Mersin’de 5 Yılda 10 bin esnaf kepenk kapattı


Ekonomik kriz Mersin’de küçük esnafı vurdu. 2024 yılının ilk 8 ayında 2 binin üzerinde esnafın kepenk kapattı kentte 5 yılda kepenk kapatan esnaf sayısı 10 bine çıktı.

 

Tarih : 11 Eylül 2024 Çarşamba 12:09

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlar Kurulu toplantısı, Birlik konferans Salonunda il genelinde kurulu 69 meslek odası başkanının katılımıyla yapıldı. Divan Kurulunda Birlik Başkanı Veysel Sarı ,  Başkan Vekilleri Nihat Dağdelen ve Uçal Mavili’nin yer aldığı Başkanlar Kurulu saygı duruşu  ve istiklal marşımızın okunması ile başladı. Daha sonra kurulun açılış konuşmasını yapan Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Sarı, Başkanlar Kuruluna katılarak tüm oda başkanlarına teşekkürlerini ileterek, “Göreve geldiğimiz günden bu yana gerek Birliğimizin mali durumunu, gerekse faaliyetlerini ve etkilerini en iyi şekilde sevk ve idare etmeye gayret gösteriyoruz. Bildiğiniz gibi esnaf-sanatkarlarımız ülkemizin ekonomik sorunları nedeniyle zor durumdadır. Şu anda Birliğimiz Türkiye’nin 7. Büyük Birliği olarak 63 binin üzerinde esnaf-sanatkarımıza Anamur’dan Çamlıyayla’ya hizmet etmektedir” dedi.

“5 YILDA 10 BİN ESNAF KEPENKT KAPATTI”

Konuşmasında Birlik ve Oda Başkanları olarak  el ele vererek birlikte çalışmaktan başka çarenin olmadığının altını çizen Başkan Sarı, “ Hep söylediğim gibi “Güçlü Birlik Güçlü Oda Güçlü Esnaf Teşkilatını” yaratmamız gerekiyor. Son 8 ayda 2 Binin üzerinde esnafımız kepenk kapattı son 5 yılda 10 binin üzerinde esnafımız işlerine son verdi. Piyasa koşulları bildiğiniz gibi esnaflarımızı ve vatandaşlarımızı olumsuz etkilemektedir” dedi. Başkan Sarı,  bu sorunların yanı sıra ilimizde de “Kronik Hale Gelen” Yıllardır Çözülemeyen Sanayi Sitesi Sorununu da çözmek, şehir içerisinde kalan esnaflarımıza modern işyerlerine kavuşmaları için gerekli çalışmaları yaptıklarının altını çizerek, “  Aynı zamanda esnaflarımıza haksız rekabet yaratan “kayıtdışılık” ile mücadele ediyoruz. Bu çerçevede başta ilimizdeki Suriyeliler olmak üzere kayıt dışı çalışan herkesin odalarımıza kayıtlı olmaları için Bakanlığımız, Valiliğimiz ve İl Müdürlüğümüz ile birlikte koordine çalışıyoruz” diye konuştu. Bir  önceki Başkanlar Kurulunda söz verdiği üzere mesleki eğitim ve çırak yetiştirilmesi için özel projeler yürüttüklerini kaydeden Başkan Veysel Sarı, “  Son 1 yılda 1200 genç kişiye mesleki eğitimler verdik ve 100’ye yakın gencimizi esnaflarımızın yanında işe yerleştirdik. Yürüttüğümüz projelerden yaklaşık 2,5 milyonluk maddi fon yarattık. Bu fonun yaklaşık 1 milyonunu Birliğimize ve Eğitim bütçemize aktardık. Bütün bu çalışmalarımızı yaparken de aynı zamanda Milli Eğitim Müdürlüğümüzde özel bir protokol imzaladık. Bu protokol ile Davultepe Belediye Binasındaki Mesleki Eğitim Merkezimizi de projeler ile ihya etmek için uğraşıyoruz” ifadesini kullandı.

HİZMETİ ESNAFIN AYAĞINA GÖTÜRDÜK

Başkan Veysel Sarı, Birlik olarak bugüne kadar yapılamayan bazı icraatlara da yer verdiklerini kaydederek, “Sicil Müdürlüğümüzün iş ve işlemlerinde düzenlemeler yaptık. Anamur, Bozyazı, Mut gibi uzak ilçelerimizde esnaflarımızın kaydolmaları zaman alıyordu. Ticaretlerinde sıkıntılar oluyordu. Şimdi ise bu durumu hızlandırdık. Odalarımızla birlikte uzak ilçelerimizde hizmeti esnaflarımızın ayağına getirdik” dedi. Yangın, afet, deprem gibi durumlarda esnafın sicilinin kaybolmaması adına Birliği dijital arşiv sistemine taşıdıklarını kaydeden Başkan Sarı, “Olmamasını istediğimiz  deprem, yangın, doğal afet gibi durumlarda esnaflarımızın sicilleri kaybolabilir, hizmetlerimiz aksayabilir. Bunun için de Sicil Arşivimizi Dijitale dönüştürdük. Çok yakında Birliğimizi de Kalite Standartları Belgelerine kavuşturarak teşkilatımızın hizmet kalitesini arttırmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Başkan Sarı, odaları güçlendirmek adına da çeşitli çalışmaları hayata geçirdiklerini  sözlerine ekleyerek “Güçlü Birlik, Güçlü Oda, Güçlü Esnaf Teşkilatını” Mersinde hayata geçirmek istiyoruz. Bütün bu amaç ve niyetimle sizlerle el birliği içerisinde omuz omuza çalışmayı istiyorum” şeklinde konuşmasını tamamladı. Yapılan konuşmaların ardından Mersin Emlakçılar Odası Başkanı Senin Canpolat, Erdemli Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı İsmet Erdoğan, Mersin Servisçiler Odası Başkanı Zafer Çekmez, Tarsus Servisçiler Odası Başkanı Mehmet Tıraş, Mersin Manavlar Odası Başkanı İzzet Mireş, Tarsus Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Kaplan Kiltaş ile Mersin Giyim Eşyası Odası Başkanı Halim Çavuşoğlu söz alarak sorunları ve çözüm yollarıyla ilgili bilgi paylaşımında bulundular.

VALİ PEHLİVAN ESNAFLA BULUŞTU

Öte yandan Başkanlar Kurulu toplantısına katılım gösteren Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, “ Ülkemizin ekonomisinde esnaf ve sanatkârlar, çok önemli bir yer tutmaktadır. Küçük ölçekli sermayesini emeğiyle birleştiren esnaflarımız ailelerini geçindirmekte; yanında işçi çalıştırmak suretiyle istihdama büyük oranda katkı sağlamaktadır. Bu bağlamda esnaf ve sanatkârın işlerinin iyi olması ülke ekonomisine önemli katkılar sunmaktadır” dedi. Esnaf ve sanatkarlarının sorunlarının çözümü noktasında meslek kuruluşlarıyla daha sık bir araya geleceklerini ifade eden Vali Pehlivan, “ Sizlerle daha sık bir araya geleceğiz. Sorun ve beklentilerinizi dinleyeceğiz.  İmkanlarımız doğrultusunda gerekli desteği sağlayacağız. Sizleri daha iyi noktalara taşıma adına devletimizin temsilcileri olarak üzerimize düşen görevi en iyi şekilde yerine getireceğiz” diye konuştu. Ziyaret anısına Vali Pehlivan’a el yapımı vazo hediye eden Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Sarı,  kent merkezinde kangren haline gelen ve mahalle aralarında, apartman altlarında dağınık ve plansız şekilde hizmet veren ve insan sağlığını tehdit etmenin yanı sıra, görüntü ve gürültü kirliliğine neden olan imalatçı ve tamirci işletmeleri  modern sanayi sitesine  taşıma noktasında destek istediklerini belirtti. Başkan Sarı,  “ Artık kentimizin modern sanayi sitelerine ihtiyacı var. Kentimize TOKİ kanalıyla sanayi sitesi kazandırılması adına sizlerden destek bekliyoruz” dedi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA