Türkiye’de her yıl 25 bin kişi prostat kanseri oluyor


İleri yaş erkeklerin korkulu rüyası prostat kanserinin görülme sıklığı, nüfusumuz yaşlandıkça artıyor. Ülkemizde her yıl yaklaşık 25 bin erkeğin prostat kanserine yakalandığına dikkati çeken Op. Dr. Tarık Zengin, 50 yaşından sonra her erkeğin prostat kanseri için gerekli olan PSA kan testini yaptırması gerektiğini söyledi.

 

Tarih : 14 Eylül 2024 Cumartesi 14:02

Yaşlı nüfus oranının giderek arttığı ülkemizde, bu oranla birlikte kansere yakalanma oranı da artıyor. Nüfusun yüzde 10’unu yaşlıların oluşturduğu ülkemizde, her yıl 25 bin erkeğe prostat kanseri teşhisi konuluyor. Üroloji Uzmanı Op. Dr. Tarık Zengin, “70 yaş üstündeki erkeklerin prostat kanserine yakalanma oranı yüzde 50, ülke nüfusunun yaşlandığı düşünülürse prostat kanseri önümüzdeki yıllarda katlanarak artabilir. Şu an fırtına öncesi sessizlik yaşanıyor. Bu nedenle 50 yaş üstündeki her erkeğin prostat taramalarını yaptırması çok önemli” dedi. Erkeklerde bulunan, ceviz büyüklüğünde, mesanenin altında yer alan ve üreme faaliyetleri için çeşitli salgılar üreten bir salgı organı olan prostatın yaş ilerledikçe büyüdüğünü belirten Zengin, “Prostat büyümesi idrar yaparken zorluk çıkarabilir. İyi huylu büyüme (benign prostat hiperplazisi) denen bu durum ilaç ve gerekirse endoskopik cerrahilerle tedavi edilebilir. Korkulan ise prostat dokusunda kanser gelişmesidir” diye konuştu.

"İLERİ EVRELERİ ÖLÜMCÜL OLABİLİR"

Op. Dr. Tarık Zengin, erkeklerde en sık görülen kanserler içinde birinci sırada olan prostat kanserinin çoğunlukla yavaş seyirli bir kanser türü olduğunu ifade ederek, geç fark edildiğinde ölümcül olabileceğini söyledi. Zengin “Prostat kanseri organa sınırlı kaldığı müddetçe bir şikayet oluşturmaz. Bu durum da tanı konmasını zorlaştırır. Şikayet oluştuğunda ileri evre tümör haline gelmiş olması, tedavi seçeneklerini çok azaltır. Yaşam kalitesinin bozulması ve hayatı tehdit eden durumların yaşanmasına yol açar. Organa sınırlı evrede saptanabilmesi yapılacak cerrahi tedaviler ile hastalıktan tamamen kurtulmayı sağlayacağı için çok önemlidir” dedi. Erken teşhisi sağlamak için aile büyüklerinde prostat kanseri varsa 45 yaşında, ailede prostat kanseri öyküsü yoksa 50 yaşından itibaren mutlaka üroloji uzmanının takibine girmek gerektiğine vurgu yapan Zengin, muayene ve kanda PSA (prostat spesifik antijen) bakılması ile prostat kanseri taraması yapılabildiğini, şüpheli durum varlığında MRI görüntüleme ve yapılacak biyopsi ile tanı konulabildiğini söyledi. (İha)

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





 
  Akdeniz Gazetesi


 
  FLAŞ HABER
 

  BASIN İLAN KURUMU İLANLAR

 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün


  SOSYAL MEDYA
 
 

 


  

 
 
ANASAYFA BİK İLANLAR İLETİŞİM KÜNYE GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
akdenizgazetesi.net © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA