldı ancak bu da yetmedi. Türkiye’nin en pahalı kiralar konumuna geldi tabi bu nükleerden dolayı gelen iş gücünün burada konaklaması, burada hizmet sistemi almasından dolayı kaynaklandı.  Ama yakında Rus firmasının yaptığı lojmanlar var onlar bitmek üzere. İlk kitabını bitirip herhalde yakında hizmete açacaklar. Ondan sonra biraz daha rahatlamasını bekliyoruz” dedi.

“SİLİFKE’DE SULAMA SORUNU YOK”

Tarımsal sulamadaki sorunlara da değinen Kaynar, “Göksu sayesinde sulama konusunda fazla sıkıntı yaşamıyoruz. Ancak Erdemli, Gülnar ve Mut’ta su sorunları var. Buralarda sondajlar vurulup yeraltı suları çekiliyor. Aksıfat’ta da su toplanmaya başladı. O da yayla bölgelerini rahatlatacak. Gölet ve barajlar bize can suyu oldu” dedi. Limon fiyatları konusuna da değine Kaynar, “Türkiye’nin tüketiminin üç katı dört katı bir üretimimiz var. Bu sefer ihracat ayağımız ve bir tıkanma olduğu anda ürünlerimiz dalda kalıyor. Ancak bundan sonra artık tabii ki hiçbir şey için geç değil kesinlikle planlı bir sistem geliyor artık isteyen istediği gibi fidan istediği gibi herhangi bir mahsul ekemeyecek herkes tarım Bakanlığından izinli ilçe tarım ve il tarım müdürlüklerinin kontrolünde izinli olarak ekecek, dikecek. İhracat durumuna göre ben inşallah kısa zamanda önümüzdeki süreçte bununda rayına oturacağına inanıyorum. Adana Tarsus Mersin bölgesi inanılmaz mayer cinsi limon dikimi yapıldı diyebilirim ki binlerce ton milyonlarca ton bu Türkiye’yi bırak dünyanın ihtiyacını ikiye katlayacak üretimler yapıldı. Bu da plansızlığın bir sonucu oldu” dedi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA